5. Matkapäivä: Paljon onnea vaan, sulle toivotetaan…
Fjellheisen 16.2.2014 |
Koko reissun ajan olin ihan hirveä aamu virkku. Siinä, kun muut tytöt olisivat nukkuneet vaikka joka päivä puoleen päivään saakka, minä tunnuin olevan joka aamu klo 7 valmiina nousemaan. Oli välillä suorastaan tuskaa yrittää nukkua ainakin tunti vielä. Mitäs sitä heräilemään, kun muutkin vielä nukkuivat. Eikä ollut yhtään vaikutusta sillä olimmeko illalla valvoneet kuinka myöhään, kun vaan silmäni vain pongahtivat auki aamuisin klo 7.
No tiistaiaamuna, yllätys yllätys, nousin aamuvirkkuna klo 8
ylös ja tepsuttelin keittiöön heti alkajaisiksi. No olihan siellä muitakin
aamuvirkkuja hereillä: synttäripoikamme
Eero ©.
Rillikin © sieltä heräili vähitellen
aamupalapöytään ja sitten vain odoteltiin, että pahaa aavistamaton
synttärisankari lähtisi jo opinahjoonsa.
Sillä punaisella sekunnilla, kun Eero laittoi oven perässään
kiinni, aloitimme Rillin kanssa kakun valmistuksen. Kakku nimittäin tehtiin
pelkkää käsivoimaa käyttäen, joten aikaa sen valmistamiseen oli varattava
kunnolla varsinkin, kun olimme sopineet olevamme yliopistolla klo 12.
Valmistimme ihan pienen kolmen kananmunan kakun, johon tuli
sisälle 375g suklaata ;) Na-Mi! Siinä
kymmenen tienoilla myös Mari ja Nynnykin © heräilivät vähitellen :).
Uuni 175 astetta
30-40 min
3 huoneen
lämpöistä kananmunaa
sokeria
jauhoja
1 tl leivinjauhetta
appelsiini
mehua
voita
korppujauhoja
400 g maitosuklaata
6 dl kuohukermaa
Voitele irtopohjainen kakkuvuoka ja korppujauhota vuoka.
Mittaa kananmunat lasiin. Mittaa kahteen muuhun lasiin
sokeria ja jauhoja saman verran kuin kananmunia on. Sekoita leivinjauhe
jauhojen joukkoon. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista,
kun vaahtoon piirretty kahdeksikko pysyy näkyvissä niin kauan, kunnes pääset
kahdeksikon loppuun.
Siivilöi joukkoon jauhot kolmessa erässä ja kääntele
varovasti jauhot vaahdon sekaan. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin
keskitasossa 30-40 minuuttia, kunnes puutikkuun ei jää taikinaa kiinni.
Jäähdytä pohja. Leikkaa se kahtia ja kostuta pohjapala
appelsiini mehulla.
Kaada 1 dl kermaa kattilaan se sulata sen joukkoon 375g
suklaata. Kaada suklaamassa pohjapalan päälle. Asettele kakun päälipala suklaan
päälle ja kostuta appelsiinimehulla.
Kaada loput kermat kulhoon ja sekoita joukkoon noin yksi
ruokalusikallinen sokeria ja vatkaa kermavaahdoksi. Levitä kermavaahto täysin
jäähtyneen kakun päälle. Koristele kakku lopulla 25g suklaalla.
Kakku valmistui juuri ajallaan ja lähdimme ajelemaan kohti
yliopistoa, jossa tarkoitus oli lounastaa vohvelia. Parkkipaikan saaminen
yliopistolla osoittautuikin melkoisen ongelmalliseksi, kun joka paikassa
tarvitsi lupalapun pysäköimiselle. Hieman ”laittomin” keinoin saimme kuitenkin hankittua
lupalapun käsiimme ja pääsimme viimeinkin täyttämään kurnivat vatsamme.
Ei olisi kuulkaas ikinä tullut pieneen mieleenkään, että
paras vohvelin päällinen on juusto ja hapankerma. Myös paikallinen erikoisuus, ruskea juusto eli Gudbrandsdalen, sopi
vohvelin päälle todella hyvin. Juustoihmisenä olisi kyllä pitänyt tietää, että
juusto vaan sopii ihan joka paikkaan :D.
Tuo ruskea juusto oli kyllä mielenkiintoista. Se on
valmistettu keitetystä herasta, johon lisätty on kermaa. Tämän keittoprosessin
aikana hera muuttuu pehmeäksi ja makeahkoksi ruskeaksi juustoksi. Harmittaa
ihan suunnattomasti, etten ostanut sitä kotiin tuomisiksi, mutta sitä ilmeisesti
voi saada myös Suomesta nimellä Ski Queen. Itse asiassa tuo Ski Queen-nimi
kuulostaa jokseenkin tutulta. Ettei vaan jossain Lidlssä sitä olisi joskus
teemaviikoilla ollut myynnissä… hmm.
Vohveleiden jälkeen haettiin toinen ”laiton” lupalappu
valehtelemalla, että tulemme ko. paikkaan urheilemaan. Lähdettiin äkkiä
käppäilemään kohti keskustaa, ettei kuvaan vaan saa kysyttyä meiltä mitään
tarkentavia kysymyksiä. Keskustaan taisi olla matkaa noin 4 kilsaa ja
ajatuksena olisi, että Eero hakisi meidät sitten autolla sieltä pois, kun
olisimme saaneet tarpeeksemme.
Ennen kuin ehdittiin edes kampusalueelta poistua, näimme kolme
city-riekkoa. Siellä ne vain
istuskelivat puussa ruokailemassa. Pääsin todella lähelle ottamaan niistä
kuvaa. Eivät ne olleet moksiskaan yleisöstään. Ja myöhemmin matkalla nähtiin vielä
yksi riekko erään kerrostalon takapihalla. Vähän oli hakusessa välillä suunta,
johon mennä, koska emme olleet ihan niin tarkalla korvalla kuunnelleet
matkaoppaamme ohjeita, mutta kyllä
maantieteilijä tietää ilman karttaakin mihin mennä!
Osteltua tuli muutama kortti, joita kotipuoleen lähetellä (ja
pari myös itselleni muistoksi) ja lisäksi ostin itselleni matkamuistoksi Kvaløyan
alueen kartan, josta näkee suurimman osan niistä paikoista, joissa käytiin.
Itse asiassa ainoastaan yksi paikka, jossa torstaina kävimme, ei näy kyseisellä
kartalla.
Kun pääsimme takaisin kämpille, iski kyllä pikkuinen
paniikkikiire saada keittiössä kaikki kuntoon, ennen kuin Eero tulisi sinne.
Eeron saavuttua paikalle lauleltiin onnittelu laulut, syötiin hyvää ruokaa ja
juotiin kuoharia. Jälkkäriksi maisteltiin suklaista kakkua, joka minun makuuni
olisi hitusen kosteampi saanut olla, mutta hyvää se silti oli. Ei suklaan ja kerman kanssa vaan voi mennä
pieleen mikään ©.
Loppuilta menikin viinilasien ääressä ja vain hengaillessa.
Puoli 12 lähdimme hippailemaan kohti Tromssan saaren toiseksi korkeinta kohtaa,
Vardenia, tavoitteena bongailla revontulia. Ihan pienet piiperöt nähtiinkin,
mutta upeammat revontulet antoivat meidän vielä odottaa pari päivää. Vardenilta
alastulo oli kyllä taas vaan niin hauskaa! Pulkkamäkeä pimeässä ilman pulkkaa
ei vaan voita mikään. Alastulo onkin ehkä kaikkein kivointa noissa
tunturipatikoinneissa.
Varden, Tromsø. |
.......
VastaaPoistaei muuta lisättävää..
T: "kade" ja "kyllä mieki vielä" ...