Lasagne


Viikonloppu tulossa ja ongelmana mitä ruuaksi? Lasagne on täydellinen lauantairuoka. Viikonloppuisin on enemmän aikaa panostaa ruuan valmistukseen alusta loppuun asti toisin kuin arkipäivisin. Tämän lisäksi lasagne vain paranee seuraavaan päivään ja vielä sitäkin seuraavaan päivään mennessä – jos sattuu siis jotain jäämään yli…

Koska lasagne on hyvin työläs ruoka tehdä, kannattaa sitä kerralla tehdä ihan kunnon määrä. Itselläni on tapana tehdä yksi iso ja yksi pieni vuoka. Pienemmän vuoan voi laittaa esimerkiksi pakkaseen säilöön odottamaan arkipäivän kiireistä iltaa, kun ruoka on kaapista loppu, kauppaan ei jaksa mennä puhumattakaan, että vielä pitäisi valmistaa ruokaa! Jos tietää kiireen olevan kova ja väistämätön, kannattaa pienempi lasagne tehdä kertakäyttöiseen alumiinivuokaan, jolloin ei tarvitse odotella, että pakkasesta otettu lasagne sulaa huoneen lämmössä ennen uuniin laittoa. Alumiinivuoan voi nimittäin laittaa pakkasesta suoraan uuniin ja lämmittää lasagnea hiljalleen noin 150 asteessa noin 30-60 min (riippuen vuoan koosta). Sulamisen jälkeen uunin lämpötila nostetaan 225 asteeseen ja lasagnea lämmitetään, kunnes juustokastike kuplii.

Vähän aika sitten löysin sellaisen valkokastikkeen ohjeen, jollaiseen en ollut ennen törmännyt. Ohjeessa valkokastike suurustettiin vesijauhoseoksen sijaan voijauhoseoksella. Olin aivan ällikällä lyöty: miten en itse ollut ajatellut aiemmin samaa? Voijauhoseosta voi käyttää suurustamiseen monella tapaa. Perinteinen tapa on kuumentaa rasvakattilassa, sekoittaa siihen jauhot ja lisätä neste – peruspohja ruskealle ja valkoiselle kastikkeelle. Toinen tapa käyttää voijauhoseosta on sekoittaa jauho käsin huoneenlämpöiseen voihin ja lisätä syntynyt tahna kuuman nesteen joukkoon. Jauhojen ja voin suhde tulee olla seoksessa sama, kuten tässä lasagnereseptissä tulette näkemään. Tämä lasagnen juustokastikkeen pohjana toimiva valkokastike on ehkä yksinkertaisin kastike, jonka olen ikinä lasagnea tehdessäni tehnyt. Tästä syystä myös jatkossa tulen pysymään tässä tekniikassa. Parasta on, kun lasagnen kokoamisen jälkeen saa nuolla kauhan, jolla juustokastiketta vuokaan on lappanut… Odotapa vain!

Valitsin ruokaviiniksi Alkon erikoisvalikoiman italialaisen Le Brondini viinin. Se sopi erinomaisesti lasagnen juustoon kanssa ja käy muutenkin pastaruuille. Suosittelen lämpimästi testaamaan. 
Lasagne:
Noin 8 annosta

Bolognesekastike:
600 g                  jauhelihaa
1                           iso sipuli pilkottuna
4                          valkosipulinkynttä pilkottuna
oliiviöljyä paistamiseen
2                           isoa porkkanaa raastettuna
2 tlk                    Mutti tomaattimurskaa (á 500 g)
1 ruukku           basilikan lehtiä
                             suolaa
                             mustapippuria myllystä

Juustokastike:
12 dl                   kevytmaitoa
2 dl                      voita (huoneenlämpöistä)
2 dl                      vehnäjauhoja
300 g                  kermajuustoa raastettuna (esim. Valio Kappeli)
                             muskottipähkinämaustetta
                             merisuolaa
                             mustapippuria myllystä

Lisäksi:
lasagnelevyjä
cheddarjuustoraastetta

1. Valmista ensin bolognesekastike. Kuullota sipuleita paistinpannulla oliiviöljyssä. Paista jauheliha kolmessa osassa, jotta paistinpannu pysyy tarpeeksi kuumana koko paistoprosessin ajan.
2. Lisää joukkoon raastettu porkkana, tomaattimurska suola ja pippuri. Pilko basilika ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Jätä kiehumaan hiljalleen ilman kantta, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois. Tarkista maku.
3. Sekoita voi ja vehnäjauho keskenään tasaiseksi tahnaksi. Kiehauta maito kattilassa ja lisää koko voijauhotahna maidon joukkoon samalla vispilällä sekoittaen.
4. Kun kastike on suurustunut paksuksi lisää joukkoon juustoraaste ja oman maun mukaan mausteet. Tarkista maku.
5. Kokoa lasagne: alimmaiseksi juustokastiketta, lasagnelevyjä, bolognesekastiketta, lasagnelevyjä ja aloita alusta. Lasagnen kokoaminen lopetetaan siten, että juustokastike on päällimmäisenä ja päälle ripotellaan hieman juustoraastetta.
6. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa 45 minuuttia.

Koska lasagne on hyvin tuhtia ruokaa, kannattaa sitä tasapainoittaa raikkaalla salaatilla. 

Kommentit

Suositut tekstit