Lasagne
Viikonloppu tulossa ja ongelmana mitä ruuaksi? Lasagne on
täydellinen lauantairuoka. Viikonloppuisin on enemmän aikaa panostaa ruuan
valmistukseen alusta loppuun asti toisin kuin arkipäivisin. Tämän lisäksi
lasagne vain paranee seuraavaan päivään ja vielä sitäkin seuraavaan päivään
mennessä – jos sattuu siis jotain jäämään yli…
Koska lasagne on hyvin työläs ruoka tehdä, kannattaa sitä
kerralla tehdä ihan kunnon määrä. Itselläni on tapana tehdä yksi iso ja yksi
pieni vuoka. Pienemmän vuoan voi laittaa esimerkiksi pakkaseen säilöön
odottamaan arkipäivän kiireistä iltaa, kun ruoka on kaapista loppu, kauppaan ei
jaksa mennä puhumattakaan, että vielä pitäisi valmistaa ruokaa! Jos tietää
kiireen olevan kova ja väistämätön, kannattaa pienempi lasagne tehdä
kertakäyttöiseen alumiinivuokaan, jolloin ei tarvitse odotella, että pakkasesta
otettu lasagne sulaa huoneen lämmössä ennen uuniin laittoa. Alumiinivuoan voi
nimittäin laittaa pakkasesta suoraan uuniin ja lämmittää lasagnea hiljalleen
noin 150 asteessa noin 30-60 min (riippuen vuoan koosta). Sulamisen jälkeen
uunin lämpötila nostetaan 225 asteeseen ja lasagnea lämmitetään, kunnes
juustokastike kuplii.
Vähän aika sitten löysin sellaisen valkokastikkeen ohjeen,
jollaiseen en ollut ennen törmännyt. Ohjeessa valkokastike suurustettiin
vesijauhoseoksen sijaan voijauhoseoksella. Olin aivan ällikällä lyöty: miten en
itse ollut ajatellut aiemmin samaa? Voijauhoseosta voi käyttää suurustamiseen
monella tapaa. Perinteinen tapa on kuumentaa rasvakattilassa, sekoittaa siihen
jauhot ja lisätä neste – peruspohja ruskealle ja valkoiselle kastikkeelle.
Toinen tapa käyttää voijauhoseosta on sekoittaa jauho käsin huoneenlämpöiseen
voihin ja lisätä syntynyt tahna kuuman nesteen joukkoon. Jauhojen ja voin suhde
tulee olla seoksessa sama, kuten tässä lasagnereseptissä tulette näkemään. Tämä
lasagnen juustokastikkeen pohjana toimiva valkokastike on ehkä yksinkertaisin
kastike, jonka olen ikinä lasagnea tehdessäni tehnyt. Tästä syystä myös
jatkossa tulen pysymään tässä tekniikassa. Parasta on, kun lasagnen kokoamisen
jälkeen saa nuolla kauhan, jolla juustokastiketta vuokaan on lappanut… Odotapa
vain!
Valitsin ruokaviiniksi Alkon erikoisvalikoiman italialaisen Le Brondini viinin. Se sopi erinomaisesti lasagnen juustoon kanssa ja käy muutenkin pastaruuille. Suosittelen lämpimästi testaamaan. |
Lasagne:
Bolognesekastike:
600 g jauhelihaa
1 iso
sipuli pilkottuna
4 valkosipulinkynttä
pilkottuna
oliiviöljyä paistamiseen
2 isoa
porkkanaa raastettuna
2 tlk Mutti
tomaattimurskaa (á 500 g)
1 ruukku basilikan
lehtiä
suolaa
mustapippuria
myllystä
Juustokastike:
12 dl kevytmaitoa
2 dl voita
(huoneenlämpöistä)
2 dl vehnäjauhoja
300 g kermajuustoa
raastettuna (esim. Valio Kappeli)
muskottipähkinämaustetta
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
Lisäksi:
lasagnelevyjä
cheddarjuustoraastetta
1. Valmista ensin bolognesekastike. Kuullota sipuleita
paistinpannulla oliiviöljyssä. Paista jauheliha kolmessa osassa, jotta paistinpannu
pysyy tarpeeksi kuumana koko paistoprosessin ajan.
2. Lisää joukkoon raastettu porkkana, tomaattimurska suola
ja pippuri. Pilko basilika ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Jätä kiehumaan
hiljalleen ilman kantta, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois. Tarkista maku.
3. Sekoita voi ja vehnäjauho keskenään tasaiseksi tahnaksi.
Kiehauta maito kattilassa ja lisää koko voijauhotahna maidon joukkoon samalla
vispilällä sekoittaen.
4. Kun kastike on suurustunut paksuksi lisää joukkoon
juustoraaste ja oman maun mukaan mausteet. Tarkista maku.
5. Kokoa lasagne: alimmaiseksi juustokastiketta,
lasagnelevyjä, bolognesekastiketta, lasagnelevyjä ja aloita alusta. Lasagnen
kokoaminen lopetetaan siten, että juustokastike on päällimmäisenä ja päälle
ripotellaan hieman juustoraastetta.
6. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa 45 minuuttia.
Koska lasagne on hyvin tuhtia ruokaa, kannattaa sitä tasapainoittaa raikkaalla salaatilla. |
Kommentit
Lähetä kommentti