Olutpata

Norjan reissulta sain maistaa olutta, joka oli niin täydellisen savuista ja tummaa, että jopa minäkin pidin siitä. Norjassa sitä maistellessa vaan mietin kaikkia ihania ruokia, minkä kanssa tuo kyseinen olut sopisi. Nyt kun sitä olutta olen tuolla keittiön hyllyllä säilönyt tarpeeksi kauan, päätin tehdä siitä olutpataa ©. Ikinä en ole moista tehnyt, ikinä en ole moista maistanutkaan, mutta mielessäni oli niin se maku, millaiseksi pataruokani haluan. Yritys hyvä kymmenen ;).

Koska en omista pataa, enkä sellaista jaksanut ostaa niin päätin pärjätä ilman pataa ja tehdä pataruuan kattilassa. Hyvää ruokaa tuli, niin tuskin mitään väärääkään tein.

Olutpata:
 
3 rkl               oliiviöljyä
800 g             naudan palapaistia (huoneen lämpöön 30 min ennen valmistusta)
2 rkl               fariinisokeria
10                  salottisipulia
5 dl                tummaa lihalientä fondista
3 dl                tummaa olutta (portteri tai stout olutta, itselläni oli käytössä stout-olutta)
4                    valkosipulin kynttä
3                    laakerinlehteä
                      suolaa
                      pippuria

Kuori sipulit ja puolita ne. Leikkaa valkosipulit 4-6 osaan.

Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista lihan pintaan väriä. Lisää suolaa ja pippuria. Laita lihat kattilaan odottamaan laakerinlehtien kanssa.

Älä huuhdo paistinpannua välissä, vaan lisää fariinisokeri suoraan siihen. Sulata sokeri ja paista hieman aikaa. Lisää joukkoon sipulit ja kuullota niitä sokerissa. (Sokeri saattaa kovettua sipulien tai paistolastan pintaan, mutta se ei haittaa, kaavi lastasta sokeri takaisin pannuun.)

Kaada joukkoon lihaliemi ja olut. Lisää valkosipuli. Kuumenna kiehuvaksi ja kaada se lihojen joukkoon.

Laita kattila liedelle ja keittele kannen alla hiljaisella lämmöllä (itsellä lieden asteikko on 1-6, liesi oli kokoajan 1:llä, älä nostele kantta, jotta pataruoka poreilee kokoajan) 1,5 tuntia. Tämän jälkeen nosta lämpötilaa hieman yli keskilämmön (esim. 4) ja keitä pataa kasaan vielä 30 minuuttia.


Tarjoile kermaisen perunamuusin kanssa. Itselläni perunamuusi oli tehty kolmen juuston ruokakermaan ja se tuntui sopivan olutpadan kanssa todella hyvin. Lisäksi tuli leivottua parmesan-basilikasämpylöitä.


Kommentit

Suositut tekstit