Olutpata
Norjan reissulta sain maistaa olutta, joka oli niin
täydellisen savuista ja tummaa, että jopa minäkin pidin siitä. Norjassa sitä
maistellessa vaan mietin kaikkia ihania ruokia, minkä kanssa tuo kyseinen olut
sopisi. Nyt kun sitä olutta olen tuolla keittiön hyllyllä säilönyt tarpeeksi
kauan, päätin tehdä siitä olutpataa ©.
Ikinä en ole moista tehnyt, ikinä en ole moista maistanutkaan, mutta mielessäni
oli niin se maku, millaiseksi pataruokani haluan. Yritys hyvä kymmenen ;).
Koska en omista pataa, enkä sellaista jaksanut ostaa niin
päätin pärjätä ilman pataa ja tehdä pataruuan kattilassa. Hyvää ruokaa tuli,
niin tuskin mitään väärääkään tein.
Olutpata:
3 rkl oliiviöljyä
800 g naudan
palapaistia (huoneen lämpöön 30 min ennen valmistusta)
2 rkl fariinisokeria
10 salottisipulia
5 dl tummaa
lihalientä fondista
3 dl tummaa
olutta (portteri tai stout olutta, itselläni oli käytössä stout-olutta)
4 valkosipulin
kynttä
3 laakerinlehteä
suolaa
pippuria
Kuori sipulit ja puolita ne. Leikkaa valkosipulit 4-6 osaan.
Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista lihan pintaan väriä.
Lisää suolaa ja pippuria. Laita lihat kattilaan odottamaan laakerinlehtien
kanssa.
Älä huuhdo paistinpannua välissä, vaan lisää fariinisokeri
suoraan siihen. Sulata sokeri ja paista hieman aikaa. Lisää joukkoon sipulit ja
kuullota niitä sokerissa. (Sokeri saattaa kovettua sipulien tai paistolastan
pintaan, mutta se ei haittaa, kaavi lastasta sokeri takaisin pannuun.)
Kaada joukkoon lihaliemi ja olut. Lisää valkosipuli.
Kuumenna kiehuvaksi ja kaada se lihojen joukkoon.
Laita kattila liedelle ja keittele kannen alla hiljaisella
lämmöllä (itsellä lieden asteikko on 1-6, liesi oli kokoajan 1:llä, älä nostele
kantta, jotta pataruoka poreilee kokoajan) 1,5 tuntia. Tämän jälkeen nosta
lämpötilaa hieman yli keskilämmön (esim. 4) ja keitä pataa kasaan vielä 30
minuuttia.
Tarjoile kermaisen perunamuusin kanssa. Itselläni perunamuusi
oli tehty kolmen juuston ruokakermaan ja se tuntui sopivan olutpadan kanssa
todella hyvin. Lisäksi tuli leivottua parmesan-basilikasämpylöitä.
Kommentit
Lähetä kommentti