Kinkku-Aurajuustopatonki
Ruisleipää lukuun ottamatta en osta mitään leipää kaupasta,
koska se on mielestäni naurettavan kallista ja lisäksi ne eivät ole kovinkaan
hyvän makuisia. Huomasinkin, että pakastimestani alkoi leipä olla lopussa ja
päätinkin tänä iltana alkaa leipomaan. Sen lisäksi, että leivoin hurjan määrään
”aurinkoisia sämpylöitäni”, leivoin myös kinkku-aurajuustopatongin. Sain suorastaan
himon tähän leipään, kun äitini osti kaupasta tuoreleivonnaisena
kinkku-aurajuustopatonkia. Se maistui ihan hyvälle ja aloin päässäni kehitellä
reseptiä, joka peittoisi tuon kaupasta valmiina ostetun.
Tällaista sainkin sitten aikaiseksi:
Patonki:
Uuni 200oC
20-30min tai kunnes pinta kullanruskea
5dl täysmaitoa
50g tuorehiivaa
3 rkl hunajaa
2 tl suolaa
50g tuorehiivaa
3 rkl hunajaa
2 tl suolaa
2,5dl kaurahiutaleita
1dl grahamjauhoja
n. 10dl vehnäjauhoja
1dl grahamjauhoja
n. 10dl vehnäjauhoja
2-3dl oliiviöljyä
Lämmitä maito käden lämpöiseksi ja murenna sen
joukkoon tuorehiiva. Lisää joukkoon myös hunaja ja suola sekä kaurahiutaleet.
Anna turvota noin. 10min.
Vaivaa joukkoon grahamjauhot ja vehnäjauhot. Lisää
vehnäjauhoja niin kauan, kunnes taikina on melko tönkkä, mutta ottaa käsiin
vielä erittäin kovin kiinni. (Vehnäjauhojen määrä on viitteellinen ja yleensä
menen sillä määrällä mikä tuntuu hyvältä.)
Vaivaa joukkoon öljy. (Öljyn määrä on myös
viitteellinen, lorottelen sitä joukkoon yleensä melko runsaasti, jotta leivästä
ei tulisi kuivaa.) Öljyn jälkeen taikinan tulisi olla sellaista, että se irtoaa
käsistä. Jätä kohoamaan liinan alle kaksinkertaiseksi (noin 30min).
Laita uuni kuumenemaan.
Jaa taikina kahtia ja kauli molemmista noin 0,5-1cm
paksuiset levyt.
Täyte:
1 prk Créme
bonjour cousine – yrtti-valkosipuli-maustettu
1 pkt Aurajuustoa
200g tomaattipyreetä
300g kinkkukuutioita/suikaleita
100g Baby-pinaattia
mustapippuria rouhittuna
1 pkt Aurajuustoa
200g tomaattipyreetä
300g kinkkukuutioita/suikaleita
100g Baby-pinaattia
mustapippuria rouhittuna
Levitä puolet täytteistä toiselle taikinalevylle:
ensin tomaattipyree sitten Créme, kinkku, pinaatti (suikaleiksi leikattuna), aurajuusto ja lopuksi
pippuria.
Kieritä levy rullalle, lievästi viistosti. Katso,
että sauma jää alle. Nosta uunipellille ja tee veitsellä viiltoja leivän
pintaan. Juuri ennen uuniin laittoa, valele leipä lämpimällä vedellä, jotta
saat rapean kuoren.
Paista kullanruskeaksi uunin keskitasolla.
Itse söin patongin lisukkeena vihreän salaatin, jossa oli rucolaa, basilikaa, miniluumutomaattia ja mozzarellaa.
¡Que aproveche!
Aurajuuston tilalle voi myös koittaa esim. koskenlaskija-juustoa. On muuten todella herkullista :).
Aurajuuston tilalle voi myös koittaa esim. koskenlaskija-juustoa. On muuten todella herkullista :).
Täytyy muistaa joskus ottaa tuo patongin ohje ylös ko on niiiiiin hyvännäköstä!
VastaaPoistaSiihen kaveriksi kilo salaattia ni a'vot! o/
Vaikka itse sanonkin, tuo on kyllä varmaan paras resepti mitä oon ikinä kehitelly. Pakastin toisen patongin ja se ehti olla siellä kaks päivää kun oli jo pakko ottaa se sulamaan ja syödä pois :D Onneks sekään ei ole mikään tyyrisruoka tehdä useammin :D
VastaaPoista