Kinkku-Aurajuustopatonki


Ruisleipää lukuun ottamatta en osta mitään leipää kaupasta, koska se on mielestäni naurettavan kallista ja lisäksi ne eivät ole kovinkaan hyvän makuisia. Huomasinkin, että pakastimestani alkoi leipä olla lopussa ja päätinkin tänä iltana alkaa leipomaan. Sen lisäksi, että leivoin hurjan määrään ”aurinkoisia sämpylöitäni”, leivoin myös kinkku-aurajuustopatongin. Sain suorastaan himon tähän leipään, kun äitini osti kaupasta tuoreleivonnaisena kinkku-aurajuustopatonkia. Se maistui ihan hyvälle ja aloin päässäni kehitellä reseptiä, joka peittoisi tuon kaupasta valmiina ostetun.

Tällaista sainkin sitten aikaiseksi:

Kinkku-Aurajuustopatonki

Patonki:

Uuni 200oC
20-30min tai kunnes pinta kullanruskea

5dl                 täysmaitoa
50g                tuorehiivaa
3 rkl               hunajaa
2 tl                 suolaa
2,5dl              kaurahiutaleita
1dl                 grahamjauhoja
n. 10dl           vehnäjauhoja
2-3dl             oliiviöljyä

Lämmitä maito käden lämpöiseksi ja murenna sen joukkoon tuorehiiva. Lisää joukkoon myös hunaja ja suola sekä kaurahiutaleet. Anna turvota noin. 10min.

Vaivaa joukkoon grahamjauhot ja vehnäjauhot. Lisää vehnäjauhoja niin kauan, kunnes taikina on melko tönkkä, mutta ottaa käsiin vielä erittäin kovin kiinni. (Vehnäjauhojen määrä on viitteellinen ja yleensä menen sillä määrällä mikä tuntuu hyvältä.)

Vaivaa joukkoon öljy. (Öljyn määrä on myös viitteellinen, lorottelen sitä joukkoon yleensä melko runsaasti, jotta leivästä ei tulisi kuivaa.) Öljyn jälkeen taikinan tulisi olla sellaista, että se irtoaa käsistä. Jätä kohoamaan liinan alle kaksinkertaiseksi (noin 30min).

Laita uuni kuumenemaan.

Jaa taikina kahtia ja kauli molemmista noin 0,5-1cm paksuiset levyt.

Täyte:

1 prk              Créme bonjour cousine – yrtti-valkosipuli-maustettu
1 pkt              Aurajuustoa
200g              tomaattipyreetä
300g              kinkkukuutioita/suikaleita
100g              Baby-pinaattia
                      mustapippuria rouhittuna

Levitä puolet täytteistä toiselle taikinalevylle: ensin tomaattipyree sitten Créme, kinkku, pinaatti (suikaleiksi leikattuna), aurajuusto ja lopuksi pippuria.

Kieritä levy rullalle, lievästi viistosti. Katso, että sauma jää alle. Nosta uunipellille ja tee veitsellä viiltoja leivän pintaan. Juuri ennen uuniin laittoa, valele leipä lämpimällä vedellä, jotta saat rapean kuoren.

Paista kullanruskeaksi uunin keskitasolla.

Itse söin patongin lisukkeena vihreän salaatin, jossa oli rucolaa, basilikaa, miniluumutomaattia ja mozzarellaa.


¡Que aproveche!

Aurajuuston tilalle voi myös koittaa esim. koskenlaskija-juustoa. On muuten todella herkullista :).

Kommentit

  1. Täytyy muistaa joskus ottaa tuo patongin ohje ylös ko on niiiiiin hyvännäköstä!
    Siihen kaveriksi kilo salaattia ni a'vot! o/

    VastaaPoista
  2. Vaikka itse sanonkin, tuo on kyllä varmaan paras resepti mitä oon ikinä kehitelly. Pakastin toisen patongin ja se ehti olla siellä kaks päivää kun oli jo pakko ottaa se sulamaan ja syödä pois :D Onneks sekään ei ole mikään tyyrisruoka tehdä useammin :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit