Cannelonit kesäkurpitsasta

Niin sitä ollaan taas (maanantaina) palattu takaisin Joensuuhun ja kyllä kirpaisi kovin lähteä, kun asemalle jäi perhe vilkuttelemaan ©. Tiistaina minulla alkoi opetusharjoittelu ja aloitin päiväni seuraamalla lukion terveystiedon tuntia ja iltapäivästä pääsin osallistumaan opettajien kokoukseen, jossa tunnelma oli mukavan rento ja hilpsakka. Ohjelmassa oli myös pientä iPad-koulutusta, jota jäin seuraamaan, vaikka en itse iPadiä omistakaan. Moisesta koulutuksesta tuskin kuitenkaan on haittaa, koska tabletit yleistyvät kouluissa ja useimmat koulut valitsevat juuri iPadin.


Keskiviikkona minulla sitten oli ensimmäinen oppitunti: ihmisen biologiaa ja aiheena luusto. Aamulla minua jännitti ihan suunnattomasti, mutta jännitys kuitenkin haihtui pois, kun nolasin itseni koko koulun edessä osallistumalla opettajien tanssikilpailuun. Hauskaa siis oli ja oppituntikin meni oikein kivasti ilman turhaa paniikki toimimattomasta dokukamerasta tai muusta :). Innolla odotan jo seuraavaa tuntiani!

Tiistai-illalla rynnistin prismaan täyttämään jääkaappiani, koska siellä tosiaan ei ollut muuta kuin kananmunia, maitoa, margariinia, fetaa ja rommia. Nälkä alkoi olemaan jo melko suunnaton, kun koko päivänä en ollut syönyt mitään kunnollista ja aamukin oli alkanut pelkällä kananmunalla ja maidolla. Oudon mieliteon vikittelemä päädyin ostamaan kuutioituja punajuuria. Ei niin harmainta hajua, miksi tai mitä niistä aikoisin tehdä. Ei ollut kyllä kaikki nallekarkit pussissa hedelmäosastollakaan, kun pitkään hyllyjä tutkittuani päädyin ostamaan viikunan. Huh! On siinä hedelmällä hintaa, kun kappalehinnaksi tuli yli puolitoista euroa!

Eilen, keskiviikkona, sitten kovasti pähkäilin, mitä kokkailisin siitä pahuksen punajuuresta ja voilà! tein canneloneja ilman canneloneja.  Tämä ihan vain siksi, että yritän vähentää pastan ja perunan syöntiä ja korvata ne esim. kasviksilla tai kuten tämän ruuan yhteydessä speltillä. Lisäksi lisukkeena oli viikuna pinaattipedillä.

Ellan cannelonit:
Uuni 225 astetta

Paahdetut punajuuret:

185 g             punajuurta (kuutioita, felix)
2                    hyppysellistä timjamia
1                    hyppysellinen ruususuolaa
                      loraus oliiviöljyä

Valuta punajuurista ylimääräinen neste pois (paitsi jos käytät tuoreita). Sekoita punajuuret ja loput ainekset kulhossa sekaisin.

Levitä punajuuret uunipellille ja paahda niitä uunin keskitasolla 12 minuuttia. Kun ovat paahtuneet, anna jäähtyä pellillä.

Täyte:

700 g             naudan jauhelihaa
1                    iso sipuli
2                    valkosipulin kynttä
suolaa
                      pippuria
timjamia
500 g             turkkilaista jogurttia
½                   sitruunan mehu
1                    vihreä omena
170 g             aurajuustoa
2                    keskikokoista kesäkurpitsaa
200 g             voimakasmakuista juustoa (esim. olterman cheddar, polar ym.)
1 tlk               yrttimaustettua tomaattimurskaa (esim. mutti, josta kaikki tuntuvat niin kovin hehkuttavan ;) )

Silppua sipuli pieneksi ja kuullota se paistin pannulla. Ruskista joukkoon jauheliha ja raasta joukkoon valkosipulin kynnet. Mausta liha makusi mukaan suolalla, pippurilla ja timjamilla (varo kuitenkin laittamasta liikaa suolaa, sillä aurajuusto on jo itsestään hyvin suolaista). Jätä jäähtymään.

Raasta omena hienoksi (raastimen pieni puoli) ja sekoita se kulhossa jogurtin sekaan. Lisää joukkoon tuorepuristettu sitruunan mehu ja murennettu aurajuusto. Lisää lopuksi punajuuret ja jauheliha.

Levitä isoon uunivuokaan (tai kahteen pienempään vuokaan niin kuin minä) tomaattimurska pohjalle.

Leikkaa juustohöylällä kesäkurpitsasta pitkiä suikaleita ja rullaa niiden sisään täytettä canneloneiksi. Asettele cannelonit tomaattipedille sauma alaspäin.

Raasta juusto ja ripottele se rullien päälle. Paista canneloneja uunin keskitasolla 225 asteessa 20-30 minuuttia, tai kunnes juusto on kauniin kellanruskea.

Spelttihelmet:
2 dl                Birkkalan spelttihelmiä
4 dl                vettä
¾ dl               rasvatonta maitoa
1                    kasvisfond


Laita vesi kiehumaan ja lisää sen joukkoon fondi. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon spelttihelmet. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää joukkoon maito tuomaan kermaisuutta ja anna helmien kypsyä vielä 10 minuuttia, kunnes niissä on jäljellä pieni purutuntuma.



Kommentit

Suositut tekstit