Cannelonit kesäkurpitsasta
Niin sitä ollaan taas (maanantaina) palattu takaisin
Joensuuhun ja kyllä kirpaisi kovin lähteä, kun asemalle jäi perhe vilkuttelemaan ©. Tiistaina
minulla alkoi opetusharjoittelu ja aloitin päiväni seuraamalla lukion
terveystiedon tuntia ja iltapäivästä pääsin osallistumaan opettajien
kokoukseen, jossa tunnelma oli mukavan rento ja hilpsakka. Ohjelmassa oli myös
pientä iPad-koulutusta, jota jäin seuraamaan, vaikka en itse iPadiä omistakaan. Moisesta
koulutuksesta tuskin kuitenkaan on haittaa, koska tabletit yleistyvät kouluissa
ja useimmat koulut valitsevat juuri iPadin.
Keskiviikkona minulla sitten oli ensimmäinen oppitunti: ihmisen
biologiaa ja aiheena luusto. Aamulla minua jännitti ihan suunnattomasti, mutta jännitys kuitenkin haihtui pois, kun nolasin itseni koko koulun edessä osallistumalla opettajien
tanssikilpailuun. Hauskaa siis oli ja oppituntikin meni oikein kivasti ilman
turhaa paniikki toimimattomasta dokukamerasta tai muusta :). Innolla odotan jo
seuraavaa tuntiani!
Tiistai-illalla rynnistin prismaan täyttämään jääkaappiani,
koska siellä tosiaan ei ollut muuta kuin kananmunia, maitoa, margariinia, fetaa
ja rommia. Nälkä alkoi olemaan jo melko suunnaton, kun koko päivänä en ollut
syönyt mitään kunnollista ja aamukin oli alkanut pelkällä kananmunalla ja
maidolla. Oudon mieliteon vikittelemä päädyin ostamaan kuutioituja punajuuria.
Ei niin harmainta hajua, miksi tai mitä niistä aikoisin tehdä. Ei ollut kyllä
kaikki nallekarkit pussissa hedelmäosastollakaan, kun pitkään hyllyjä tutkittuani päädyin
ostamaan viikunan. Huh! On siinä hedelmällä hintaa, kun kappalehinnaksi tuli
yli puolitoista euroa!
Eilen, keskiviikkona, sitten kovasti pähkäilin, mitä
kokkailisin siitä pahuksen punajuuresta ja voilà! tein canneloneja
ilman canneloneja. Tämä ihan vain siksi,
että yritän vähentää pastan ja perunan
syöntiä ja korvata ne esim. kasviksilla tai kuten tämän ruuan yhteydessä
speltillä. Lisäksi lisukkeena oli viikuna pinaattipedillä.
Ellan cannelonit:
Uuni 225 astetta
Paahdetut punajuuret:
185 g punajuurta
(kuutioita, felix)
2 hyppysellistä
timjamia
1 hyppysellinen
ruususuolaa
loraus
oliiviöljyä
Valuta punajuurista ylimääräinen neste pois (paitsi jos
käytät tuoreita). Sekoita punajuuret ja loput ainekset kulhossa sekaisin.
Levitä punajuuret uunipellille ja paahda niitä uunin
keskitasolla 12 minuuttia. Kun ovat
paahtuneet, anna jäähtyä pellillä.
Täyte:
700 g naudan
jauhelihaa
1 iso
sipuli
2 valkosipulin
kynttä
suolaa
pippuria
timjamia
500 g turkkilaista
jogurttia
½ sitruunan
mehu
1 vihreä
omena
170 g aurajuustoa
2 keskikokoista
kesäkurpitsaa
200 g voimakasmakuista
juustoa (esim. olterman cheddar, polar ym.)
1 tlk yrttimaustettua tomaattimurskaa
(esim. mutti, josta kaikki tuntuvat niin kovin hehkuttavan ;) )
Silppua sipuli pieneksi ja kuullota se paistin pannulla.
Ruskista joukkoon jauheliha ja raasta joukkoon valkosipulin kynnet. Mausta liha
makusi mukaan suolalla, pippurilla ja timjamilla (varo kuitenkin laittamasta
liikaa suolaa, sillä aurajuusto on jo itsestään hyvin suolaista). Jätä jäähtymään.
Raasta omena hienoksi (raastimen pieni puoli) ja sekoita se
kulhossa jogurtin sekaan. Lisää joukkoon tuorepuristettu sitruunan mehu ja
murennettu aurajuusto. Lisää lopuksi punajuuret ja jauheliha.
Levitä isoon uunivuokaan (tai kahteen pienempään vuokaan niin kuin
minä) tomaattimurska pohjalle.
Leikkaa juustohöylällä kesäkurpitsasta pitkiä suikaleita ja
rullaa niiden sisään täytettä canneloneiksi. Asettele cannelonit
tomaattipedille sauma alaspäin.
Raasta juusto ja ripottele se rullien päälle. Paista
canneloneja uunin keskitasolla 225 asteessa 20-30 minuuttia, tai kunnes juusto
on kauniin kellanruskea.
Spelttihelmet:
2 dl Birkkalan
spelttihelmiä
4 dl vettä
¾ dl rasvatonta
maitoa
1 kasvisfond
Laita vesi kiehumaan ja lisää sen joukkoon fondi. Kun vesi
kiehuu, lisää joukkoon spelttihelmet. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia.
Lisää joukkoon maito tuomaan kermaisuutta ja anna helmien kypsyä vielä 10
minuuttia, kunnes niissä on jäljellä pieni purutuntuma.
Kommentit
Lähetä kommentti