Bagelit ja kääpäralli!

Viime lauantaina osallistuttiin kavereiden kanssa tänä vuonna ensimmäistä kertaa perinteikkäästi järjestettyyn kääpäralliin! Tarkoituksena siis oli joukkueittain bongailla mahdollisimman monta kääpälajia Joensuun Kuhasalosta (tommonen kiva luontopuisto). Itse menin sinne urheilumielellä kamera kainalossa valmiina ottamaan kuvia, koska nuo käävät ei oikein ole mikään erikoisuuteni. Onneksi meidän ryhmään saatiin liitettyä kääpäasiantuntija mukaan, sillä muuten meidän ryhmän lajitulos olisi tod.näk. ollut noin kaki lajia. Kuvia kuitenkin tuli otettua paljon ja parhaimmat ovatkin sitten täällä blogissani nähtävänä.





Metsässä tavattiin söpö kettu ©.



Tyttöjen kanssa olimme myös sovittu, että olisi kiva ottaa jotain evästä mukaan ja itse olinkin sitten väsännyt kana caesar bageleita. Niiden tekeminen kestää kauan, mutta ne ovat niin sen arvoisia.

Bagel:
Uuni: 230 astetta
15 min
Noin 25 kpl

5 dl                maitoa
1 pss              kuivahiivaa
4 rkl               hunajaa
5 kpl              kananmunan valkuaista
3 tl                 unikonsiemeniä
1 dl                maustamatonta jogurttia
3 tl                 suolaa
9-11 dl           erikoisvehnäjauhoja
1 dl                öljyä

Keittämiseen:
2 l                  vettä
2 rkl               suolaa

Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva 1 dl jauhoja ja lisää se maidon joukkoon.

Lisää joukkoon hunaja, valkuaiset, siemenet, jogurtti ja suola.

Alusta jauhot taikinaan vaivaten. Vaivaa lopuksi taikinaan öljy. Taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoilta.

Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksi tuntia.

Kun taikina on kohonnut, vaivaa taikinasta ilmat pois. Jaa taikina noin 25 osaan ja pyöräytä niistä sämpylöitä. Tee sämpylöihin keskelle reikä ja laita bagelit kohoamaan hyvin jauhotetulle pöydälle liinan alle noin 15 minuutiksi.

(Kannattaa pyöräyttää bageleita kerralla n. 9 kpl tai sen verran kuin uunipellille kerralla mahtuu, etteivät viimeiset bagelit kohoa liian kauan. Bagelit lässähtävät siinä vaiheessa, kun niitä alkaa siirtää veteen, jos ne on kohonneet liian kauan (anna taikinapalojen vain odottaa pöydällä). Eli kun yksi bagelsatsi menee uuniin, pyöräytä bageleiksi uusi satsi kohoamaan liinan alle siksi aikaan kun aiempi satsi on uunissa paistumassa.)
Kuumenna uuni 230 asteiseksi.

Laita vesi suureen kattilaan ja lisää siihen suola. Kuumenna vesi kiehuvaksi.

Nosta reikäkauhalla bagel kerrallaan kiehuvaan veteen (kolmen litran kattilaan mahtuu kerralla 3-4 bagelia) ja anna niiden olla vedessä 1 min.


Nosta kiehautetut bagelit uunipellille ja paista ne uunin keskitasossa kypsäksi (n. 15 min). Pyöräytä uudet bagelit.
Täytteeksi laitoin pinaattia, pehtorin salaattia, caesarkastiketta,
parmesan reggianoa, tuorejuustoa, pippuria ja suolalla ja
piripirillä maustettua kanaa.


Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit