Kuminainen siirappilimppu ja kevään haistelua
Lauantaina manasin kuinka inhoan kesäaikaan siirtymistä.
Päivä on tunnin lyhyempi ja sen vuoksi tuntuu, etten saa ikinä mitään
aikaiseksi. Kuka olisi arvannut, että sunnuntaista tuli oikein tehotyöskentelypäivä.
Aamulla heräilin ”varhain” ja aloitin tenttiin luvun siinä puoli 10. Viiteen
mennessä olin lukenut koko alueen. Tunnin välein nousin sohvalta
jaloittelemaan, jotta pysyisin virkeänä. Päätin käyttää hyväkseni tätä
jaloittelutaukoa ja tehdä jotain siivouksellista. Ensimmäisellä tauolla laskin
kylpyammeeseen vettä ja laiton sinne maton likoamaan. Seuraavalla tauolla pesin
sen ja laitoin seuraavan likoamaan… ja vielä kolmannenkin kerran laitoin kaksi
mattoa likoamaan. Lisäksi pidin yli tunnin ruokatauon ja katsoin elokuvaa
telkkarista ja silti sain tenttialueen luettua tuntia ennen kuin olin alun
perin ajatellut.
Kun lopetin lukemisen kello viideltä, päätin olla tehokas:
tein kaksi leipätaikinaa kohoamaan, pesin loput matot, siivosin vessan
lattiasta kattoon, vaihdoin asunnon järjestystä ja istuskelin hetken koneella.
Tähän kaikkeen meni puoli tuntia. Oli ihan pakko tarkistaa seinäkellon
toimivuus, kun en voinut uskoa silmiäni, että aikaa oli muka mennyt niin vähän!
Ennen klo kahdeksaa illalla olin jo siivonnut koko kämpän lakanoiden vaihtoa ja
pesukoneen taustan imurointia myöden ja leiponut ne parit leivätkin. Todellinen suurkevätsiivouspäivä. Kevään kunniaksi vaihdoin
käyttöön myös kesäiset muumimukini ja kaupastakin tarttui tulppaaneja mukaan.
Oli niin supersankari olo, joten siitä oli hyvä jatkaa iltaa
katsomalla telkkarista batmaniä :).
Siivousteeman mukaisesti, laitoin sänkyyni Homimi siivouslakanat©. |
Tämä leipä syntyi leivotaan –lehden © innoittamana. Lehdessä
oli siirappilimpun ohje, jossa käytettiin tattarijauhoja ja maizenaa. Päätin
tehdä siirappileivästä oman versioni, johon myös sisällytin jonkin verran noita
tattarijauhoja, vaikka itselläni on pieni kammo niitä kohtaan. Onneksi
kuitenkin päätin käyttää niitä, sillä sain aikaan hieman erilaista leipää, mitä
yleensä syön. Tattarijauhokammo on nyt poistunut ainakin leipien leivonnan
osalta. Tämä leipä muistuttaa jonkin verran piimälimppua, joka johtunee varmaan
tuosta kuminasta. Hyvää on © ja helppoa!
Kuminainen
siirappilimppu:
Uuni: 200 astetta
35-45 min
1 iso limppu
5 dl kylmää
rasvatonta maitoa
25 g hiivaa
100 g leipäsiirappia
3 dl tattarijauhoja
¾ dl maizena-maissitärkkelystä
2 tl suolaa
2 rkl kuminaa
5 - 6 dl vehnäjauhoja
Murenna hiiva maidon joukkoon. Lisää joukkoon suola, kumina
ja siirappi (siirappi irtoaa helposti esim. desilitramitasta, kun mitan valelee
ensin öljyllä).
Vatkaa nesteen joukkoon tattarijauhot ja maizena. Vaivaa
vehnäjauhot taikinaan (itse tein kaksi limppua ja luulen, että toisessa
limpussa sattui nesteen mittausvirhe, sillä toinen taikinoista söi yli 8 dl
vehnäjauhoja).
Laita taikinan päälle kelmu ja jätä taikina kohoamaan
vedottomaan paikkaan 2 tunniksi.
Kun taikina on kohonnut, muotoile se runsaissa jauhoissa
limpunmuotoiseksi. Laita kohoamaan uunipellille vielä puoleksi tunniksi.
Kuumenna uuni ja paista limppu uunin keskitasolla.
Leikkaa limppu vasta, kun se on jäähtynyt kokonaan.
Tarjoile juuston kanssa. Sopii myös paahdettavaksi ©.
Ps. Olin tässä mukana siinä 100HappyDays-jutussa. En ole
enää. Alkoi jokseenkin ärsyttämään. Mietin kyllä päivittäin mikä minut tekee
onnelliseksi, mutta jostain syystä sen onnelliseksi tekevän asian
valokuvaamista en oikein käsittänyt. Monet asiat, jotka päivän aikana tekivät
minut onnellisiksi, olivat loppujen lopuksi näkymättömiä asioita. Ei sellaisen
kuvaamisyrittämisessä ole vain mitään järkeä.
Kommentit
Lähetä kommentti