Basilika-pekoni-burger aiolilla ja lohkoranskiksilla

Uusi ehdoton (yhdellä ehdolla: Game of Thronesia ei voita mikään!) lempi tv-sarjani on nykyisin How I Met Your Mother. Katsoin kyseisen sarjan neljännen kauden yhtä jaksoa, jossa kovin metsästettiin New Yorkin parasta hampurilaista. Se jakso sai minussa aikaan niin käsittämättömän hampurilaishimon, että pakkohan sitä oli ryhtyä Operaatio Burgeriin. Päivän verran pähkäiltyäni, mitä täydellinen burgeri vaatii, suunnitelma oli selvä. Näitä burgereita ei kannata lounastavoitteeksi ottaa, ellei halua aamulla nousta ennen kuin se kukko laulaa. Jos teet alusta loppuun itse, nämä tulevat viemään aikaa ja vaivaa, mutta kaikki on todellakin sen arvoista.

Tällaista sitä sitten saatiin aikaan…

Hampurilaissämpylät:
Uuni: 225 astetta
20-30 min
n. 7 kpl

1 dl                vettä
1 rkl               rasvatonta maitoa
1 rkl               turkkilainen jogurtti
1 ¼ tl             kuivahiivaa
1 rkl               hunajaa
3 hyppysellistä provence-mausteseosta
2 hyppysellistä unikonsiemeniä
2                    kananmunan valkuaiset (säilytä keltuaiset majoneesia varten)
4-6 dl            vehnäjauhoja
1 ¼ tl             suolaa
3 rkl               öljyä

voiteluun: 1   kananmunan valkuainen (säilytä keltuainen majoneesiin)
päälle:            seesaminsiemeniä


Sekoita vesi ja maito suureen kulhoon ja lämmitä ne 42 asteiseksi.

Sekoita jogurtti, hunaja, mausteseos, unikonsiemenet ja suola nesteen joukkoon.

Sekoita kuiva hiiva noin desiin jauhoja ja sekoita se nesteen joukkoon. Vatkaa joukkoon myös kananmunan valkuaiset ja öljy.
 
Vaivaa loput jauhot nesteen joukkoon. Lisää jauhoja niin kauan kunnes se on enää vain vähän käsiin kiinni jäävää (eli taikina on jo suht. jauhokylläinen). Vaivaa noin 10 min.

Jätä hautumaan lämpimään vesihauteeseen kahdeksi tunniksi liinan alle. Katso, että kulho on reilun kokoinen, sillä taikina turpoaa yli kaksinkertaiseksi!

Leikkaa taikina noin 7 osaan ja vaivaa niistä sämpylöitä jauhotetulla pöydällä.

Jätä sämpylät kohoamaan uunipellille kahdeksi tunniksi liinan alle. (Kohoavat kaksinkertaisiksi, joten jätä kunnon väli sämpylöiden väliin.) Laita uuni lämpiämään.

Ennen uuniin laittoa, voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele seesaminsiemenet päälle. Sämpylät ovat valmiita kun ovat kauniin kullanruskeita päältä. Jäädytä sämpylät liinan alla, jotta kuoresta tulee pehmeä

Muut täytteet:
Jääsalaattia
Tomaattia
Ranskankermaa
Avokadoa
Ketsuppia
Cheddar juustoa (tietysti paikallisesti suoraan Pohjois-Karjalasta, Na-Mi!!)

Aioli:
3                    kananmunan keltuaista
2,5 dl             auringonkukkaöljyä
4                    kynttä valkosipulia
                      suolaa
1 rkl               silputtua persiljaa
1,5 rkl            ranskankermaa

Riko keltuaisten rakenne kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella voimakkaasti keltuaisia, samalla kaataen ohuena nauhana öljyä joukkoon.

Raasta valkosipulin kynnet hienoksi ja sekoita ne majoneesin joukkoon. Silppua persilja ja sekoita majoneesiin. Mausta suolalla oman maun mukaan. Lisää lopuksi ranskankerma.

Rapeat lohkoranskalaiset:
Tämä on helppo tapa tehdä ranskalaisia, ilman rasvassa keittämistä. Tarvitaan vai jokin määrä keskikokoa hieman pienempiä perunoita, mausteita ja öljyä.

Uuni: 200 à 225 astetta
30 à 15-20 min

7                    suht. pientä perunaa
                      öljyä
                      suolaa
                      pippuria
                      ranskanperunamaustetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Pese ja lohko perunat suureen kulhoon. Tirskuttele päälle hieman öljyä. Pyörittele perunat öljyssä. Lisää suola ja pippuri. Pyörittele perunoita, siten että mausteet leviävät.

Asettele lohkot uuniritilälle ja paista 30 min uunin keskitasolla. Ota perunat pois uunista ja laita ne takaisin kulhoon (ole varovainen, ettei perunat mene rikki). Nosta uunin lämpötilaa 225 asteeseen. Lisää perunoihin ranskanperunamaustetta ja pyörittele perunoita siten, että maustetta on joka puolella. Asettele perunat takaisin ritilälle ja kypsennä niitä vielä uunin keskitasolla 15-20 min, kunnes ovat rapeita pinnaltaan.

Basilika-pekoni-burgerpihvi:
7 pihviä

700 g             naudanjauhelihaa
3                    kananmunaa
2 ½ dl            kermaviiliä
1 ½ dl            korppujauhoja
1                    keskikokoinen sipuli
1 puska          basilikaa
3 siivua          pekonia
n. 3 tl             suolaa
                      pippuria
5 hyppysellistä rosmariinia
3 hyppysellistä timjamia

Silppua sipuli ja kuullota se paistinpannulla. Silppua pieneksi pekoninsiivut ja hienonna basilikan lehdet.

Sekoita suuressa kulhossa yhteen kermaviili, kananmunat, korppujauhot, mausteet, basilika ja sipuli. Maista seosta. Seoksen on hyvä olla vähän liian suolaista, jotta suolaisuus tasaantuu lihan lisäämisen yhteydessä. Lisää joukkoon pekoni ja jauheliha. Vaivaa tasaiseksi massaksi.

Jaa jauhelihataikina seitsemään osaan ja muotoile pihveiksi (keskeltä hieman paksumpi kuin reunoilta). Paista paistinpannulla kypsäksi (aluksi voi kuumalla pannulla ottaa väriä molemmille pihvin puolille, laske sitten lämpötilaa ja kypsennä hiljalleen kypsäksi). Kypsennyksen loppuvaiheessa, laita cheddar siivut pihvin päälle sulamaan.
                     


Täytteet alhaalta ylöspäin: ranskankerma voideltuna pohjasämpylään, jääsalaatti (2 lehteä), avokado (3 siivua), pihvi + cheddar, tomaatti (3 siivua), aiolia, ketsuppia ja päälisämpylä ;).


Kommentit

Suositut tekstit