Basilika-pekoni-burger aiolilla ja lohkoranskiksilla
Uusi ehdoton (yhdellä ehdolla: Game of Thronesia ei voita
mikään!) lempi tv-sarjani on nykyisin How I Met Your Mother. Katsoin kyseisen
sarjan neljännen kauden yhtä jaksoa, jossa kovin metsästettiin New Yorkin
parasta hampurilaista. Se jakso sai minussa aikaan niin käsittämättömän
hampurilaishimon, että pakkohan sitä oli ryhtyä Operaatio Burgeriin. Päivän
verran pähkäiltyäni, mitä täydellinen burgeri vaatii, suunnitelma oli selvä. Näitä
burgereita ei kannata lounastavoitteeksi ottaa, ellei halua aamulla nousta
ennen kuin se kukko laulaa. Jos teet alusta loppuun itse, nämä tulevat viemään
aikaa ja vaivaa, mutta kaikki on todellakin sen arvoista.
Tällaista sitä sitten saatiin aikaan…
Hampurilaissämpylät:
Uuni: 225 astetta
Uuni: 225 astetta
20-30 min
n. 7 kpl
1 dl vettä
1 rkl rasvatonta
maitoa
1 ¼ tl kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
3 hyppysellistä provence-mausteseosta
2 hyppysellistä unikonsiemeniä
2 kananmunan
valkuaiset (säilytä keltuaiset majoneesia varten)
4-6 dl vehnäjauhoja
1 ¼ tl suolaa
3 rkl öljyä
voiteluun: 1 kananmunan
valkuainen (säilytä keltuainen majoneesiin)
päälle:
seesaminsiemeniä
Sekoita vesi ja maito suureen kulhoon ja lämmitä ne 42
asteiseksi.
Sekoita jogurtti, hunaja, mausteseos, unikonsiemenet ja
suola nesteen joukkoon.
Sekoita kuiva hiiva noin desiin jauhoja ja sekoita se
nesteen joukkoon. Vatkaa joukkoon myös kananmunan valkuaiset ja öljy.
Vaivaa loput jauhot nesteen joukkoon. Lisää jauhoja niin
kauan kunnes se on enää vain vähän käsiin kiinni jäävää (eli taikina on jo
suht. jauhokylläinen). Vaivaa noin 10 min.
Jätä hautumaan lämpimään vesihauteeseen kahdeksi tunniksi
liinan alle. Katso, että kulho on reilun kokoinen, sillä taikina turpoaa yli
kaksinkertaiseksi!
Leikkaa taikina noin 7 osaan ja vaivaa niistä sämpylöitä
jauhotetulla pöydällä.
Jätä sämpylät kohoamaan uunipellille kahdeksi tunniksi
liinan alle. (Kohoavat kaksinkertaisiksi, joten jätä kunnon väli sämpylöiden
väliin.) Laita uuni lämpiämään.
Ennen uuniin laittoa, voitele sämpylät kananmunalla ja
ripottele seesaminsiemenet päälle. Sämpylät ovat valmiita kun ovat kauniin
kullanruskeita päältä. Jäädytä sämpylät liinan alla, jotta kuoresta tulee pehmeä
Muut täytteet:
Jääsalaattia
Tomaattia
Ranskankermaa
Avokadoa
Ketsuppia
Cheddar juustoa (tietysti paikallisesti suoraan
Pohjois-Karjalasta, Na-Mi!!)
Aioli:
3 kananmunan
keltuaista
2,5 dl auringonkukkaöljyä
4 kynttä
valkosipulia
suolaa
1 rkl silputtua
persiljaa
1,5 rkl ranskankermaa
Riko keltuaisten rakenne kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella
voimakkaasti keltuaisia, samalla kaataen ohuena nauhana öljyä joukkoon.
Raasta valkosipulin kynnet hienoksi ja sekoita ne majoneesin
joukkoon. Silppua persilja ja sekoita majoneesiin. Mausta suolalla oman maun
mukaan. Lisää lopuksi ranskankerma.
Rapeat lohkoranskalaiset:
Tämä on helppo tapa tehdä ranskalaisia, ilman rasvassa keittämistä. Tarvitaan vai jokin määrä keskikokoa hieman pienempiä perunoita, mausteita ja öljyä.
Tämä on helppo tapa tehdä ranskalaisia, ilman rasvassa keittämistä. Tarvitaan vai jokin määrä keskikokoa hieman pienempiä perunoita, mausteita ja öljyä.
Uuni: 200 à 225 astetta
30 à 15-20 min
7 suht.
pientä perunaa
öljyä
suolaa
pippuria
ranskanperunamaustetta
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Pese ja lohko perunat suureen kulhoon. Tirskuttele päälle
hieman öljyä. Pyörittele perunat öljyssä. Lisää suola ja pippuri. Pyörittele
perunoita, siten että mausteet leviävät.
Asettele lohkot uuniritilälle ja paista 30 min uunin
keskitasolla. Ota perunat pois uunista ja laita ne takaisin kulhoon (ole
varovainen, ettei perunat mene rikki). Nosta uunin lämpötilaa 225 asteeseen. Lisää
perunoihin ranskanperunamaustetta ja pyörittele perunoita siten, että maustetta
on joka puolella. Asettele perunat takaisin ritilälle ja kypsennä niitä vielä
uunin keskitasolla 15-20 min, kunnes ovat rapeita pinnaltaan.
Basilika-pekoni-burgerpihvi:
7 pihviä
700 g naudanjauhelihaa
3 kananmunaa
2 ½ dl kermaviiliä
1 ½ dl korppujauhoja
1 keskikokoinen
sipuli
1 puska basilikaa
3 siivua pekonia
n. 3 tl suolaa
pippuria
5 hyppysellistä rosmariinia
3 hyppysellistä timjamia
Silppua sipuli ja kuullota se paistinpannulla. Silppua
pieneksi pekoninsiivut ja hienonna basilikan lehdet.
Sekoita suuressa kulhossa yhteen kermaviili, kananmunat,
korppujauhot, mausteet, basilika ja sipuli. Maista seosta. Seoksen on hyvä olla
vähän liian suolaista, jotta suolaisuus tasaantuu lihan lisäämisen yhteydessä.
Lisää joukkoon pekoni ja jauheliha. Vaivaa tasaiseksi massaksi.
Jaa jauhelihataikina seitsemään osaan ja muotoile pihveiksi
(keskeltä hieman paksumpi kuin reunoilta). Paista paistinpannulla kypsäksi (aluksi
voi kuumalla pannulla ottaa väriä molemmille pihvin puolille, laske sitten
lämpötilaa ja kypsennä hiljalleen kypsäksi). Kypsennyksen loppuvaiheessa, laita
cheddar siivut pihvin päälle sulamaan.
Täytteet alhaalta
ylöspäin: ranskankerma voideltuna pohjasämpylään, jääsalaatti (2 lehteä),
avokado (3 siivua), pihvi + cheddar, tomaatti (3 siivua), aiolia, ketsuppia ja
päälisämpylä ;).
Kommentit
Lähetä kommentti