Kotiruokaa ja kevätluonnon antimia

Niin kuin kaikki ovat varmasti jo huomanneet, kevät on täällä! Oi niin ihana Suomen kevät: lämmin, suloinen ja niin pirun epävakaa. Oli kyllä tunnelmallista kirjoitella kotona ainepedagogisen tutkimuspraktikumin tutkimustuloksia, kun ikkunan takana ulkona leijailivat lumihiutaleet alas sinitaivaalta.


Noh, eipä sillä säällä niin väliä ole, kunhan pysyy niissä rajoissa, että luonto pääsee taas kasvamaan. Kevätluonto tarjoaakin vaikka mitä hyvää purusteltavaa. Joka viikkoiset Game of Thrones iltamamme vaativat aina pientä evästystä ja nyt oli kyllä tarjoilut kohdallaan: nokkoslettuja. Kolmas vuosi jo kaveriporukalla, kun tehdään yhdessä nokkoslettuja ja kyllä ne joka vuosi vaan niin hyviä ovat. Ja juuri kun ehdin ajatella, etteivät ruuat siitä voi enää parantua, ottivat kaverit © illan yllätystarjottavan esille: maitohorsman varret.  

Maitohorsmaa (20 cm varret tai sitä pienemmät) pitää ryöpätä minuutin verran kiehuvassa vedessä ja sen jälkeen jäähdyttää kylmässä vedessä ja valuttaa. Jos keittämisen jälkeen havaitsee vielä puisevia osia varren alapäässä, ne tulee leikata pois. Paistomme maitohorsman varret oliiviöljyssä ja maustettiin suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Horsmat söimme  patongin, valkosipulituorejuuston, meetvurstin ja fetan kanssa. Voin kertoo, että oli muuten hyvää! Tästäpä lähdenkin itse metsälle hakemaan pakkaseen horsmanversoja…

Omassakin keittiössä on tullut kokkailtua. Punajuuria oli taas suhteellisen suuri määrä kaapin perukoilla ja päätin ne kuluttaa pois. Tuloksena syntyi:

Lihamureke paahdetulla punajuurella:
Uuni: 225 astetta

185 g             punajuurta (kuutioina)
2 ½ dl            kermaviiliä
1 ½ dl            korppujauhoja
2                    kananmunaa
¼ puskaa       persiljaa
1 tl                 provencen mausteseosta
1 tl                 timjamia
1                    iso sipuli
2 tl                 suolaa
2 tl                 mustapippuria
400 g             jauhelihaa

Laita uuni kuumenemaan. Valuta punajuurikuutiot lävikössä. Levitä punajuuret leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda punajuuria uunin keskitasolla 12 minuuttia.

Sekoita kulhossa kermaviili, korppujauhot, kananmunat, persilja ja mausteet. Pilko sipuli pieneksi silpuksi ja kuullota se paistinpannulla. Sekoita jäähtyneet sipulit ja punajuuret korppujauhoseokseen.

Sekoita lopuksi joukkoon jauheliha.

Voitele uunivuoka ja muotoile lihamassa vuoalle tasapaksuiseksi pötköksi. Paista uunin keskitasolla 30-40 minuuttia.

Aurajuustokastike:

40 g               margariinia
3 rkl               vehnäjauhoja
4-5 dl            kylmää vettä
2 ½ dl            ruokakermaa
170 g             aurajuustoa
1 hyppysellinen suolaa
1 tl                 mustapippuria

Laita margariini kylmään pinnoitettuun kattilaan ja nosta lämpötila maksimiin (älä anna rasvan ruskistua). Kun rasva on kuumaa, ripottele joukkoon vehnäjauhot (älä anna ruskistua) samalla sekoittaen (muovi)vispilällä.  Lisää joukkoon kylmävesi samalla voimakkaasti sekoittaen, ettei kastikkeesta tule kokkareista. Lisää joukkoon ruokakerma.

Anna kuumentua. Lisää tarvittaessa vettä, jos kastike tuntuu liian paksulle.

Murenna aurajuusto kastikkeeseen ja lisää pippuri ja hieman suolaa.



Lisukkeena söin perunaa ja kaupan pakasteesta löytyvää, todella hyvää kahden kaalin gratiinia. Myös avokado © sopii lisukkeeksi todella hyvin.
Kahden kaalin gratiini.

Kommentit

Suositut tekstit