Kotiruokaa ja kevätluonnon antimia
Niin kuin kaikki ovat varmasti jo huomanneet, kevät on
täällä! Oi niin ihana Suomen kevät: lämmin, suloinen ja niin pirun epävakaa.
Oli kyllä tunnelmallista kirjoitella kotona ainepedagogisen tutkimuspraktikumin
tutkimustuloksia, kun ikkunan takana ulkona leijailivat lumihiutaleet alas sinitaivaalta.
Noh, eipä sillä säällä niin väliä ole, kunhan pysyy niissä
rajoissa, että luonto pääsee taas kasvamaan. Kevätluonto tarjoaakin vaikka mitä
hyvää purusteltavaa. Joka viikkoiset Game of Thrones iltamamme vaativat aina
pientä evästystä ja nyt oli kyllä tarjoilut kohdallaan: nokkoslettuja. Kolmas vuosi jo kaveriporukalla, kun tehdään yhdessä
nokkoslettuja ja kyllä ne joka vuosi vaan niin hyviä ovat. Ja juuri kun ehdin
ajatella, etteivät ruuat siitä voi enää parantua, ottivat kaverit ©
illan yllätystarjottavan esille: maitohorsman
varret.
Maitohorsmaa (20 cm varret tai sitä pienemmät) pitää ryöpätä
minuutin verran kiehuvassa vedessä ja sen jälkeen jäähdyttää kylmässä vedessä
ja valuttaa. Jos keittämisen jälkeen havaitsee vielä puisevia osia varren
alapäässä, ne tulee leikata pois. Paistomme maitohorsman varret oliiviöljyssä ja maustettiin suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Horsmat söimme patongin, valkosipulituorejuuston, meetvurstin ja fetan kanssa. Voin kertoo, että oli muuten hyvää!
Tästäpä lähdenkin itse metsälle hakemaan pakkaseen horsmanversoja…
Omassakin keittiössä on tullut kokkailtua. Punajuuria oli taas suhteellisen suuri
määrä kaapin perukoilla ja päätin ne kuluttaa pois. Tuloksena syntyi:
Lihamureke
paahdetulla punajuurella:
185 g punajuurta
(kuutioina)
2 ½ dl kermaviiliä
1 ½ dl korppujauhoja
2 kananmunaa
¼ puskaa persiljaa
1 tl provencen
mausteseosta
1 tl timjamia
1 iso
sipuli
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria
400 g jauhelihaa
Laita uuni kuumenemaan. Valuta punajuurikuutiot lävikössä.
Levitä punajuuret leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda
punajuuria uunin keskitasolla 12 minuuttia.
Sekoita kulhossa kermaviili, korppujauhot, kananmunat,
persilja ja mausteet. Pilko sipuli pieneksi silpuksi ja kuullota se
paistinpannulla. Sekoita jäähtyneet sipulit ja punajuuret korppujauhoseokseen.
Sekoita lopuksi joukkoon jauheliha.
Voitele uunivuoka ja muotoile lihamassa vuoalle
tasapaksuiseksi pötköksi. Paista uunin keskitasolla 30-40 minuuttia.
Aurajuustokastike:
40 g margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl kylmää
vettä
2 ½ dl ruokakermaa
170 g aurajuustoa
1 hyppysellinen suolaa
1 tl mustapippuria
Laita margariini kylmään pinnoitettuun kattilaan ja nosta
lämpötila maksimiin (älä anna rasvan ruskistua). Kun rasva on kuumaa, ripottele
joukkoon vehnäjauhot (älä anna ruskistua) samalla sekoittaen (muovi)vispilällä. Lisää joukkoon kylmävesi samalla voimakkaasti
sekoittaen, ettei kastikkeesta tule kokkareista. Lisää joukkoon ruokakerma.
Anna kuumentua. Lisää tarvittaessa vettä, jos kastike tuntuu
liian paksulle.
Murenna aurajuusto kastikkeeseen ja lisää pippuri ja hieman
suolaa.
Lisukkeena söin perunaa ja kaupan pakasteesta löytyvää,
todella hyvää kahden kaalin gratiinia. Myös avokado
©
sopii lisukkeeksi todella hyvin.
Kahden kaalin gratiini. |
Kommentit
Lähetä kommentti