Ohrainen peltileipä

No niin! Nyt olisi sitten koulu ohi syksyn osalta. Eilen oli viimeinen tentti kuvataidekasvatuksesta ja tänään käytiin nopeasti koululla kuuntelemassa hieman infoa tammikuussa alkavasta harjoittelusta. On se hyvä, että syksyn opinnot loppuivat tähän, että voikin sitten aloittaa jo kevään opinnot. Kauhea kasa olisi oppitunteja suunniteltavana, kirjatenttiin lukemista ja ai niin… se gradu pitäisi potkasta käyntiin.

Eilen illalla olin niin ihanissa joulutunnelmissa, kun paketoin hirmukasan lahjoja. Myös viime viikolla aloitin elämäni ensimmäisen villasukan kutomisen. Yläkoulussa oli kyllä pakko sellainen joskus väsätä, mutta en oikein voi sanoa tehneeni sitä, sillä isoäitini kutoi toisesta sukasta puolet ja toisen kokonaan, kun minun työskentelystä ei kerta kaikkiaan tullut mitään. Nyt ovat asiat toisin! Olen ihan itse tehnyt jo toisen sukan kokonaan ja aloittanut toista. Kantapään teostakin selviydyin pienten ongelmien kautta.. aloitin kantapään neljä kertaa, kun kokoajan tein jotain väärin ja piti purkaa. Viidennellä kerralla meni hermot ja lähetin Anulle © paniikki viestin ohjeiden selvittämiseksi. Kantapään sain tehtyä ja eilen kudoin sukan loppuun asti.

Toisessa sukassa onkin sitten kivasti ajanvietettä junamatkalle, kun tästä kotikontuja päin lähden matkaamaan. Ensimmäisenä etappina on kuitenkin Helsinki ja Linda ©. Menen katsastamaan Heikäläisten ”uuden” kämpän (jossa ovat jo vissiin asustaneet joku kolme vuotta tai jotain) :). Helsingin jälkeen sitten matkan määränpäänä on ihana Salo ©. Näkee pitkästä aikaan taas perhettä ja kavereita. Viimeksi tosiaan olen ollut kotona elokuussa (!!!).




















Joulupöytään leipäehdotuksena olisi ohrainen peltileipä ©. En ole ennen tainnutkaan käyttää ohrajauhoja leivän leipomiseen tai mihinkään muuhun, ja tuli kyllä oikein kivan makuista leipää niistä. Kannattaa kokeilla, on meinaan helppo ja nopea, eikä tarvitse omia käsiä sotkea :).

Ohrainen peltileipä:
Uuni: 200 astetta
20-25 min, uunin alatasolla
1 pellillinen

5 dl                maitoa
3 rkl               hunajaa
2 tl                 suolaa
1 pss              kuivahiivaa
2 dl                ohrajauhoja
1 dl                grahamjauhoja
5-6 dl             vehnäjauhoja
1 dl                öljyä

pinnalle: kaurahiutaleita

Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita joukkoon hunaja ja suola.

Sekoita ohrajauhot ja kuivahiiva keskenään ja lisää ne nesteen joukkoon. Lisää joukkoon myös grahamjauhot ja öljy.

Lisää vehnäjauhot noin kolmessa erässä. Sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja taputtele taikina tasaisesti pellille kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja apuna käyttäen (voit esim. ripotella kaurahiutaleita taikinan päälle ja sitten taputella taikina tasaiseksi pellille vehnäjauhoilla, näin kaurahiutaleet ottavat paremmin kiinni taikinaan).

Leikkaa taikinaan taikina tai pizzaleikkurilla pohjaa myöden valmiit palat (leipä on helpompi paloitella kun se on kypsä).

Jätä kohoamaan liinan alle lämpimään vedottomaan paikkaan 45 minuutiksi.


Paista uunin alatasossa kauniin ruskeaksi. 


Kommentit

Suositut tekstit