Jouluruokaa tarjoo kunnon väki, kunnon väki.
Niin kuin kunnon väki on jo varmasti huomannut, niin se
joulu tulla puksuttaa kovaa vauhtia. Itsehän siis olen aivan kamalan
innoissani. Joulu on ehdottomasti lempijuhlani! Jouluostoksillakin tuli käytyä
heti, kun veronpalautukset rapsahtivat tilille. Ostin kyllä vain kaikkea
itselleni :). Kaikkea tarpeellista kylläkin. Mukaan tarttui muun muassa
ulko-oven koristeeksi päätynyt tontuksi naamioitu valtava kulkunen. Se kivasti kilisee ovella aina, kun siitä kulkee. Joululahjojen
ostaminen on vielä edessä! Ihanaa! ©
Joensuussa on myös tällä hetkellä aivan ihanan valkoista.
Lunta on jo vaikka kuinka paljon ja pakkastakin saatiin tänään -20 astetta.
Huomisen odottaminen kuitenkin masentaa hieman sillä lämpöasteikolla mennään
takasin plussan puolelle. Lumi ja kylmyys
kun vain olisi niin ihanaa ©!
Jouluhengen siivittämänä selailin tässä reseptikirjojani ja
mieli alkoi tehdä kaikkia ihania jouluisia ruokia. Nami nami. En osannut
päättää, minkä herkullisen kokkausyrityksen toteuttaisin, joten lähdin kauppaan
päättäen, että toteutan kaikki. Tästä taitaakin alkaa tämän blogin ensimmäinen
virallinen kausiteema: Joulu ©.
Suolaiset joulutortut
yrttisellä lammastäytteellä:
Uuni: 225 astetta
10 – 12 min uunin alatasolla
36 kpl
Rukiinen torttutaikina:
375 g oivariinia
(normaalisuolainen, huoneenlämpöinen)
1,5 prk kermaviiliä
3 ¾ dl ruisjauhoja
3 ¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Sekoita rasva ja kermaviili keskenään sekaisin. Sekoita
toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää ne rasvan joukkoon. Laita taikina
jääkaappiin jämäköitymään noin puoleksi tunniksi.
Jaa taikina kahtia. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suureksi
levyksi, noin ½ cm paksuiseksi. Taita taikina kolmin kerroin ja kauli
uudelleen. Taikina kerrosten väliin ei tulisi saada jäädä jauhoja. Toista tämä
vielä kaksi kertaa. Kääri taitoksissa oleva taikina kelmuun ja laita
jääkaappiin jämäköitymään noin puoleksi tunniksi. Toista sama toiselle
taikinalle. Valmista täyte.
Kauli taikina suureksi levyksi (noin 2-3 mm paksuiseksi).
Leikkaa taikinapyörällä taikinasta 9 x 9 cm kokoisia ruutuja (noin 18 kpl) (itse
tein paperista neliön ja käytin sitä mittana). Leikkaa jokaisesta kulmasta
neliön keskustaan päin noin 3 cm pitkät viillot.
Aseta täytettä keskelle ja taita joka toinen sakara
keskelle. Voitele kananmunalla. Paista uunin alatasolla.
Täyte:
450 g lampaansäilykelihaa
200 g yrttituorejuustoa
3-4 dl juustoraastetta (itse käytin ihan
oltermania, mutta varmasti sopii myös mahdollisimman voimakasmakuiset juustot)
purjoa (koko valkoinen osa
tai oman mielen mukaan)
1 iso paprika
1 kananmuna
(voiteluun)
Pilko lammas ja paprika pieniksi kuutioiksi. Silppua purjo
puoliympyröiksi. Raasta juusto.
Sekoita lammas, paprika, purjo ja tuorejuusto kulhossa
yhteen.
Kuorrute:
200 g tuorejuustoa
¼ sitruunan
mehu
½ prk kermaviiliä
muutama
hyppysellinen mustapippuria
muutama
hyppysellinen provenchemausteseosta
Sekoita ainekset keskenään ja annostele noin teelusikallinen
tähden keskelle.
(En ole varma riittääkö kuorrute kaikkiin tähtiin, sillä en
kuorruttanut kuin muutaman, sitä mukaan kun söin).
Kommentit
Lähetä kommentti