Jouluruokaa tarjoo kunnon väki, kunnon väki.

Niin kuin kunnon väki on jo varmasti huomannut, niin se joulu tulla puksuttaa kovaa vauhtia. Itsehän siis olen aivan kamalan innoissani. Joulu on ehdottomasti lempijuhlani! Jouluostoksillakin tuli käytyä heti, kun veronpalautukset rapsahtivat tilille. Ostin kyllä vain kaikkea itselleni :). Kaikkea tarpeellista kylläkin. Mukaan tarttui muun muassa ulko-oven koristeeksi päätynyt tontuksi naamioitu valtava kulkunen. Se kivasti kilisee ovella aina, kun siitä kulkee. Joululahjojen ostaminen on vielä edessä! Ihanaa! ©

Joensuussa on myös tällä hetkellä aivan ihanan valkoista. Lunta on jo vaikka kuinka paljon ja pakkastakin saatiin tänään -20 astetta. Huomisen odottaminen kuitenkin masentaa hieman sillä lämpöasteikolla mennään takasin plussan puolelle. Lumi ja kylmyys kun vain olisi niin ihanaa ©!

Jouluhengen siivittämänä selailin tässä reseptikirjojani ja mieli alkoi tehdä kaikkia ihania jouluisia ruokia. Nami nami. En osannut päättää, minkä herkullisen kokkausyrityksen toteuttaisin, joten lähdin kauppaan päättäen, että toteutan kaikki. Tästä taitaakin alkaa tämän blogin ensimmäinen virallinen kausiteema: Joulu ©.


Suolaiset joulutortut yrttisellä lammastäytteellä:
Uuni: 225 astetta
10 – 12 min uunin alatasolla
36 kpl

Rukiinen torttutaikina:
375 g             oivariinia (normaalisuolainen, huoneenlämpöinen)
1,5 prk           kermaviiliä
3 ¾ dl            ruisjauhoja
3 ¾ dl            vehnäjauhoja
1 tl                 leivinjauhetta
1 tl                 suolaa

Sekoita rasva ja kermaviili keskenään sekaisin. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää ne rasvan joukkoon. Laita taikina jääkaappiin jämäköitymään noin puoleksi tunniksi.

Jaa taikina kahtia. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suureksi levyksi, noin ½ cm paksuiseksi. Taita taikina kolmin kerroin ja kauli uudelleen. Taikina kerrosten väliin ei tulisi saada jäädä jauhoja. Toista tämä vielä kaksi kertaa. Kääri taitoksissa oleva taikina kelmuun ja laita jääkaappiin jämäköitymään noin puoleksi tunniksi. Toista sama toiselle taikinalle. Valmista täyte.

Kauli taikina suureksi levyksi (noin 2-3 mm paksuiseksi). Leikkaa taikinapyörällä taikinasta 9 x 9 cm kokoisia ruutuja (noin 18 kpl) (itse tein paperista neliön ja käytin sitä mittana). Leikkaa jokaisesta kulmasta neliön keskustaan päin noin 3 cm pitkät viillot.

Aseta täytettä keskelle ja taita joka toinen sakara keskelle. Voitele kananmunalla. Paista uunin alatasolla.

Täyte:
450 g             lampaansäilykelihaa
200 g             yrttituorejuustoa
3-4 dl             juustoraastetta (itse käytin ihan oltermania, mutta varmasti sopii myös mahdollisimman voimakasmakuiset juustot)
                      purjoa (koko valkoinen osa tai oman mielen mukaan)
1                    iso paprika

1                    kananmuna (voiteluun)

Pilko lammas ja paprika pieniksi kuutioiksi. Silppua purjo puoliympyröiksi. Raasta juusto.

Sekoita lammas, paprika, purjo ja tuorejuusto kulhossa yhteen.

Kuorrute:
200 g             tuorejuustoa
¼                   sitruunan mehu
½ prk             kermaviiliä
                      muutama hyppysellinen mustapippuria
                      muutama hyppysellinen provenchemausteseosta

Sekoita ainekset keskenään ja annostele noin teelusikallinen tähden keskelle.

(En ole varma riittääkö kuorrute kaikkiin tähtiin, sillä en kuorruttanut kuin muutaman, sitä mukaan kun söin).



Kommentit

Suositut tekstit