Aurajuustorisottoa Rrrapeaksi paistetulla lohella


Eilen sunnuntaina oli minun mielestä ehdottomasti vuoden parhain päivä! Talviaikaan siirtyminen! VuHuu! Vaikka kukaan muu ei tunnu ymmärtävän tätä meikäläisen logiikkaa tämän yhden päivän osalla (itse asiassa aika ihme, että kukaan saa tästä minun logiikasta ylipäätään mitään selvää), niin eilinen päivä on se päivä, jolloin kaikkien pitäisi olla iloisia: Meille annetaan yksi tunti lisää aikaa! Itsehän siis en siirrä kelloja illalla valmiiksi tai yöllä, vaan siirrän ne aamulla. Se on kerta kaikkiaan niin mahtava fiilis, kun on nukkunut sen täydet 8-9 tuntia ja aamulla herää esim. klo 9, niin se kello onkin oikeasti vasta 8 ja ehtii tehdä vaikka mitä!

No en kyllä herännyt klo 9 aamulla, vaan klo 13, eli siis klo 12, koska tosiaan oltiin kavereiden kanssa keskustan baarissa, jonka nimeä en muista. Mutta sehän ei meikäläistä haitannut. Luin kolme tuntia tenttiin, siivosin koko kämpän lattiasta kattoon, järjestelin kaappeja, editoin kuvia ja PESIN ETEISEN/KÄYTÄVÄN MATON kylpyammeessa ja lisäksi vielä rentouduin ja luin Liisa ihmemaassa –kirjaa ja menin nukkumaan jo ennen klo kymmentä :). Mahtavan tuottoisa päivä, joka on tänään jatkunut.

Tähän lokakuuhun on myös mahtunut yksi hyvin mielenkiintoinen seikkailupäivä. Olin erään iltapäivän tienoilla toipunut kavereiden © kanssa vietetystä pizzabileillasta, kun ihana Anunen © otti yhteyttä ja käski nousta ylös ja lähteä käppäilemään kohti Kuhansaloa. Se oli mielestäni aivan loistava idea kerta kaikkiaan, sillä ulkona paistoi aurinko ja ihana raikas tuuli puhalteli. Kuhansaloon on sellainen 4-5 kilometriä. Olimme kävelleet noin kilsan kun mietimme, että: ”ohhoh! kylläpä tuulee.” Olimme hieman yli puolessa välissä, kun se tuuli vain yltyi ja hetken päästä tajuttiin kuinka ihan jäätävä lumimyrsky on tulossa meitä kohti! Voi sitä tuulen ja tuiskun tuiverrusta! Noh päästiin metsien suojaan ja perille Kuhansaloon juuri kun se lumisade loppui. Saatiin aivan mahtavia myrskyisiä kuvia, jotka takuulla ovat hienompia kuin jotkut aurinkorantakuvat mitä ensin oltiin menossa ottamaan :). Nooh… siitä sitten taas lähdettiin kotiin päin talsimaan ja oltiin tyytyväisiä kun se tuuli oli laantunut. Vai oliko sittenkään? Se piru alkoi uudelleen puhaltelemaan ja hui! kuinka kylmä se osasi olla.






No onhan sitä sitten tullut myös hieman kokkailtua. Isi © kävi kyläilemässä ja sain kaappiini lohen. Nam! Harvinaista herkkua meikäläiselle. No kun se sitten oli niin harvinaista, niin kauhian tarkkaan piti kyllä miettiä, mitä siitä tekisi. No painelin sitten tuonne yhdelle laatikolleni, mikä on täynnä reseptikirjoja ja yksi kirja sieltä sitten nostikin kanttaa: Italian keittokirja. Sitä sitten selailin ja päätin tehdä jotain, mitä en ole ennen tehnyt (lisäksi muistin, että ihana Anu H © oli juuri vähänaika sitten myös kokkaillut tätä): risottoa. Aamulla sitten läksin ensimmäisenä alkoon hakemaan viiniä. Olen joskus sata vuotta sitten juonut Si soave-viiniä ja en tykännyt siitä. Jostain kummasta syystä kuitenkin sain päähäni, että se on juuri sitä viiniä, jota haluan risottooni ja sitäpä sitten ostin vasten parempaa tietämystäni. Noh, onneksi voin aina luottaa makuaistiini, sillä se oli aivan mahtavaa risottoviiniä!

Aurajuustorisotto:
5-7 dl             kasvislientä (fondista)
5 rkl               oliiviöljyä
1                    sipuli
4 dl                arborio risottoriisiä
2 dl                valkoviiniä (kuivaa, italialaista; esim. Si soave)
115 g             aurajuustoa (170g paketista 2/3 osaa)
50 g               pinaattia

Lisäksi: lohta, rucolaa, sitruuna

Valmista kasvisliemi kiehuvaksi kattilassa.

Murusta aurajuusto ja silppua pinaatti pieneksi.

Silppua sipuli pieneksi. Lisää öljy kylmään kattilaan ja laita sipulit sen sekaan. Lisää lämpöä pikkuhiljaa, että sipulit kuullottuvat läpikuultaviksi, mutta eivät ruskistu!

Lisää riisi sipulien joukkoon ja kuullota niitä pari minuuttia.

Lisää viini riisien joukkoon ja pyöritä riisiä viinissä niin kauan, kunnes viinistä puolet on imeytynyt riisiin.

Lisää kasvislientä pari (pientä) kauhallista kerrallaan ja anna taas riisin imeä nesteestä puolet. Sekoita kokoajan hellästi, äläkä päästä riisiä kuivumaan tai ottamaan kiinni pohjaan missään vaiheessa.

(Tässä vaiheessa kannattaa aloittaa lohenpaistaminen, jotta se on kypsää kun risotto on valmista)

Maistele riisiä aina välillä, jotta tiedät kuinka paljon riisiin pitää vielä nestettä laittaa. Risotto on valmista, kun se on valuvaa ja siinä on vielä purutuntuma jäljellä (eli riisin ydin on vielä raaka).


Lisää joukkoon aurajuusto ja pinaatti. Tarjoile heti rapeaksi paistetun lohen ja rucolan © kera. Leikkaa sitruuna 5 osaan ja puserra yhdestä viipaleesta mehut salaatin, kalan ja risotonpäälle.


Kommentit

  1. ”ohhoh! kylläpä tuulee.” Todellakin! :D HaHa, sitä tajuamisen riemuvoittoa ko nätti sää onki hemmetin tuulinen ja vaihtuu koko ajan.
    Mutta oltiin aikamoisia sisusissejä ko silti käythin koko reissu ja kumpiki säily vielä ihan terveenäki! :D

    Ja jännä risotto kyllä. Mietin voisko tuota soveltaa jotenki niin, että käyttäski pinaatin sijasta nokkosta ja jos aurajuuston tilalle jtn muuta? Onko ideoita?
    En tykkää jos aurajuusto maistuu liikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei maistunut aurajuusto mitenkään kovin paljoon, mutta tosiaan mähän oon sen suurkuluttuja ja varmaan jo vähän turtunut siihen :D Mut siis laita parmesania. Kaikissa ohjeissa mitä selailin, käskettiin laittaa parmesania. Samaa sanoi mun italia kirja :D
      Ja luultavasti nokkeset käy jos pinaattikin käy :D Nehän on lähes sama asia (ruuanlaitollisesti) :D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit