Bullet journal

Somessa leviää ideoita bullet journaliin. Jännää on ollut seurata, miten itse tehdystä kalenterista tuli hitti, kun sille annettiin nimeksi Bullet journal. Kyseessä ei siis suinkaan ole mikään uusi asia. Itse olen bullet journaillut enemmän tai vähemmän lukiosta asti. Itselleni on ollut aina tärkeää, että muistettavat asiat ja tapahtumat ovat helposti löydettävissä ja aikajärjestyksessä (mikäli ajalla on väliä).


Lukiossa ja yliopistossa homma toimi hyvin. Käytin vuodesta toiseen kalenteria, jossa oli merkattu ainoastaan päivämäärä. Itse kirjoittelin kellon ajat, tein listoja päivän aikana hoidettavista asioista ja homma toimi hyvin. Opiskeluaikana käyttämäni kalenteri oli pieni, muumitaskukalenterien ilmestyttyä käytin vain niitä. Välillä tein kalenterin ulkopuolisille paperilapuille listaa hoidettavista asioista - homma toimi hyvin, koska lappuja oli maksimissaan yksi per päivä.

10 very random facts about me -välilehden koristeluja

Opintojen jälkeen, kun aloitin työelämän, tulikin sitten ongelmia. Muistettavaa asiaa oli reilusti enemmän kuin yhden muistilapun verran. Yritin palloilla lukujärjestyksen, tuntisuunnitelmataulukon ja kalenterin (jossa oli kokous- ja oppilaspalaveriaikataulut, koulutukset, perhetapahtumat ym.) kanssa, unohtamatta vihkoa, johon tein palaverimuistiot, ja tietokoneella olevaa jaksosuunnitelmaa kaikille eri oppiaineille. Päivän aikana tuli juoksevia asioita, niin paljon ettei yksi muistilappu riittänyt. Papereita alkoi kadota.

10 very random facts about me -välilehden koristeluja

Aloin käyttää kättäni muistilappuna. Käteen minulla oli kolmiportainen systeemi:
1. ei niin tärkeät asiat kirjoitin heti seuraavassa pesussa pois lähtevällä tussilla
2. tärkeät kaksi päivää kestävällä tussilla
3. asiat, joita ei missään nimessä saanut unohtaa, kirjoitin viikon kestävällä tussilla, jonka pois saaminen vaati kunnon hankausta.
Unohtelin asioita. Luulin, että kärsin dementiasta. Sotkuisen kämmenselän lisäksi kännykkä pursui muistutuksia, joita torkutin niin kauan, että sain asian hoidettua - muuten olisin unohtanut asian. Voisi sanoa, ettei homma ihan toiminut(?)

Tärkeimmät bujoilutavarat. 

Sitten. Yhtenä valoisana talviaamuna näin Hesarin uutisen Facebookissani ja muistin ajan ennen työelämää… Miten hyvin arki sujuikaan, kun rakensin kalenterin itse. Sain kaikki päivän asiat samaan kohtaan. Olin töiden alettua vaihtanut muumikalenterin opettajan lukuvuosikalenteriin… Aivan surkea kalenteri. En suosittele sitä kenellekään! Okei, riippuu ihmisestä… Kuitenkin, luin Hesarin artikkelin ja poimin pari lisävinkkiä bullet journal ideasta, jotta sain sen sopimaan nimenomaan työelämän kanssa. Stressitaso alkoi laskea pikkuhiljaa, muistini parani, vaikka se edelleen toipuu kaaoksesta, kaikki asiat ovat järjestyksessä yksien kansien sisällä.

Aloitin iisisti, koska tiesin tulevan journalin olevan massiivisempi kuin opiskeluaikana - olihan vastuita ja velvollisuuksia tullut huomattavasti lisää. Yksinkertaisesta kuulakärkikynä versiosta siirryin pikkuhiljaa journalin koristeluun. Tässä vaiheessa uskaltauduin avaamaan Pinterestin inspiraation ja ideoiden lähteeksi. Siitä lähtien olenkin sitten jälleen pitänyt bullet journalia ulkoistettuna muistina, johon kokoan työelämän lisäksi vapaa-ajan asioita ja muistoja. Parasta on, kun järjestyksessä etenee ja päivittää sisällysluetteloa säännöllisesti, kaikki asiat ovat muistissa yksien kansien sisällä, jolloin muistettavaa on huomattavasti vähemmän.

Maailman parhaimmat tussit
tusseilla piirtämiseen.
Värit sointuvat yhteen eivätkä
jätä rajoja.

Käteni ovat nykyisin lähes mustevapaat, kännykän herätyksissä on oikeasti herätyksiä - ei muistutuksia ja muistilaput eivät enää uhkaa työpöytääni invaasiollaan.

Bullet journalin pitäminen on keino rentoutua, järjestää asioita ja se on juuri niin yksinkertaista tai monimutkaista kuin itse jaksat ja haluat. Välillä jaksan koristella journalia enemmän, välillä vähemmän. Pääsääntö on, kunhan se alentaa stressitasoasi, niin se toimii.
Somen perusbujoilu tavaroihin kuuluvat paperiklipsit, leimasimet ja teipit. Itse olen myös käyttänyt koristeliimoja (kuvassa hennon vaaleanpunainen helmi-liima).


Voit tsekata Hesarin artikkelin tästä linkistä ja aloittaa oman bujoilusi vaikka heti. 

Kuukauden tehtävälista, johon kerään asiat, jotka haluan saada kuukauden aikana hoidettua.

Päivänäkymä työaikana.

Päivänäkymä loma-aikana.

Pinterestistä löytyy kivoja ideoita, joiden avulla voi pysähtyä miettimään sitä, mikä tekee sinusta sinut.
Omalla kohdalla erilaisten ideoiden toteuttaminen journaliin auttaa rentoutumaan ja lisäksi muistamaan
pienet arjen asiat, jotka tuottaa hyvää mieltä ja oloa. 

Bujo toimii myös reseptien kirjoituspaikkana.


Syntymäpäivät pysyvät mielessä, jokaisen kuun kohdalla, kun ne kokoaa yhteen paikkaan. Idea Pintereististä.


Vanhaa kartastoa käytän askarteluun ja bujon koristeluun. Jos et vielä tiennyt: Rakastan karttoja! [sydänsilmähymiö]

Loppuun vielä kuva journalistani, jota metsästin pitkään! 


Kommentit

Suositut tekstit