Vauvakutsut


Erilaiset kutsut ja juhlat ovat tällä hetkellä kuumaa kamaa. Joka puolella – niin Internetissä kuin kivijalkakaupoissa – myydään eriteemaisiin juhliin sopivaa rekvisiittaa ja juhlapalveluja tuottavat yritykset kukoistavat. Custom made on myös kova sana juhlissa – niin koristeissa kuin tarjoiluissa. No onhan se nyt ihanaa! Hauskaa, söpöä ja jopa ehkä hieman luksusta järjestää tavallisen arjen keskelle pieniä aisteja hemmottelevia juhlahetkiä.

Mielestäni on hauskaa, että ihmiset ovat innostuneet järjestämään kutsuja ja juhlia, sillä mielestäni ne ovat yksi tapa tuottaa ikimuistoisia hetkiä vaikka itse juhlan aihe ei periaatteessa olisikaan niin ihmeellinen.

Itse olen viime vuosina ollut todella onnekas, kun pieniä ihmeitä on tupsahdellut maailmaan ja olen päässyt osalliseksi näiden hetkien juhlistamisesta. Tänä keväänä olin järjestämässä jo kuudensia vauvakutsuja ja se oli edelleen yhtä ihanaa ja ihmeellistä kuin ensimmäisten kutsujen järjestäminen. Monelle kutsujen ja juhlien järjestämisen kompastuskiveksi muodostuu hinta. Vieraat on ruokittava, lahjojankin yleensä ostetaan juhlakalulle ja koristeetkin olisivat mukavia. Tässä kohtaa custom made kuulostaa jo valmiiksi tyhjyyttään ammottavalta säästöpossulta. Mutta eihän custom made tarkoita, että tuote on pakko tilata jostain… Miksi et tekisi itse? Mahakakku on lopulta yllättävän helppo tehdä itse, kun vain suunnittelee huolella työvaiheet ja käyttää aikaa tekemiseen. Moni saattaisi tässä kohtaa sanoa, että helppo minun on sanoa, kun olen ruokaihmisiä. Asia nyt kuitenkin on niin, että minä olen enemmän suolaisen ruuan ihminen – makeat ruuat ovat minulle hyvin usein todella vierasta aluetta.

Ensimmäisissä vauvakutsuissa minä toimin kakun tekijänä. Netin uumenista etsin tuolloin mahakakun mallin ja sen mukaan sitten koristelin kakun. Kakku oli hauska… toisin sanoen naurettava. Siinä pääosassa oli liian pienet farkut, jotka ei mennyt enää kiinni, kun raskaus maha oli jo niin suuri, ja liian pieni paita, jonka alta pilkisti jättimaha ja ulos pullahtanut napa. Kakussa oli kädet, jotka pitelivät mahaa, pienet luihut jalat ja pieni pää. Maha oli pääosassa, niin kuin mahakakussa kuuluukin olla. Valitettavasti kuva omasta tekeleestäni on hävinnyt jonnekin (ehkä ihan hyvä niin), mutta googlettamalla mahakakkujen kuvia vastaan tulee saman tapaisia. On myös hyvä muistaa, että vauvakutsukakkuja on myös muunkinlaisia kuin vain mahakakkuja. Kuten esimerkiksi kuvissa oleva supersuklainen suklaakakku ja vaunukakku. 



Nyyttärihenki on ollut jokaisilla kutsuilla tärkeä tekijä vähentämässä jokaisen rahapussin rasitusta. Kun on hyvissä ajoin sovittu kuka tekee mitäkin, on tuloksena monipuolinen ja riittävä tarjoilu. Suorastaan bravuurikseni on muodostunut karamellisuolatikut. Sain alun perin maistaa niitä Jyväskylän Confetti-myymälässä ja siitä lähtien olenkin tehnyt niitä kaikkiin juhliin, joihin tarjoilupanostustani on tarvittu. Tekemiseen menee kyllä hetki aikaa, mutta tekeminen on niin älyttömän yksinkertaista, että esimerkiksi elokuvan seuraaminen samalla ei tuota ongelmaa. Muita suosikkitarjottaviani ovat tortillakinkkurullat ja tuulihatut.

Karamellisuolatikut
Noin 130-150 kpl


2 pkt                   suolatikkuja
1 pss                   Candy melts -suklaanappeja (valkoisia)
                             sinistä tai punaista pastaväriä

Lisäksi:               pitkiä hammastikkuja

1. Sulata suklaanapit kuumassa vesihauteessa korkeahkossa lasissa.
2. Kasta hammastikku pastaväriin.  Upota värjääntynyt hammastikku suklaasulaan ja tee suklaaseen laveita viivoja. Voit myös kevyesti sekoittaa, jotta saat erisävyisiä kohtia. Toista tämä 2-3 kertaa.
3. Upota suolatikku noin puoleen väliin asti suklaasulaan ja nosta tikku ylös samalla pyörittäen. Laita tikut kuivumaan leivinpaperin tai leivosritilän päälle.
4. Anna kuivata useita tunteja – mieluiten yön yli.





Tortillakinkkurullat
6:lle hengelle

1 pkt                   isoja tortillalettuja
300 g                  yrttituorejuustoa
½ puska             ruohosipulia hienoksi pilkottuna
                             salaatinlehtiä (noin 3 kpl/tortillalettu)
1                           punainen paprika pieniksi paloiksi pilkottuna
                             mustapippuria myllystä
2 pkt                   kultakinkkuviipaleita

Lisäksi:               tuorekelmua

1. Levitä letuille yrttituorejuusto ja ripottele päälle ruohosipulia ja paprikaa. Rouhi päälle mustapippuria.
2. Levitä päälle salaatinlehdet ja kinkkuviipaleet.
3. Rullaa letut pötköiksi ja kääri ne tuorekelmun sisään. Anna maustua jääkaapissa useita tunteja – mieluiten yön yli.
4. Leikkaa sopivan pötköt kokoisiksi suupaloiksi.


Tuulihatut kahdella eri täytteellä
Noin 40 kpl

Tämä ohje on vanhasta yläkouluaikaisesta kotitalouskirjastani ja se toimii varmasti!

Taikina:
100 g                  voita
3 dl                      vettä
2 dl                      vehnäjauhoja
½ tl                      leivinjauhetta
3                          kananmunaa

1. Kiehauta voi ja vesi teräskattilassa. Huom! Seoksen pitää kiehua!
2. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Kun Vesivoiseos kiehuu, ota se liedeltä ja sekoita siihen puuhaarukalla jauhoseos, kunnes muodostuu kiinteä taikina.
3. Anna jäähtyä noin 20 min. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
4. Vatkaa sähkövatkaimella joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Vatkaa jokainen kananmuna huolella taikinan sekaan.
5. Annostele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille teelusikoita apuna käyttäen tai käytä pursotin pussia.
6. Paista tuulihattuja uunin keskitasolla noin 25 min. Huomaa, että pienet tuulihatut vaativat vähemmän aikaa kuin isot tuulihatut. Tärkeää on myös, että et missään nimessä avaa uunin luukkua ensimmäisen 15 minuutin aikana, jotta tuulihatut eivät lässähdä.
7. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.


Savuporopiparjuuritäyte:
noin 20 kpl

100 g                  maustamatonta tuorejuustoa
100 g                  piparjuurituorejuustoa
100 g                  ranskankermaa
100 g                  kylmäsavuporoleikkelettä
½ puskaa          ruohosipulia
50 g                     Valio cheddar juustoraastetta
                             mustapippuria myllystä
                             ripaus suolaa
Lisäksi:               kirsikkatomaattia ja rucolaa

1. Hienonna poroleikkeleet silppurilla hienoksi puruksi.
2. Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin. Tarkista maku.
3. Annostele täyte jäähtyneille puolitetulle tuulihatuille pikkulusikoita apuna käyttäen. Laita tuulihatun kansi kiinni.
4. Koristele kirsikkatomaatin lohkolla ja rucolan lehdillä.

Kinkkutäyte eli minivoileipäkakku:
noin 20 kpl

100 g                  maustamatonta tuorejuustoa
100 g                  yrttituorejuustoa
100 g                  ranskankermaa
100 g                  kinkkukuutioita
15 kpl                 Felix Amerikan suolakurkkuviipaleita
50 g                     Valio cheddar juustoraastetta
                             mustapippuria myllystä
                             ripaus suolaa
Lisäksi:               kirsikkatomaattia ja rucolaa

1. Taputtele paperilla suolakurkuista ylimääräinen neste pois. Hienonna suolakurkkuviipaleet silppurilla hienoksi.
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin.
3. Annostele täyte jäähtyneille puolitetulle tuulihatuille pikkulusikoita apuna käyttäen. Laita tuulihatun kansi kiinni.
4. Koristele kirsikkatomaatin lohkolla ja rucolan lehdillä.

Muita tarjottavia:


Tervetuliaismalja (vas.) toimii kaikissa juhlissa hyvänä juhlien avauksena. Suuria puheita ei tarvitse pitää, jos siltä tuntuu ja taas puolestaan jos runosuoni oikein kukkii, niin ei kukaan yleensä pahakseenkaan laita, jos juhlakalusta muutaman kauniin sanan sanoo. Hyvinä tarjottavina toimivat myös pienet pyöreät ruisleivät (oik.), joille voi täytteeksi keksiä lähes mitä vain. Tässä kuvassa leipien täytteenä on lohitahna. 


Vanhat isommat pilttipurkit sopivat vauvakutsujen teemaan alkumaljojen laseina.


Erilaiset suolaiset piirakat vievät vieraiden suurimman nälän pois, ovat helppoja tehdä ja maistuvat niin lämpiminä kuin huoneenlämpöisinä. 


Leivät ja salaatit toimivat piirakoille hyvänä lisukkeena niin arjessa kuin juhlassa. 


Miltä kuulostaisi juustotarjotin? 


Tai jäätelöbuffet?

Kortisteet:

Koristeita voi ostaa valmiina tai ne voi tehdä itse. Usein hyvä kultainen keskitie muodostuu, kun osan ostaa ja osan valmistaa itse. Pinterest on hyvä paikka etsiä ideoita ja sieltähän monet meidänkin vauvakutsujen koristeideat ovat peräisin. Koristeiden itse tekeminen ei välttämättä vaadi suuria askartelutaitoja, sillä monet yksinkertaiset ja nopeat ideat voivat olla hyvinkin näyttäviä. On myös hyvä miettiä voiko osa lahjoista toimia myös koristeina ja rekvisiittana, jotka juhlien päätähti saa pitää juhlien jälkeen? Osa koristeista on hyvä myös ottaa talteen. Ne saattavat olla toimivia ratkaisuja esimerkiksi vauvakutsuista pian seuraavissa ristiäisissä tai ne voi laittaa jemmaan odottamaan seuraavia vauvakutsuja. Seuraavaksi esittelen muutaman koristeluidean juhliin. 


Kotoa kannattaa jo lähteä etsimään, omistatko juhliin sopivia koriste-esineitä kuten maljakoita tai kynttiläkippoja. Kukkakimpun sekaan voi askarrella puhekuplan, jota tuleva äiti voi käyttää esimerkiksi valokuvauksen rekvisiittana. 


Pompomeja voi ostaa joko valmiina tai ne voi tehdä itse. Itsetehtynä ne ovat luonnollisesti monin kertaisesti halvempia ja lisäksi ne ovat hyvin helppoja tehdä. Googlettamalla löytyy monia helppoja ohjeita. 



Ilmapallot luonnollisesti kuuluvat juhlaan ja niistä voi tehdä vaikka katonrajassa kulkevan nauhan. Muutenkin erilaiset viirit ovat helppoja ja edullisia itsetehtäviä (mutta myös valmiina ostettavissa olevia) koristeita.


 Lahjaksi tulevia vauvan vaatteita voi ripustaa juhlakohteeseen rekvisiitaksi. Olemme esimerkiksi tehneet juhlapaikkaan pyykkinarun, jossa vauvan vaatteet ovat ”kuivumassa” ja sukkapuu on ollut ehkä söpöin keksimämme koriste!


Myös ruokia voi koristaa. Tässä esimerkkinä alkoholiton booli, jossa olevat ankat olivat lahja tuleville vanhemmille. Katso myös tortillakinkkurullien kohdalta, millaista rekvisiitta olin niihin löytänyt. 


Mikäli vieraita on paljon, voi laatia istumajärjestyksen. Tällöin myös omat esimerkiksi omat lasit ja lautaset pysyvät tallessa, jos ruokailu suoritetaan useammassa kuin yhdessä osassa. Tulevan äidin voi huomioida erikseen, vaikka muille vieraille ei nimikoituja paikkoja osoittaisikaan. 



Juhlille voi myös asettaa jonkin teeman sen mukaan mihin vuodenaikaan vauvan laskettuaika on. Esimerkiksi ystävälleni oli tulossa jouluvauva, joten juhlien koristeiksi valikoitui talvisia ja jouluisia koristeita. 

Lahjat:

Lahjaksi voi jokainen vieras tuoda mitä haluaa, mutta voi olla hyvä sopia muiden vieraiden kanssa edes alustavasti kuka tuo mitäkin, jotta päällekkäisyyksiltä vältytään. Facebook-ryhmät juhlien suunnitellussa toimivat niin isoille kuin pienille juhlaporukoille hyvänä viestittelyväylänä. Pienemmissä porukoissa myös esimerkiksi WhatsApp toimii hyvin.


Perinteinen lahja vauvakutsuilla on vaippakakku eli pääosin vaipoista tehty kakun näköinen rakennelma. Vaippojen lisäksi pakettiin voi kääriä esimerkiksi harsoliinoja ja vaatteita. Rakentamista helpottaa, jos käärittyjen vaippojen ympärille sujauttaa kumilenksun ja useampi kuin yksi käsipari on rakentamisessa usein hyödyksi. Vaippojen ja vaatteiden lisäksi kakkua voi koristella esimerkiksi tuteilla ja pehmoleluilla. Teemajuhlissa vaippakakun voi rakentaa teeman mukaisesti, esimerkiksi talvivauvan juhlissa lumiukoksi. 





Muistatko lapsuuden lorupussin? Vauvakutsuilla voi vaalia ihania lapsuusmuistoja ja auttaa niiden siirtämisessä seuraavalle sukupolvelle. Tämä lorupussi runoineen on käsin tehty tulevalle vanhemmille ja vauvalle. 


Jos askartelu ei ole sinun juttusi tai ideat on loppu, myös ihania lahjoja on kaupat pullollaan. Senkun vain valitset. Kuvissa pupuleikkimatto ja vaunulelu. Vaunulelun olin ostanut viime vauvakutsuilla tulevan vauvan (ja vanhempien) iloksi. 


Juhlien ohjelma:

Kuten kaikki muukin, myös vauvakutsujen ohjelmaa on hyvä suunnitella etukäteen. Ohjelmassa on hyvä olla sellaista joka huomioi erityisesti tulevaa äitiä, mutta myös sellaista johon kaikki vieraat osallistuvat. Nyyttärihenkisissä juhlissa myös ohjelma voi olla nyyttärimäistä, johon jokainen halukas on saanut kantaa kortensa kekoon joko järjestämällä ohjelman tai tuomalla siihen materiaalia. Tässä seuraavaksi esittelen teille muutamia ohjelmaideoita. 

Juhlat alkaa huomioimalla tuleva äiti jollakin tavalla, esimerkiksi ripustamalla häneen ruusuke, joka erottaa hänet muusta porukasta. 




Erilaiset pelit ja kilpailut ovat hauskaa ajanvietettä, johon myös vieraat voivat osallistua. Yllä olevassa kuvassa on käsintehty pelilauta, jossa noppaa heittämällä edettiin. Pelissä oli kysymyksiä, johon oikein vastaamalla sai jatkaa eteenpäin.  Välillä saattoi joutua imetys tai vaipanvaihtoruutuun, jossa puolestaan tuli odottaa omaa vuoroa. Kysymykset puolestaan koskivat raskautta, synnytystä ja elämää vauvan kanssa. 



Muita hauskoja ohjelma numeroita ovat mm. bingo, lapsenhoitokilpailu (säännöt ja hoitotilanteen voi kukin määritellä itse), tulevan vauvan syntymäpäivän, mittojen, sukupuolen ja nimen arvausleikit. Tämän voi esimerkiksi hoitaa siten, että taulunkehyksiin ripustettuun ”pyykkinaruun” jokainen vieras laittaa arvaamansa sukupuolen värisen paperibodyn ja esimerkiksi arvattavana olevan syntymäpäivän (kuva ylh. vas.). Palkinnot kilpailuista ovat myös hauskoja (ylh. oik.). Palkinnoksi sopii sellaiset asiat, joiden kuvittelisi miellyttävän mahdollisimman montaa ihmistä. 


Onnenkeksit eivät olleet niin herkullisia, kuin olin kuvitellut, mutta ohjelmanumerona vauvakutsuilla ne olivat mielestäni nappivalinta! 

Rekvisiittana juhlissa voi olla myös itsetehtyjä tai ostettuja selfietikkuja. Yllä olevan kuvan tikut tein kaverini kutsuille ja koska vauvan sukupuoli ei ollut tiedossa oli tikkujen joukossa ajatuskuplia, joilla vieraat saattoivat osoittaa valokuvissa kumpaa veikkaavat. Selfietikut sopivat myös erinomaisesti juhliin, joissa on tarkoituksena ottaa paljon kuvia. Olinkin erittäin tyytyväinen kuinka kovassa käytössä valmistamani tikuta olivat.

Selfietikut
- musta paksu tussi
- värillisiä tusseja (mieluiten alkoholipohjaisia, jotta tusseista ei jää rajoja väritysjäljen osuessa päällekkäin jo väritetyn osan kanssa)
- valkoista paksua kartonkia
- laminointikone ja laminointitaskuja
- grillivartaita
- teippiä

1. Piirrä paperille haluamasi selfietikunkuva ja väritä se.
2. Leikkaa kuvat irti ja asettele kuvat laminointitaskuun. Laminoi kuvat.
3. Leikkaa laminoidut kuvat irti ja teippaa ne grillivartaiden päähän.


Vauvakutsuissa olen myös järjestänyt ystävilleni kuvaustuokioita, jossa päivä viimeistään ikuistetaan. Eräässä loppukesän vauvakutsuilla otimme myös mukanani olleella polaroid-kameralla kuvia, jotka tuleva äiti sai heti mukaan itselleen muistoksi juhlista. Ne hän voi myöhemmin laittaa esimerkiksi vauvakirjaan. 


Juhlien päätteeki ja muistoksi tuleville vanhemmille voivat vieraat kirjoittaa tervehdyskortteja ja laittaa nimensä vaikka norsun ilmapallovieraskirjaan. Norsun ilmapallovieraskirjasta olemme toteuttaneet myös sormenjälkiversion, mikä erityisesti sopi kyseiselle henkilölle, sillä hänen polttareissa vieraskirja koostui suukoista. 




Kiitos juhlista <3.

Kommentit

Suositut tekstit