Karitsaa minttufetapestolla ja yrttilohkoperunat

Opinnot alkavat olla loppusuoralla ja tällä hetkellä luen hulluna kehitysbiologian loppukuulusteluun. Vaikka aikaa on todella rajallisesti ja vapaa-aika koostuu lähinnä nukkumisesta, niin syödäkin on pitänyt. Äiti oli tuonut minulle karitsan kyljyksiä tuliaisina viimeksi, kun täällä kävi ja olenkin tarkkaan miettinyt, mitä niille tehdä.  Ei niin hyvää lihaa kyllä ihan joka mössöön halua tunkea. Erittäin tarkan ja pitkällisen harkinnan jälkeen päädyin ruokaisaan salaattiin, johon kuuluisi myös uuniperunat. Aluksi ajattelin fetasalaattia, mutta se tuntui jotenkin liian arkiselta: vähän ansaitsee jotain juhlaa, kun gradujututkin ovat alkaneet sujua kivasti ja olen niistä todella innoissani.

Minttupesto:
70 g               sekoitus erilaisia pähkinöitä (esim. cashew ja pistaasi)
30 g               rucolaa
20 g               isolehtistä minttua
1 tl                 kuivattua minttua
½-1 tl            suolaa
200 g             fetaa
6 rkl               oliiviöljyä

Hienonna pähkinät esim. yrttisilppurilla tai huhmareessa pieneksi rouheeksi. Silppua rucola ja mintunlehdet silppurissa erittäin hienoksi silpuksi. Sekoita pähkinät, rucola-minttu ja mausteet sekaisin pienessä kulhossa. Murenna joukkoon feta ja lisää lopuksi oliiviöljy. Anna maustua jääkaapissa 20 min.

Oliiviöljyä voi laittaa myös reilusti enemmän, mikäli haluaa. Itselleni riitti, että öljyä oli sen verran, että pesto pysyy kosteana. Jos kuitenkin haluat pestosta rakenteeltaan joustavampaa lisää öljyä ainakin toinen 6 rkl.

Salaatti:
Käytin salaatissa seuraavia aineksia. Jokainen voi omaan annokseensa laittaa niin paljon kuin haluaa. Tässä myös tuli kaverin kanssa puheeksi rucolan terveysvaikutukset ja mikäli joku on niistä kiinnostunut, lisää voi lukea tästä linkistä. Taas yksi syy, miksi rakastaa rucolaa, minähän tunnun tunkevan sitä jokaiseen ruoka-annokseen.

Rucolaa, viinisuolaheinää, kurkkua, punasipulia, kirsikkatomaattia, päärynää, granaattiomenaa ja punasipulia.

Yrttilohkoperunat:
6                    pientä perunaa
3 rkl               oliiviöljyä
2 hyppysellistä timjamia
2 hyppysellistä provenche-mausteseosta
2 hyppysellistä rosmariinia
n. 1 tl             suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese ja lohko perunat neljään osaan ja laita ne isoon kulhoon. Lisää öljy ja mausteet. Sekoita kulhon avulla heittelemällä perunoita ympäri (samaan tapaan kuin lettu käännettäisiin heittämällä). Asettele perunat laakeaan uuninkestävään vuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla kunnes ovat lähes kypsiä (noin 20 min – kokeile haarukalla). Kun ovat lähes kypsiä, nosta uunin lämpötilaa 225 asteeseen, jotta saavat kullan ruskean rapean kuoren.
 
Karitsan kyljykset:
2                    luomu karitsan kyljystä
2 rkl               oliiviöljyä
                      pippuria
2 isoa kynttä valkosipulia
                      suolaa


Raasta valkosipuli hienoksi ja sekoita se laakealla syvällä lautasella öljyyn ja pippuriin. Pyörittele lampaankyljykset öljyssä ja jätä maustumaan 20 minuutiksi. Paista kuumalla pannulla molemmin puolin 3 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit