Kaupunkini mun…

Tämä kuva tuli napsastua Anun inspiroimana.
Anun kuva puolestaan on syksyltä.
Ihania kevätpäiviä on riittänyt Joensuussa ja aurinko on paistanut ja lämmittänyt. Tuli käytyä ”pienellä” kevätkävelyllä, kun alkoi koulutyöt puuduttaa. Tuli käveltyä 13 kilometriä. Lähdin Kuhasaloon kamera kainalossa ja muutama kuva tuli taas räpsittyä. Auringon laskun jälkeen oli tarkoitus lähteä takaisin kotiin, kunnes päätin kävellä saaren ympäri, koska eihän se nyt niin isoa saari ole. Oli kuitenkin isompi kuin muistin… Kolme tuntia sain kulutettua kuvaillessa ja käppäillessä.

Pyhäselkä oli ihan jäässä vielä, mutta jää kumahteli kivasti ja välillä kuului kunnon pamahduksia, kun jää paukkui rikki.
Auringonlasku oli mitä ihanin.
Kevätpäivistä on tullut muutenkin nautittua. Eilen kävin kavereiden kanssa ensimmäistä kertaa tänä vuonna jäätelökioskilla nauttimassa suklaavaniljapehmistä. Na-Mi! Syötiin jäätelöitämme torin laidalla olevilla keinuilla, kun parkissa ollut nainen antoi meille parkkilipukkeensa ja pyysi antamaan sen jollekulle, joka seuraavaksi tulee parkkiin. Lipukkeessa oli aikaa noin 45 minuuttia. Vartin päästä paikalle saapui auto ja annoin lipukkeen kuljettajalle. Kuljettaja oli niin iloinen ja toivotteli, että minulle tapahtuu jotain hyvää. Kivasti sain toisen anteliaisuudesta kehuja itselleni. Toivottavasti sillä lipukkeen antajalla oli myös hyvä loppupäivä :).  
Kotiin tullessa oli jo pimeää ja jostain syystä oma kotikatu oli pimennetty.

Kotimatkalla kävin torilla hakemassa juustoa kun hollantilaiset ovat taas kaupungissa. Old Amsterdam juustosta tulikin hyvää juustoa lohirisottoon jota tänään tein.

Lohirisotto kevätsipulilla
Valmistusaika noin 45 min
5 annosta

5-7 dl            kasvislientä (fondista)
5 rkl               oliiviöljyä
1 nippu          kevätsipulia
4 dl                arborio risottoriisiä
2 dl                valkoviiniä (kuivaa, esim. Fumées blanches, Ranska)
100 g             vahvaa gouda juustoa
250 g             lohta
                      mustapippuria
                      (suolaa)
1                    sitruuna

Viipaloi lohi valmiiksi. Pilko kevätsipulit pieniksi paloiksi ja raasta juusto.

Valmista kasvisliemi kiehuvaksi kattilassa.
 
Lisää öljy kylmään kattilaan ja laita 2/3 sipulit sen sekaan. Lisää lämpöä pikkuhiljaa, että sipulit kuullottuvat läpikuultaviksi, mutta eivät ruskistu!

Lisää riisi sipulien joukkoon ja kuullota niitä pari minuuttia.

Lisää viini riisien joukkoon ja pyöritä riisiä viinissä niin kauan, kunnes viinistä puolet on imeytynyt riisiin.

Lisää kasvislientä pari kauhallista kerrallaan ja anna taas riisin imeä nesteestä puolet. Sekoita kokoajan hellästi, äläkä päästä riisiä kuivumaan tai ottamaan kiinni pohjaan missään vaiheessa.

(Kun riisi on lähes kypsää (kypsyminen kestää noin 20 min, eli kun aikaa on jäljellä noin 5 min), lohenpaistaminen kannattaa aloittaa, jotta se on kypsää kun risotto on valmista)

Maistele riisiä aina välillä, jotta tiedät kuinka paljon riisiin pitää vielä nestettä laittaa. Risotto on valmista, kun se on valuvaa ja siinä on vielä purutuntuma jäljellä (eli riisin ydin on vielä raaka).

Lisää kypsäksi paistettu lohi ja juustoraaste sekä mausta pippurilla ja tarvittaessa lisää suolaa. Koristele ruoka kevätsipulilla ja purista päälle sitruunan mehua.


Elämää suurempia kysymyksiäkin on tullut pohdittua, kuten mistä pimeä energia saa energiansa, ja miksi Fazerin JIM-patukoiden paperi on niin sähköinen, ettei se meinaa käsistä irrota, mutta pätkis-patukan ei.


Kommentit

Suositut tekstit