Kaupunkini mun…
Tämä kuva tuli napsastua Anun inspiroimana. Anun kuva puolestaan on syksyltä. |
Ihania kevätpäiviä on riittänyt Joensuussa ja aurinko on
paistanut ja lämmittänyt. Tuli käytyä ”pienellä” kevätkävelyllä, kun alkoi
koulutyöt puuduttaa. Tuli käveltyä 13 kilometriä. Lähdin Kuhasaloon kamera
kainalossa ja muutama kuva tuli taas räpsittyä. Auringon laskun jälkeen oli
tarkoitus lähteä takaisin kotiin, kunnes päätin kävellä saaren ympäri, koska
eihän se nyt niin isoa saari ole. Oli kuitenkin isompi kuin muistin… Kolme
tuntia sain kulutettua kuvaillessa ja käppäillessä.
Pyhäselkä oli ihan jäässä vielä, mutta jää kumahteli kivasti ja välillä kuului kunnon pamahduksia, kun jää paukkui rikki. |
Auringonlasku oli mitä ihanin. |
Kevätpäivistä on tullut muutenkin nautittua. Eilen kävin
kavereiden kanssa ensimmäistä kertaa tänä vuonna jäätelökioskilla nauttimassa suklaavaniljapehmistä.
Na-Mi! Syötiin jäätelöitämme torin laidalla olevilla keinuilla, kun parkissa
ollut nainen antoi meille parkkilipukkeensa ja pyysi antamaan sen jollekulle,
joka seuraavaksi tulee parkkiin. Lipukkeessa oli aikaa noin 45 minuuttia.
Vartin päästä paikalle saapui auto ja annoin lipukkeen kuljettajalle.
Kuljettaja oli niin iloinen ja toivotteli, että minulle tapahtuu jotain hyvää.
Kivasti sain toisen anteliaisuudesta kehuja itselleni. Toivottavasti sillä
lipukkeen antajalla oli myös hyvä loppupäivä :).
Kotiin tullessa oli jo pimeää ja jostain syystä oma kotikatu oli pimennetty. |
Kotimatkalla kävin torilla hakemassa juustoa kun
hollantilaiset ovat taas kaupungissa. Old Amsterdam juustosta tulikin hyvää
juustoa lohirisottoon jota tänään tein.
Valmistusaika noin 45 min
5 annosta
5-7 dl kasvislientä (fondista)
5 rkl oliiviöljyä
1 nippu kevätsipulia
4 dl arborio risottoriisiä
2 dl valkoviiniä (kuivaa, esim.
Fumées blanches, Ranska)
100 g vahvaa gouda juustoa
250 g lohta
mustapippuria
(suolaa)
1 sitruuna
Viipaloi lohi
valmiiksi. Pilko kevätsipulit pieniksi paloiksi ja raasta juusto.
Valmista kasvisliemi
kiehuvaksi kattilassa.
Lisää öljy kylmään kattilaan ja laita 2/3 sipulit sen
sekaan. Lisää lämpöä pikkuhiljaa, että sipulit kuullottuvat läpikuultaviksi,
mutta eivät ruskistu!
Lisää riisi sipulien
joukkoon ja kuullota niitä pari minuuttia.
Lisää viini riisien
joukkoon ja pyöritä riisiä viinissä niin kauan, kunnes viinistä puolet on
imeytynyt riisiin.
Lisää kasvislientä
pari kauhallista kerrallaan ja anna taas riisin imeä nesteestä puolet. Sekoita
kokoajan hellästi, äläkä päästä riisiä kuivumaan tai ottamaan kiinni pohjaan
missään vaiheessa.
(Kun riisi on lähes
kypsää (kypsyminen kestää noin 20 min, eli kun aikaa on jäljellä noin 5 min), lohenpaistaminen
kannattaa aloittaa, jotta se on kypsää kun risotto on valmista)
Maistele riisiä aina
välillä, jotta tiedät kuinka paljon riisiin pitää vielä nestettä laittaa.
Risotto on valmista, kun se on valuvaa ja siinä on vielä purutuntuma jäljellä
(eli riisin ydin on vielä raaka).
Lisää kypsäksi
paistettu lohi ja juustoraaste sekä mausta pippurilla ja tarvittaessa lisää
suolaa. Koristele ruoka kevätsipulilla ja purista päälle sitruunan mehua.
Elämää suurempia kysymyksiäkin on tullut pohdittua, kuten
mistä pimeä energia saa energiansa, ja miksi Fazerin JIM-patukoiden paperi on
niin sähköinen, ettei se meinaa käsistä irrota, mutta pätkis-patukan ei.
Kommentit
Lähetä kommentti