Syntymäpäivä
Taas yksi vuosi vierähti ja ikää tuli lisää. Viime torstaina
oli syntymäpäiväni. Olin tuona päivänä töissä ja katsomassa Salon iltatorilla
Cheekiä, joten syntymäpäiviä juhlittiin varsinaisesti vasta lauantaina. Perjantaina
(ainoana vapaapäivänäni) kyllä riitti tekemistä. Leivoin yli seitsemän tuntia
putkeen! Kakkuja, lammas-fetakuppikakkuja ja pullapitkoja. Huh-hu! Tekemistä
kyllä riitti.
Perjantain ”kattausta” vasten tein erikseen pienemmän, ihan
tavallisen mansikkakermakakun ©.
Na-Mi! Se oli ihan vain yksikerroksinen kakku. Mittasin kolmeen lasiin
ainekset: 1. kaksi huoneenlämpöistä kananmunaa, 2. sokeria saman verran kuin
kananmunia + 3 tl vaniljasokeria, 3.
jauhoja saman verran kuin kananmunia ja sokeria oli + 1tl leivinjauhetta. Sitten
vain vatkasin ensin kananmunat ja sokerin vaahdoksi ja siivilöin jauhot
joukkoon varovasti sekoittaen.
Kuorrute oli niinkin simppeli kuin kermavaahtoa (sokerilla
ja vaniljasokerilla makeutettu) ja mansikoita. Kakun kostutin maidolla. Hyvää
siitä tuli ja täytyy nyt kesäsyntymäpäivissä vähintään yksi mansikkakermakakku
olla!
Lauantain juhliin, jonne suurin osa vieraista oli kutsuttu,
valmistin suuren suklaakakun ©. Laihdutuskuureille
(jos joku sellaisella parhaillaan on) voi sanoa hyvästit heti alkuunsa, kun
vain jo vilkaiseekin tämän kakun suuntaan :).
Suklaakakku
suklaamoussetäytteellä
Uuni: 180 astetta
20-35 min
4 kananmunaa
sokeria
saman verran kuin kananmunia
225 g leivontamargariinia
(suolatonta/vähäsuolaista)
2 ¾ dl erikoisvehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
65 g kaakaojauhetta
1-2 rkl vettä
tai maitoa
korppujauhoja ja margariinia kakkuvuoan voiteluun
Laita uuni kuumenemaan.
Mittaa kananmunat lasiin ja mittaa toiseen lasiin sokeria
saman verran kuin kananmunia on.
Vatkaa sähkövatkaimella margariini ja sokeri (mystiseksi)
vaahdoksi, eli ts. niin kauan kunnes voi muuttuu vaaleaksi (lähes valkoiseksi).
Vatkaa kananmunat joukkoon pienissä erissä (esim. yksi kananmuna kerrallaan).
Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään ja siivilöi ne
kahdessa erässä rasvaseokseen. Vatkaa jauhot rasvaseokseen. Jos massa tuntuu
kovin kuivalle ja tönkölle, lisää joukkoon vettä tai maitoa (itse lisäsin vettä
ainakin tuon 2 rkl).
Voitele irtopohjainen kakkuvuoka hyvin margariinilla ja
korppujauhota vuoka. Korppujauhojen tilalla voi käyttää myös
täysjyvävehnäjauhoja, jos korppujauhot ovatkin loppu, niin kuin itselläni oli.
Kaada taikinaseos vuokaan ja paista uunin keskitasolla.
Kokeile hammastikulla milloin kakku on valmista. Kakku on valmis, kun
hammastikkuun ei jää taikinaa kiinni.
200 g tummaa
suklaata
4 dl kuohukermaa
200g philadelphia
tuorejuutoa (maustamatonta)
2 tl vaniljasokeria
Sulata suklaa mikrossa. Sekoita suklaasulaan 1 dl kermaa
joukkoon.
Kun suklaa on jäähtynyt, vatkaa joukkoon tuorejuusto.
Lisää loppuun kermaan vaniljasokeri ja vatkaa kerma
vaahdoksi.
Vatkaa lopuksi suklaamassa kermanvaahdon joukkoon.
Täyttäminen
Kun kakkupohja on valmis ja se on täysin jäähtynyt. Leikkaa
se kolmeen yhtä paksuun levyyn. Jos kakku tuntuu kuivalta, voit kostuttaa sitä
esim. maidolla (tätä minä en kuitenkaan tehnyt).
Leikkaa leivinpaperista neljä suikaletta ja aseta ne
lautasen (johon aiot kakun koota) reunoille siten, että ne jäävät pohjimmaisen
kakkulevyn alle suojaamaan lautasta.
Laita puolet täytteestä ensimmäisen kakkulevyn päälle ja
tasoita se veitsellä. Aseta päälle toinen kakkulevy ja kaada sen päälle loput
täytteestä ja tasoita se levylle. Aseta päällimmäinen kakkulevy paikoilleen
Kuorrutus
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
400 g valkoista
sokerimassaa
Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Levitä kermavaahto
täytetyn kakun päälle ja reunoille.
Kauli sokerimassa leivinpaperin päällä suureksi levyksi. Jos
massa meinaa ottaa kiinni kaulimeen, hiero kaulimeen tomusokeria.
Kieritä sokerimassa levy kaulimen ympärille ja aseta se
varovasti kakun päälle. Yritä saada reunat mahdollisimman suoriksi. (Itselläni
kyllä tuli ryppyjä, mutta ensimmäiseksi sokerimassalla kuorrutetuksi kakukseni
tulos oli kyllä hyvä.)
Leikkaa ylimääräinen sokerimassa kakun alareunaa myöden
pois. Poista myös leivinpaperisiivut varovasti (ettei massa repeydy tai ettei
kermavaahtoa tule kuorrutteen ulkopuolelle).
Koristele kakku sokeroiduilla
ruusunlehdillä ©.
Sokeroidut
ruusunlehdet
1 ruusu
(luomu/käsittelemätön)
2 kananmunan
valkuaista
sokeria
Irrota ruusunterälehdet varovasti irti ruususta.
Valele terälehdet valkuaisella pullasudin avulla. Kastele
lehdet sokeriin siten, että ne sokeroituvat kauttaaltaan.
Jätä lehdet kuivumaan leivinpaperin päälle vähintään
viideksi tunniksi (mieluiten koko päiväksi). Voit kääntää lehtiä välillä, jotta
kuivuminen nopeutuu.
Kommentit
Lähetä kommentti