Syntymäpäivä

Taas yksi vuosi vierähti ja ikää tuli lisää. Viime torstaina oli syntymäpäiväni. Olin tuona päivänä töissä ja katsomassa Salon iltatorilla Cheekiä, joten syntymäpäiviä juhlittiin varsinaisesti vasta lauantaina. Perjantaina (ainoana vapaapäivänäni) kyllä riitti tekemistä. Leivoin yli seitsemän tuntia putkeen! Kakkuja, lammas-fetakuppikakkuja ja pullapitkoja. Huh-hu! Tekemistä kyllä riitti.

Perjantain ”kattausta” vasten tein erikseen pienemmän, ihan tavallisen mansikkakermakakun ©. Na-Mi! Se oli ihan vain yksikerroksinen kakku. Mittasin kolmeen lasiin ainekset: 1. kaksi huoneenlämpöistä kananmunaa, 2. sokeria saman verran kuin kananmunia + 3 tl vaniljasokeria, 3. jauhoja saman verran kuin kananmunia ja sokeria oli + 1tl leivinjauhetta. Sitten vain vatkasin ensin kananmunat ja sokerin vaahdoksi ja siivilöin jauhot joukkoon varovasti sekoittaen.

Kuorrute oli niinkin simppeli kuin kermavaahtoa (sokerilla ja vaniljasokerilla makeutettu) ja mansikoita. Kakun kostutin maidolla. Hyvää siitä tuli ja täytyy nyt kesäsyntymäpäivissä vähintään yksi mansikkakermakakku olla!

Lauantain juhliin, jonne suurin osa vieraista oli kutsuttu, valmistin suuren suklaakakun ©. Laihdutuskuureille (jos joku sellaisella parhaillaan on) voi sanoa hyvästit heti alkuunsa, kun vain jo vilkaiseekin tämän kakun suuntaan :).
 
Suklaakakku suklaamoussetäytteellä
Uuni: 180 astetta
20-35 min

4                    kananmunaa
                      sokeria saman verran kuin kananmunia
225 g             leivontamargariinia (suolatonta/vähäsuolaista)
2 ¾ dl            erikoisvehnäjauhoja
3 tl                 leivinjauhetta
65 g               kaakaojauhetta
1-2 rkl           vettä tai maitoa

korppujauhoja ja margariinia kakkuvuoan voiteluun

Laita uuni kuumenemaan.

Mittaa kananmunat lasiin ja mittaa toiseen lasiin sokeria saman verran kuin kananmunia on.

Vatkaa sähkövatkaimella margariini ja sokeri (mystiseksi) vaahdoksi, eli ts. niin kauan kunnes voi muuttuu vaaleaksi (lähes valkoiseksi). Vatkaa kananmunat joukkoon pienissä erissä (esim. yksi kananmuna kerrallaan).

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään ja siivilöi ne kahdessa erässä rasvaseokseen. Vatkaa jauhot rasvaseokseen. Jos massa tuntuu kovin kuivalle ja tönkölle, lisää joukkoon vettä tai maitoa (itse lisäsin vettä ainakin tuon 2 rkl).

Voitele irtopohjainen kakkuvuoka hyvin margariinilla ja korppujauhota vuoka. Korppujauhojen tilalla voi käyttää myös täysjyvävehnäjauhoja, jos korppujauhot ovatkin loppu, niin kuin itselläni oli.

Kaada taikinaseos vuokaan ja paista uunin keskitasolla. Kokeile hammastikulla milloin kakku on valmista. Kakku on valmis, kun hammastikkuun ei jää taikinaa kiinni.

Täyte

200 g             tummaa suklaata
4 dl                kuohukermaa
200g              philadelphia tuorejuutoa (maustamatonta)
2 tl                 vaniljasokeria

Sulata suklaa mikrossa. Sekoita suklaasulaan 1 dl kermaa joukkoon.

Kun suklaa on jäähtynyt, vatkaa joukkoon tuorejuusto.

Lisää loppuun kermaan vaniljasokeri ja vatkaa kerma vaahdoksi.

Vatkaa lopuksi suklaamassa kermanvaahdon joukkoon.

Täyttäminen

Kun kakkupohja on valmis ja se on täysin jäähtynyt. Leikkaa se kolmeen yhtä paksuun levyyn. Jos kakku tuntuu kuivalta, voit kostuttaa sitä esim. maidolla (tätä minä en kuitenkaan tehnyt).

Leikkaa leivinpaperista neljä suikaletta ja aseta ne lautasen (johon aiot kakun koota) reunoille siten, että ne jäävät pohjimmaisen kakkulevyn alle suojaamaan lautasta.

Laita puolet täytteestä ensimmäisen kakkulevyn päälle ja tasoita se veitsellä. Aseta päälle toinen kakkulevy ja kaada sen päälle loput täytteestä ja tasoita se levylle. Aseta päällimmäinen kakkulevy paikoilleen

Kuorrutus

2 dl                kuohukermaa
1 tl                 vaniljasokeria
400 g             valkoista sokerimassaa

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Levitä kermavaahto täytetyn kakun päälle ja reunoille.

Kauli sokerimassa leivinpaperin päällä suureksi levyksi. Jos massa meinaa ottaa kiinni kaulimeen, hiero kaulimeen tomusokeria.

Kieritä sokerimassa levy kaulimen ympärille ja aseta se varovasti kakun päälle. Yritä saada reunat mahdollisimman suoriksi. (Itselläni kyllä tuli ryppyjä, mutta ensimmäiseksi sokerimassalla kuorrutetuksi kakukseni tulos oli kyllä hyvä.)

Leikkaa ylimääräinen sokerimassa kakun alareunaa myöden pois. Poista myös leivinpaperisiivut varovasti (ettei massa repeydy tai ettei kermavaahtoa tule kuorrutteen ulkopuolelle).

Koristele kakku sokeroiduilla ruusunlehdillä ©.

Sokeroidut ruusunlehdet

1                    ruusu (luomu/käsittelemätön)
2                    kananmunan valkuaista
                      sokeria

Irrota ruusunterälehdet varovasti irti ruususta.
Valele terälehdet valkuaisella pullasudin avulla. Kastele lehdet sokeriin siten, että ne sokeroituvat kauttaaltaan.


Jätä lehdet kuivumaan leivinpaperin päälle vähintään viideksi tunniksi (mieluiten koko päiväksi). Voit kääntää lehtiä välillä, jotta kuivuminen nopeutuu.





Kommentit

Suositut tekstit