Pulskat pullapitkot

Yhtenä tarjoiltavana syntymäpäivilläni oli jättisuuri pullapitko, joita yhdestä taikinasta tuli kolme kappaletta. Toisin sanoen, olisi voinut tehdä viisi ihan normaalikokoista pullapitkoa, mutta en osannut aavistaakaan kuinka paljon yksi taikina voi kohota. Aiemmin olen samalla ohjeella tehnyt korvapuusteja, eikä taikina ole ikinä kohonnut niin hirmuisia vauhteja kuin tällä kertaa.

Pitkon letitystyyli ja voitäytteisen idean näin Leivotaan-lehden © numerossa 3/2013.

Pulskat pullapitkot
Uuni: 200 astetta
15-25 min

Taikina

1 l                  täysmaitoa
100 g             tuorehiivaa
2                    kananmunaa
3 tl                 suolaa
2 tl                 vaniljasokeria
3 dl                sokeria
6 tl                 kardemummaa
24 dl              sunnuntai-vehnäjaujoha
350 g             leivonta margariinia (huoneen lämpöistä)

Valmista taikina erittäin suuressa/jättikulhossa.
Lämmitä maito noin 38 asteiseksi ja murenna sen joukkoon hiiva. Lisää suola, sokerit, kananmunat ja kardemumma. Vaivaa joukkoon vehnäjauhot erissä. Lopuksi vaivaa joukkoon margariini.

Jätä taikina kohoamaan tunniksi liinan alle, vedottomaan paikkaan.

Laita uuni kuumenemaan.

Täyte
250 g             huoneen lämpöistä leivonta margariinia
3,5 dl             fariinisokeria
6 tl                 vaniljasokeria
6 rkl               kanelia

Sekoita sokerit ja kaneli margariinin joukkoon.

Selvempää kuvaa voi etsiä
leivotaan -lehdestä ;)
Kun pullataikina on kohonnut, jaa se kolmeen yhtä suureen osaan. Kauli taikinapala suureksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

Ota täytemassasta yksi  kolmasosa ja levitä taikina levyn  keskelle leveä täyte raita (molemmille reunoille jää noin 5 cm taikinareunaa).

Leikkaa reunoista noin sentin paksuisia suikaleita viistosti alaspäin. Katso ”kaavakuva”… :D

Aloita letittäminen ylhäältä, kääntäen oikealta puolelta taikinasuikaleen täytteen yli viistosti alaspäin, ja sitten sama vasemmalta puolelta. Katso, että suikaleiden risteymäkohta jää pitkon keskelle.

Jätä kohoamaan vielä noin 20 minuutiksi.

Valele pitkot kananmunalla ja paista uunin keskitasossa kauniin ruskeaksi.


Kun pullat ovat jäähtyneet kokonaan, kuoruta pitkot tomusokeri-vesiseoksella ©.


Kommentit

  1. Tätä voiski kokeilla kotona ja yllättää mummo pullapitkolla ;)
    Tosin taian jättää tomusokeri-vesiseos kuorrutuksen pois ja ripotella päälle vaikka raesokeria tai mantelilastuja tjt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu hyviä vaihtoehtoja nuokin :)

      Poista
    2. Tää sun kommentti oli ajautunut roskapostiin, joten vasta nyt huomasin sen :S

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit