Pulskat pullapitkot
Yhtenä tarjoiltavana syntymäpäivilläni oli jättisuuri
pullapitko, joita yhdestä taikinasta tuli kolme kappaletta. Toisin sanoen,
olisi voinut tehdä viisi ihan normaalikokoista pullapitkoa, mutta en osannut
aavistaakaan kuinka paljon yksi taikina voi kohota. Aiemmin olen samalla
ohjeella tehnyt korvapuusteja, eikä taikina ole ikinä kohonnut niin hirmuisia
vauhteja kuin tällä kertaa.
Pitkon letitystyyli ja voitäytteisen idean näin
Leivotaan-lehden ©
numerossa 3/2013.
Uuni: 200 astetta
15-25 min
Taikina
1 l täysmaitoa
100 g tuorehiivaa
2 kananmunaa
2 kananmunaa
3 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
3 dl sokeria
6 tl kardemummaa
24 dl sunnuntai-vehnäjaujoha
350 g leivonta
margariinia (huoneen lämpöistä)
Valmista taikina erittäin suuressa/jättikulhossa.
Lämmitä maito noin 38 asteiseksi ja murenna sen joukkoon
hiiva. Lisää suola, sokerit, kananmunat ja kardemumma. Vaivaa joukkoon vehnäjauhot erissä.
Lopuksi vaivaa joukkoon margariini.
Jätä taikina kohoamaan tunniksi liinan alle, vedottomaan
paikkaan.
Laita uuni kuumenemaan.
Täyte
250 g huoneen
lämpöistä leivonta margariinia
3,5 dl fariinisokeria
6 tl vaniljasokeria
6 rkl kanelia
Sekoita sokerit ja kaneli margariinin joukkoon.
Selvempää kuvaa voi etsiä leivotaan -lehdestä ;) |
Kun pullataikina on kohonnut, jaa se kolmeen yhtä suureen
osaan. Kauli taikinapala suureksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Ota täytemassasta yksi
kolmasosa ja levitä taikina levyn
keskelle leveä täyte raita (molemmille reunoille jää noin 5 cm
taikinareunaa).
Leikkaa reunoista noin sentin paksuisia suikaleita viistosti
alaspäin. Katso ”kaavakuva”… :D
Aloita letittäminen ylhäältä, kääntäen oikealta puolelta
taikinasuikaleen täytteen yli viistosti alaspäin, ja sitten sama vasemmalta
puolelta. Katso, että suikaleiden risteymäkohta jää pitkon keskelle.
Jätä kohoamaan vielä noin 20 minuutiksi.
Valele pitkot kananmunalla ja paista uunin keskitasossa
kauniin ruskeaksi.
Kun pullat ovat jäähtyneet kokonaan, kuoruta pitkot tomusokeri-vesiseoksella ©.
Tätä voiski kokeilla kotona ja yllättää mummo pullapitkolla ;)
VastaaPoistaTosin taian jättää tomusokeri-vesiseos kuorrutuksen pois ja ripotella päälle vaikka raesokeria tai mantelilastuja tjt :)
Juu hyviä vaihtoehtoja nuokin :)
PoistaTää sun kommentti oli ajautunut roskapostiin, joten vasta nyt huomasin sen :S
Poista