Salami täytteinen kana, tulisen kylmä aurajuustokastike ja plättyleipää

Söpö ikkunoiden pesukaverini.

Kevään suursiivouspäivä oli eilen. Koko kämppä tuli puunattua lattiasta kattoon ja ikkunoistakin näkee taas ulos :). Keittiön mattokin pääsi kylpemään ja koko kämppä on niin ihanan männyn tuoksunen kun puunasin sen kokonaan (myös maton tietysti) mäntysuovalla! Aherruksen lomassa se sitten iskikin ihan hirmuinen nälkä ja päätin tehdä oikein maittavan illallisen: Salamitäytteistä kanaa, ”uuniporkkanaranskikset” ja tulinen, mutta kylmä aurajuustokastike. Lisukkeeksi leivoin naanleivän tapaista leipää, joka sopii hyvin ruokaleiväksi, mutta myös herkuttelu leiväksi. Kutsun sitä plättyleiväksi.

Plättyleipä

2 dl                maitoa
½ pss             kuivahiivaa (tai 25g tuorehiivaa)
1 tl                 suolaa
2 tl                 sokeria
1 tl                 leivinjauhetta
2-3 tl             timjamia
1-2 tl             unikon siemeniä
1dl                 maustamatonta jogurttia
1                    kanamuna

3 rkl               öljyä
8-10 dl          vehnäjauhoja

Lisäksi:          sulatettua margariinia, valkosipulia (n. 2 kynttä)

Kuivahiiva: Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita maitoon suola ja sokeri. Sekoita kuiva hiiva, leivinjauhe ja 1dl vehnäjauhoja ja sekoita se maitoon.

Tuorehiiva: Lämmitä maito 38 asteiseksi ja murenna hiiva maitoon. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, sokeri ja leivinjauhe.

Sekoita joukkoon timjami ja unikon siemenet. Lisää jogurtti, kananmuna ja öljy. Vaivaa jauhot vähitellen joukkoon. Taikina on valmista kun se irtoaa kokonaan käsistä (ja se on sen oloista, että sitä voisi kaulia vaikka heti).

Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. (Itse laitoin kuumaan vesihauteeseen, sillä jogurtin laiton yhteydessä maidon lämpötila laskee huomattavasti). Kohoamiseen menee 1-1,5h.

Valkosipulin hyvä kaveri on persilja ♥
Jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan ja kauli jokaisesta pieni leipä plätty (halkasija noin 15cm). Laita paistinpannu kuumenemaan. Sulata margariini mikrossa ja raasta (pieni reikäisellä raastimella) sen joukkoon valkosipuli. Valele pannu (esim. pullasudilla) valkosipuli-margariinillä ja laita yksi plätyitä paistumaan. Paista minuutti pari, kunnes muuttunut kullan ruskeaksi. Valele plätyn toinen puoli valkosipuli margariinillä ja käännä plätty. Toista kaikille leipäplätyille.

Nautitaa lämpimänä.

Jos leipä pääsee jäähtymään, sen voi lämmittää leivän paahtimessa uudellee, maistuu ihan juuri pannulta tulleelta.

Tulisen kylmä aurajuustokastike:

2,5 dl             kermaviiliä
2 dl                hapankermaa
1                    sitruunan mehu
2-3 tl             tabascoa
2                    valkosipulin kynttä
½                   puskaa ruohosipulia
2/3                 aurajuustoa
                      pippuria

Tämä ohje on niinkin vaikea kuin, sekoita aineet keskenään (tarpeen mukaan voit myös lisätä suolaa) ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunti. 

Uuniporkkana-ranskikset

Uuni: 200oC -> 225oC
30min
-> 15-20min

6-8                 porkkanaa
3-5rkl            oliiviöljyä
mausteita esim. suolaa, pippuri, peruna/ranskanperuna mauste, valkosipulia, rosmariinia, timjamia.

Laita uuni kuumenemaan 200oC.

Kuori porkkanat ja suikaloi ne ohuiksi(!) tikuiksi.

Laita porkkanatikut suureen kulhoon ja tirskuttele öljyä päälle. Pyörittä porkkanat öljyssä. Lisää mausteeksi suola ja pippuri.

Asettele tikut uuniritilälle siten että ne ovat yhdessä kerroksessa, jotta kuuma ilma pääsee kiertämään joka paikkaan ja porkkanoista tulee rapsakoita. Laita tikut uunin keskitasoon ja aseta pohjalle tyhjä uunipelti, jossa leivinpaperi, jotta ylimääräinen öljy voi tippua siihen. Kypsennä uunissa 30min.

Ota porkkanat uunista ja laita ne takaisin kulhoon. Nosta uunin lämpötila 225oC. Lisää mausteita esim. erittäin hienoksi pilkottua valkosipulia, perunamaustetta ym. (mitä nyt itse haluatkin) ja pyörittele taas porkkanat kulhossa. Asettele porkkanat takaisin ritilälle ja laita takaisin uuniin 15-20minuutiksi. Porkkanat ovat valmiita kun ovat paistuneet rapeiksi. 

Ohje sopii myös perunoiden tai bataatin valmistukseen. Perunat paistuvat varmasti oikein kunnon rapsakoiksi, mutta osa porkkanoista ei välttämättä rapeudu kokonaan tai ei ollenkaan, mutta hyviä ne ovat aivan varmasti. ;) 

Salamitäytteinen kana:

3-4                 kanan rintafileetä
1dl                 salamia (pieniksi kuutioiksi pilkottuna)
1                    iso pallo mozzarella (viipaleiksi leikattuna)
½ dl               paprikaa (pieniksi kuutioiksi pilkottuna)
1dl                 pinaattia (pieneksi hienonnettuna)
suolaa ja pippuria
hammastikkuja

Halkaise kanan rintafilee siten, että se jää yhdestä syrjästä kiinni (kana aukeaa kuin kirja). Aseta kana ”aukinaisena” pöydälle ja nuiji lihanuijalla (tai köh.. kaulimella) kanan filee suuremmaksi ja ohuemmaksi. Tee näin kaikille kanapaloille.

Jaa täytteet kaikille kanapaloille, siten että asetat täytteet toiselle puolikkaalle. Käännä toinen puoli kanasta täytteiden yli ja sulje täytteet kanan sisään hammastikkujen avulla.
Paista kanat öljytyllä pannulla muutama minuutti molemmin puolin, kunnes kana on kypsää.

 Mausta suolalla ja pippurilla.



Kommentit

  1. Oi Ella Ella ku ihania reseptejä taas!
    Kauheaa olla kitudieetillä vielä kolme viikkoa ko tällasia reseptejä lukee!

    Mulla on jo aikeissa väkerrellä patonkeja ja tuo naan-leipä vaikuttaa kans ihan hemmetin hyvältä! Tulee mieleen kreikkalainen ruoka, raikas salaatti kera runsaan punasipulin ja sitruunan + kanaa. Ai että tiiän mitä vois kokkailla joskus taas ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu :) Kannattaa juu kokeilla tuota leipää, hyvää on :P Itse söin tänään just aamupalaks. Laiton ihan vaan tavalliset leipätäytteet ja hyvää oli. Pannulla paistamisesta jää sellainen jännä paistamisen maku :D. Rasvaa en enää viittinyt lisätä, kun sitä on jo ihan tarpeeksi tullut paiston yhteydessä. Kana-salaattitäyte kuulostaa kyllä kans hyvälle. Sellattiin calzonemaisesti täytettynä, niin täytteet pysyy sisällä :D Nam nam!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit