Salami täytteinen kana, tulisen kylmä aurajuustokastike ja plättyleipää
Söpö ikkunoiden pesukaverini. |
Kevään suursiivouspäivä oli eilen. Koko kämppä tuli
puunattua lattiasta kattoon ja ikkunoistakin näkee taas ulos :). Keittiön
mattokin pääsi kylpemään ja koko kämppä on niin ihanan männyn tuoksunen kun
puunasin sen kokonaan (myös maton tietysti) mäntysuovalla! Aherruksen lomassa
se sitten iskikin ihan hirmuinen nälkä ja päätin tehdä oikein maittavan
illallisen: Salamitäytteistä kanaa, ”uuniporkkanaranskikset” ja tulinen, mutta
kylmä aurajuustokastike. Lisukkeeksi leivoin naanleivän tapaista leipää, joka
sopii hyvin ruokaleiväksi, mutta myös herkuttelu leiväksi. Kutsun sitä plättyleiväksi.
Plättyleipä
2 dl maitoa
½ pss kuivahiivaa (tai 25g tuorehiivaa)
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2-3 tl timjamia
1-2 tl unikon siemeniä
1dl maustamatonta jogurttia
1 kanamuna
3 rkl öljyä
8-10 dl vehnäjauhoja
½ pss kuivahiivaa (tai 25g tuorehiivaa)
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2-3 tl timjamia
1-2 tl unikon siemeniä
1dl maustamatonta jogurttia
1 kanamuna
3 rkl öljyä
Lisäksi: sulatettua
margariinia, valkosipulia (n. 2 kynttä)
Kuivahiiva: Lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita
maitoon suola ja sokeri. Sekoita kuiva hiiva, leivinjauhe ja 1dl vehnäjauhoja
ja sekoita se maitoon.
Tuorehiiva: Lämmitä maito 38 asteiseksi ja murenna
hiiva maitoon. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, sokeri ja
leivinjauhe.
Sekoita joukkoon timjami ja unikon siemenet. Lisää
jogurtti, kananmuna ja öljy. Vaivaa jauhot vähitellen joukkoon. Taikina on
valmista kun se irtoaa kokonaan käsistä (ja se on sen oloista, että sitä voisi
kaulia vaikka heti).
Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa
liinan alla. (Itse laitoin kuumaan vesihauteeseen, sillä jogurtin laiton
yhteydessä maidon lämpötila laskee huomattavasti). Kohoamiseen menee 1-1,5h.
Valkosipulin hyvä kaveri on persilja ♥ |
Jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan ja kauli
jokaisesta pieni leipä plätty (halkasija noin 15cm). Laita paistinpannu
kuumenemaan. Sulata margariini mikrossa ja raasta (pieni reikäisellä
raastimella) sen joukkoon valkosipuli. Valele pannu (esim. pullasudilla)
valkosipuli-margariinillä ja laita yksi plätyitä paistumaan. Paista minuutti
pari, kunnes muuttunut kullan ruskeaksi. Valele plätyn toinen puoli valkosipuli
margariinillä ja käännä plätty. Toista kaikille leipäplätyille.
Nautitaa lämpimänä.
Jos leipä pääsee jäähtymään, sen voi lämmittää
leivän paahtimessa uudellee, maistuu ihan juuri pannulta tulleelta.
Tulisen kylmä aurajuustokastike:
2,5 dl kermaviiliä
2 dl hapankermaa
1 sitruunan mehu
2-3 tl tabascoa
2 valkosipulin kynttä
½ puskaa ruohosipulia
2/3 aurajuustoa
pippuria
2 dl hapankermaa
1 sitruunan mehu
2-3 tl tabascoa
2 valkosipulin kynttä
½ puskaa ruohosipulia
2/3 aurajuustoa
pippuria
Tämä ohje on niinkin vaikea kuin, sekoita aineet
keskenään (tarpeen mukaan voit myös lisätä suolaa) ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunti.
Uuniporkkana-ranskikset
Uuni: 200oC -> 225oC
30min -> 15-20min
30min -> 15-20min
6-8 porkkanaa
3-5rkl oliiviöljyä
3-5rkl oliiviöljyä
mausteita esim. suolaa, pippuri, peruna/ranskanperuna mauste, valkosipulia,
rosmariinia, timjamia.
Laita uuni kuumenemaan 200oC.
Kuori porkkanat ja suikaloi ne ohuiksi(!) tikuiksi.
Laita porkkanatikut suureen kulhoon ja tirskuttele
öljyä päälle. Pyörittä porkkanat öljyssä. Lisää mausteeksi suola ja pippuri.
Asettele tikut uuniritilälle siten että ne ovat
yhdessä kerroksessa, jotta kuuma ilma pääsee kiertämään joka paikkaan ja
porkkanoista tulee rapsakoita. Laita tikut uunin keskitasoon ja aseta pohjalle
tyhjä uunipelti, jossa leivinpaperi, jotta ylimääräinen öljy voi tippua siihen.
Kypsennä uunissa 30min.
Ota porkkanat uunista ja laita ne takaisin kulhoon.
Nosta uunin lämpötila 225oC. Lisää mausteita esim. erittäin hienoksi
pilkottua valkosipulia, perunamaustetta ym. (mitä nyt itse haluatkin) ja pyörittele
taas porkkanat kulhossa. Asettele porkkanat takaisin ritilälle ja laita
takaisin uuniin 15-20minuutiksi. Porkkanat ovat valmiita kun ovat paistuneet
rapeiksi.
Ohje sopii myös perunoiden tai bataatin valmistukseen. Perunat paistuvat varmasti oikein kunnon rapsakoiksi, mutta osa porkkanoista ei välttämättä rapeudu kokonaan tai ei ollenkaan, mutta hyviä ne ovat aivan varmasti. ;)
Ohje sopii myös perunoiden tai bataatin valmistukseen. Perunat paistuvat varmasti oikein kunnon rapsakoiksi, mutta osa porkkanoista ei välttämättä rapeudu kokonaan tai ei ollenkaan, mutta hyviä ne ovat aivan varmasti. ;)
Salamitäytteinen
kana:
3-4 kanan
rintafileetä
1dl salamia (pieniksi kuutioiksi pilkottuna)
1 iso pallo mozzarella (viipaleiksi leikattuna)
½ dl paprikaa (pieniksi kuutioiksi pilkottuna)
1dl pinaattia (pieneksi hienonnettuna)
1dl salamia (pieniksi kuutioiksi pilkottuna)
1 iso pallo mozzarella (viipaleiksi leikattuna)
½ dl paprikaa (pieniksi kuutioiksi pilkottuna)
1dl pinaattia (pieneksi hienonnettuna)
suolaa ja pippuria
hammastikkuja
Halkaise kanan rintafilee siten, että se jää yhdestä
syrjästä kiinni (kana aukeaa kuin kirja). Aseta kana ”aukinaisena” pöydälle ja
nuiji lihanuijalla (tai köh.. kaulimella) kanan filee suuremmaksi ja ohuemmaksi.
Tee näin kaikille kanapaloille.
Jaa täytteet kaikille kanapaloille, siten että
asetat täytteet toiselle puolikkaalle. Käännä toinen puoli kanasta täytteiden
yli ja sulje täytteet kanan sisään hammastikkujen avulla.
Paista kanat öljytyllä pannulla muutama minuutti
molemmin puolin, kunnes kana on kypsää.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Oi Ella Ella ku ihania reseptejä taas!
VastaaPoistaKauheaa olla kitudieetillä vielä kolme viikkoa ko tällasia reseptejä lukee!
Mulla on jo aikeissa väkerrellä patonkeja ja tuo naan-leipä vaikuttaa kans ihan hemmetin hyvältä! Tulee mieleen kreikkalainen ruoka, raikas salaatti kera runsaan punasipulin ja sitruunan + kanaa. Ai että tiiän mitä vois kokkailla joskus taas ;)
Kiitos Anu :) Kannattaa juu kokeilla tuota leipää, hyvää on :P Itse söin tänään just aamupalaks. Laiton ihan vaan tavalliset leipätäytteet ja hyvää oli. Pannulla paistamisesta jää sellainen jännä paistamisen maku :D. Rasvaa en enää viittinyt lisätä, kun sitä on jo ihan tarpeeksi tullut paiston yhteydessä. Kana-salaattitäyte kuulostaa kyllä kans hyvälle. Sellattiin calzonemaisesti täytettynä, niin täytteet pysyy sisällä :D Nam nam!
Poista