Aurinkosämpylät

Jopa ystäväni lamppupää, oli
kevät tuulella. Hih!

Ihanan kevätpäivän kunniaksi päätin lähteä pienelle pyöräilyretkelle ympäri Joensuuta. Koulutöitä olisi pitänyt tehdä vaikka miten paljon, mutta masensi liikaa istua sisällä, kun ulkona paistoi ihana lämmin aurinko. Vähän päälle tunnin kestävän reissun aikana tuli pyöräiltyä 16kilmetria, joka kattoi koko keskustan ympäriajon lisäksi reissun Pilkon kautta Noljakkan perämettiin. 

Pilkossa ollessani pyöräilin Pilkon niityn ohi ja oli aivan pakko pysähtyä keräämään pajunoksia. Tai no pakko ja pakko, se oli hyvä idea siihen asti kunnes lähdin tarpomaan lumiselle niitylle. Aluksi hanki kantoi vallan mainiosti ja ajattelin että: ”Hei! Tämähän sujuu hyvin.” Kunnes lumi pettikin jalkojen alla ja vajosin tennareissani vyötäröä myöden lumihankeen. Päättäväisenä päätin jatkaa matkaa kohti pajupuskaa, koska en voinut enää perääntyäkkään, sillä kävelytiellä, josta olin lähtenyt pellolle tarpomaan, oli täynnä innokkaita ulkoilijoita, jotka varmasti olivat nähneet tuhoon tuomitun aikeeni alusta asti. Luultavasti ajattelivat, että luulen pääsiäisen olevan tulevana viikonloppuna… Pääsin pajupuskan luokse ja sain oksani ja hyppelin takaisin vanhoja jälkiä pitkin ja otin pyörän alleni ja lipusin paikalta pois mahdollisimman nopeasti. Hitusen hävetti, mutta toisaalta pajunkissat on aika söpöjä.  Ties vaikka yön aikana olisi ilmestynyt kissan pentuja…


 Kun  pääsin kotiin, housut ja kengät märkinä ja kaikki paikat kipeinä, oli aivan mahtava viilis päästä syömään hieman välipalaa. Hedelmiä ja Old Amsterdam­-juustoa (maailman parhainta juustoa, suoraan Hollannista ♥) ja mikäs sen paremmin olisi sopinut vielä ”kevät päivä”-teemaani kuin Aurinkosämpylät.


Kevään Aurinkosämpylät:
n. 27 kpl (suurta) tai 30-32 (pienempää)

uuni 200oC
n. 20-30min (kunnes ovat pinnalta kullanruskeita)

1l                   täysmaitoa
3dl                 auringonkukansiemeniä
5dl                 kaurahiutaleita
100g              tuorehiivaa (tai 2ps kuivahiivaa)
3tl                  suolaa
5rkl                siirappia
2dl                 Auringonkukkaöljyä (luomu)
3dl                 grahamjauhoja
n.15-20dl      hiivaleipäjauhoja


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (tai kuivahiivan kanssa 42o) ja sekoita joukkoon tuorehiiva. Lisää joukkoon auringonkukansiemenet, suola ja siirappi.
Sekoita kaurahiutaleet (ja mahdollinen kuivahiiva keskenään ja lisää ne) ja grahamjauhot maidon joukkoon. Anna turvota noin 10 minuuttia lämpimässä paikassa liinan alla.

Vaivaa vähitellen hiivaleipäjauhot nesteeseen. (Hiivaleipäjauhojen määrä on viitteellinen, taikina on mielestäni hyvää kun se on paksua, mutta takertuu edelleen kovin kiinni käsiin.)

Lisää lopuksi öljy (Myös öljyn määrä on suuntaa antava, sillä itse lorottelen sitä joukkoon melkoiset määrät, jotta sämpylöistä ja muista leivistä yleensäkin, tulee pehmeitä ja meheviä, nam! Luomu auringonkukkaöljyä siksi, että mielestäni se vain maistuu paremmalle kuin ei luomu).

Tee taikinasta sämpylöitä: Jaa taikina kahtia ja venytä ne tangoiksi. Jaa taikina tasaisiin taikinapaloihin (minkä kokoisia sämpylöitä nyt sitten halutkin). 

Tässä yksi tapa tehdä sämpylöitä, jonka olen huomannut olevan sämpylöiden kohoamisen kannalta parastapa: Ota yksi taikina pala taputtele se littanaksi (pyöreäksi) levyksi. Nostele taikinaa reunoilta keskelle nyytiksi ja laita nyytti uunipellille sauma alaspäin. Tee näin kaikille taikinapaloille. Anna kohota 30min liinan alla lämpimässä vedottomassa paikassa. Laita uuni lämpiämään.

Valele sämpylät lämpimällä vedellä juuri ennen kuin ne menevät uuniin, jotta niille tulee rapea pinta. Paista kunnes, niiden pinta on kullanruskea.

Leipätaikinoihin voi lisätä erilaisia viljaleseitä, joita esimerkiksi Elovenalta löytyy jos jonkin moista. Niillä voi helposti lisätä leipien kuitupitoisuutta. Itse käytän usein Elovenan vehnäleseitä, jossa kuitupitoisuus on 49%. Leseet ovat myös tosi hyvä lisä smoothie’issa tai jogurtin kanssa ja kylläisyyden tunne pysyy kauan ;).

Kommentit

Suositut tekstit