Aurinkosämpylät
Jopa ystäväni lamppupää, oli kevät tuulella. Hih! |
Ihanan kevätpäivän kunniaksi päätin lähteä pienelle
pyöräilyretkelle ympäri Joensuuta. Koulutöitä olisi pitänyt tehdä vaikka miten
paljon, mutta masensi liikaa istua sisällä, kun ulkona paistoi ihana lämmin
aurinko. Vähän päälle tunnin kestävän reissun aikana tuli pyöräiltyä 16kilmetria,
joka kattoi koko keskustan ympäriajon lisäksi reissun Pilkon kautta Noljakkan
perämettiin.
Pilkossa ollessani pyöräilin Pilkon niityn ohi ja oli aivan pakko
pysähtyä keräämään pajunoksia. Tai no pakko ja pakko, se oli hyvä idea siihen
asti kunnes lähdin tarpomaan lumiselle niitylle. Aluksi hanki kantoi vallan
mainiosti ja ajattelin että: ”Hei! Tämähän sujuu hyvin.” Kunnes lumi pettikin
jalkojen alla ja vajosin tennareissani vyötäröä myöden lumihankeen.
Päättäväisenä päätin jatkaa matkaa kohti pajupuskaa, koska en voinut enää
perääntyäkkään, sillä kävelytiellä, josta olin lähtenyt pellolle tarpomaan, oli
täynnä innokkaita ulkoilijoita, jotka varmasti olivat nähneet tuhoon tuomitun
aikeeni alusta asti. Luultavasti ajattelivat, että luulen pääsiäisen olevan
tulevana viikonloppuna… Pääsin pajupuskan luokse ja sain oksani ja hyppelin takaisin vanhoja jälkiä pitkin ja otin pyörän alleni ja lipusin paikalta pois
mahdollisimman nopeasti. Hitusen hävetti, mutta toisaalta pajunkissat on aika
söpöjä. Ties vaikka yön aikana olisi ilmestynyt kissan pentuja…
Kun pääsin kotiin, housut ja kengät märkinä ja kaikki paikat kipeinä, oli aivan mahtava viilis päästä syömään hieman välipalaa. Hedelmiä ja Old Amsterdam-juustoa (maailman parhainta juustoa, suoraan Hollannista ♥) ja mikäs sen paremmin olisi sopinut vielä ”kevät päivä”-teemaani kuin Aurinkosämpylät.
Kevään
Aurinkosämpylät:
n. 27 kpl (suurta) tai 30-32 (pienempää)
n. 27 kpl (suurta) tai 30-32 (pienempää)
1l täysmaitoa
3dl auringonkukansiemeniä
5dl kaurahiutaleita
100g tuorehiivaa (tai 2ps kuivahiivaa)
3tl suolaa
5rkl siirappia
2dl Auringonkukkaöljyä (luomu)
3dl grahamjauhoja
n.15-20dl hiivaleipäjauhoja
3dl auringonkukansiemeniä
5dl kaurahiutaleita
100g tuorehiivaa (tai 2ps kuivahiivaa)
3tl suolaa
5rkl siirappia
2dl Auringonkukkaöljyä (luomu)
3dl grahamjauhoja
n.15-20dl hiivaleipäjauhoja
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (tai kuivahiivan
kanssa 42o) ja sekoita joukkoon tuorehiiva. Lisää joukkoon
auringonkukansiemenet, suola ja siirappi.
Sekoita kaurahiutaleet (ja mahdollinen kuivahiiva
keskenään ja lisää ne) ja grahamjauhot maidon joukkoon. Anna turvota noin 10
minuuttia lämpimässä paikassa liinan alla.
Vaivaa vähitellen hiivaleipäjauhot nesteeseen.
(Hiivaleipäjauhojen määrä on viitteellinen, taikina on mielestäni hyvää kun se
on paksua, mutta takertuu edelleen kovin kiinni käsiin.)
Lisää lopuksi öljy (Myös öljyn määrä on suuntaa
antava, sillä itse lorottelen sitä joukkoon melkoiset määrät, jotta sämpylöistä
ja muista leivistä yleensäkin, tulee pehmeitä ja meheviä, nam! Luomu
auringonkukkaöljyä siksi, että mielestäni se vain maistuu paremmalle kuin ei
luomu).
Tee taikinasta sämpylöitä: Jaa taikina kahtia ja
venytä ne tangoiksi. Jaa taikina tasaisiin taikinapaloihin (minkä kokoisia
sämpylöitä nyt sitten halutkin).
Tässä yksi tapa tehdä sämpylöitä, jonka olen
huomannut olevan sämpylöiden kohoamisen kannalta parastapa: Ota yksi taikina
pala taputtele se littanaksi (pyöreäksi) levyksi. Nostele taikinaa reunoilta
keskelle nyytiksi ja laita nyytti uunipellille sauma alaspäin. Tee näin
kaikille taikinapaloille. Anna kohota 30min liinan alla lämpimässä vedottomassa
paikassa. Laita uuni lämpiämään.
Valele sämpylät lämpimällä vedellä juuri ennen kuin
ne menevät uuniin, jotta niille tulee rapea pinta. Paista kunnes, niiden pinta
on kullanruskea.
Leipätaikinoihin voi lisätä erilaisia viljaleseitä, joita esimerkiksi Elovenalta löytyy jos jonkin moista. Niillä voi helposti lisätä leipien kuitupitoisuutta. Itse käytän usein Elovenan vehnäleseitä, jossa kuitupitoisuus on 49%. Leseet ovat myös tosi hyvä lisä smoothie’issa tai jogurtin kanssa ja kylläisyyden tunne pysyy kauan ;).
Kommentit
Lähetä kommentti