Saippuaa!

Syksyn saapuessa ainakin minulle tulee kauhea hinku saada tehdä kaikenlaisia käsitöitä. Nyt olen innostunut taas tekemään pitkän kesken ollutta virkkuutyötä. Tavoitteenani on saada siitä jossain vaiheessa valmis tyynyn päällinen. Sitä päivää odotellessa…

Virkkuu työtä tehdessäni muistelin samalla kaikkea, mitä viime vuonna tuli tehtyä. Siivotessani itse tekemisen intoa lisäsi mieleen tulvivat muistot samalla, kun vaihdoin kylpyhuoneen lavuaarin reunalle uuden saippuan – valmiista saippua massasta itse tehdyn sellaisen.
Talvisaippua (vas.), jossa ruiskaunokin terälehtiä, oliiviöljyä ja koboltin sininen mica-väri, 
sininen nestemäinen väri sekä Talven ihmemaa -tuoksua. Limesaippua (oik.), jossa nimensä mukaisesti 
lime-tuoksua ja lime-väriainetta (nestemäinen). 

Vuosi sitten syksyllä tuli tehtyä saippuaa niin paljon, että sitä oli runsaasti yli omien tarpeiden. Moni joutuikin uhrikseni, kun joululahjoina jakelin saippuoita suoraan tonttupajaltani Hankasalmelta. Myöskään isänpäivän saippuoilta ei säästytty.
Isänpäivälahjaksi tehty Talvi-saippua.
Kortti mistäs muualtakaan kuin iki-ihanasta Harjun paperista Jyväskylästä

Saippuantekoa tuli kokeiltua myös ihan raaka-aineista lähtien. Työkavereiden kanssa vietimme tyhy-päivää saippuamassaa kokkaillen. Se osoittautuikin kunnon kemialliseksi kokeeksi ja saimme kuin saimmekin massan aikaiseksi. Saippuan tekeytyminen kuitenkin vei aikaa runsaasti ja kärsimättömyyttämme luulimme, että massamme oli mennyt pilalle ja annoimme työkaverin kanssa yhdessä tehdyn massan toiselle työkaverille. Hänellä kärsivällisyyttä riitti enemmän ja myöhemmin hän kehuikin, että massasta oli lopulta tullut saippuaa. Pitkään se oli kuitenkin tekeytynyt - toista kuukautta. Empä olisi arvannut.

Tyhy-päivänä saippuoita valmistettiin upeissa hankasalmelaisissa maisemissa saunan lämmetessä.

Meille malttamattomille on onneksi netistä tilattavissa valmista saippua massaa. Tilasimme kaveriporukalla Saippuapajalta massaa ja muita tarvikkeita, kuten hajuja ja värejä. Valmiin massan käyttö osoittautui superhelpoksi ja nopeaksi. Sen kun vain sulatetaan massa, lisätään hajuja ja värejä ja kaikkea muuta hauskaa, mitä keittiön kaapista löytyy – kuten teetä! – kaadetaan muotteihin, annetaan jäähtyä ja Voilà! Saippua on valmis.


Saippuat kannattaa säilyttää kelmuun käärittynä, jotta vältetään homeen kasvaminen saippuan pintaan. Toisaalta, mikäli home pääsee kasvamaan, on saippua täysinkäyttökelpoinen kun homeen pesee pois. Käytössä hometta ei saippuan pintaan ole ainakaan itselläni muodostunut, onhan saippua kuitenkin päivittäisessä käytössä. 

Erilaisia saippuoita voi tehdä yhdistelemällä olemassa olevia aineksia, joita on hankkinut tai joita löytyy kotoa kaapista. Kotoa löytyvistä aineksista olen käyttänyt mm. teetä, oliiviöljyä, kardemummaa ja ruususuolaa. Myös matta- ja kirjasta saippuamassaa voi yhdistää tekemällä kerrossaippuoita.

Yllä olevassa kuvassa on saman saippuan kaksi eri puolta. Kasvinosat (vas.) tuppaavat nousta pintaan, kun taas suola pysyy saippuan alaosissa (oik.). Koska en ole saippuaekspertti, voi olla ettei näin kuulu käydä, mutta maallikkona voin todetta, ettei se haittaa, koska käytössä saippuaa pyöritellään käsissä ja kumpaakin saippuan ominaisuutta saadaan molemmille käsille tasapuolisesti. 

Kerrossaippua (hajustamaton). Molemmissa osissa käytetty samaa sinistä nestemäistä väriainetta.
Yllä kerrossaippua, jossa käyetty sinistä nestemäistä väriainetta ja ruiskaunokin terälehtiä.
Saippua muotteina voi käyttää lähes mitä tahansa astiaa. Silikonisista muoteista saippua palat irtoavat todella helposti. Itselläni on ollut käytössä jääpala- ja muffinimuotteja. Esimerkiksi kettusaippuioiden muotti on Class Ohlsonilta. Tähtisaippuoihin on käyetty tähtijääpalamuottia ja laakeaa leivosmuottia. 

Koska olimme porukalla jo perustaneet ihan oman saippuapajan koteihimme, veimme tilanteen myös vielä askeleen eteenpäin. Seuraavaksi tilasimmekin jättimäärät savea ja valmistimme saippuoillemme astiat. Käyttämäni Egyptin pasta otti työstössä vähän itseensä ja siihen jäikin polton jälkeen lasittumattomia kohtia, jotka loppujen lopuksi eivät ole haitanneet arkeani lainkaan vaan enemminkin ovat olleet persoonallisia yksityiskohtia saippua-astioissani.


Tekemisen riemua kaikille! 



Kommentit

Suositut tekstit