Lempeä tomaattikalakeitto
Olen viime aikoina ollut hyvin pirteä ja iloinen - siis
normaalia enemmän - ja miksipäs en, kun ilmat viilenevät ja syksy lähestyy.
Syksy on lempi vuodenaikani. Saa sytyttää kynttilöitä, laittaa kaulalle sen
kaikista paksuimman huivin, juoda kuumia juomia ja laittaa villasukat jalkaan.
Voiko parempaa olla? Ehdottomasti kyllä! Nimittäin syksyn ihanat hetket kruunaavat
lämpimät, maistuvat keitot.
Kalat ovat yksi lempi raaka-aineistani ja kesän aikana olen
yrittänyt lisätä sen syömistä. Viilenevät ilmat, tunnelmavalot ja sadonkorjuunaika
suorastaan huutavat kalakeitolle. Ilmojen viileneminen ei pelkästään tarkoita
sitä, että ruuan pitäisi olla kuumaa lämmittääkseen, vaan se myös tarkoittaa
sitä, että kuuman ruuan tulee myös luoda lämpöä. Tuliset mausteet ja chili
luovat ihan erilaista lämpöä - sisäistä lämpöä, jota ei saa pelkästään kuumasta
ruuasta. Tähän tarkoitukseen olen laatinut kaksi kalakeittoreseptiä, joista
toisen esittelen tässä: lempeä tomaattikalakeitto ei nimensä mukaisesti ole
tulinen vaan lempeän lämmin ja sopii hyvin henkilölle, joka ei tulisesta
ruuasta välitä - niin kuin minä itse. Reseptin cayennenpippuri täydentää
tomaatin makua ja tuo myös ihanasti kesämuistot mieleen.
Lempeä
tomaattikalakeitto:
400 g seitifileetä
1 sipuli
(isohko)
2 valkosipulinkynttä
6 perunaa
2 tkl Mutti
kokonaisia kuorittuja tomaatteja (luomu, yht. noin 800g)
2 kourallista tuoretta
persiljaa
½ kourallista tuoretta
korianteria
5 oksaa tuoretta timjamia
suolaa
pippuria
1rkl kalakastiketta
1-3 hyppysellistä
cayennenpippuria
5 dl kalafondia
1 dl ruokakermaa
oliiviöljyä
paistamiseen
Leikkaa kalafileet melko runsaiksi paloiksi. Kuori sipuli ja
valkosipuli ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori perunat ja leikkaa ne
pieniksi paloiksi.
Laita oliiviöljy suureen kattilaan ja kuullota sipulit.
Lisää perunat joukkoon kunnes saavat hieman väriä. Esikypsennä perunat: kaada
joukkoon n. 2 dl vettä ja anna kiehua 10 min.
Lisää tomaatit, yrtit ja kalapalat. Kaada päälle kalafondi, lisää timjamin oksat ja kypsennä vielä noin 10 min. Sekoita joukkoon lopuksi kerma ja mausteet.
Huom! Mitä tulisempaa haluat, käytä sitä enemmän cayennenpippuria - itse käytin
2 hyppysellistä ja sillä tuli juuri sopivan lämpöistä keittoa. Tarkista maku.
Kommentit
Lähetä kommentti