Lempeä tomaattikalakeitto

Olen viime aikoina ollut hyvin pirteä ja iloinen - siis normaalia enemmän - ja miksipäs en, kun ilmat viilenevät ja syksy lähestyy. Syksy on lempi vuodenaikani. Saa sytyttää kynttilöitä, laittaa kaulalle sen kaikista paksuimman huivin, juoda kuumia juomia ja laittaa villasukat jalkaan. Voiko parempaa olla? Ehdottomasti kyllä! Nimittäin syksyn ihanat hetket kruunaavat lämpimät, maistuvat keitot.

Kalat ovat yksi lempi raaka-aineistani ja kesän aikana olen yrittänyt lisätä sen syömistä. Viilenevät ilmat, tunnelmavalot ja sadonkorjuunaika suorastaan huutavat kalakeitolle. Ilmojen viileneminen ei pelkästään tarkoita sitä, että ruuan pitäisi olla kuumaa lämmittääkseen, vaan se myös tarkoittaa sitä, että kuuman ruuan tulee myös luoda lämpöä. Tuliset mausteet ja chili luovat ihan erilaista lämpöä - sisäistä lämpöä, jota ei saa pelkästään kuumasta ruuasta. Tähän tarkoitukseen olen laatinut kaksi kalakeittoreseptiä, joista toisen esittelen tässä: lempeä tomaattikalakeitto ei nimensä mukaisesti ole tulinen vaan lempeän lämmin ja sopii hyvin henkilölle, joka ei tulisesta ruuasta välitä - niin kuin minä itse. Reseptin cayennenpippuri täydentää tomaatin makua ja tuo myös ihanasti kesämuistot mieleen.

Lempeä tomaattikalakeitto:
400 g             seitifileetä
1                    sipuli (isohko)
2                    valkosipulinkynttä
6                    perunaa
2 tkl               Mutti kokonaisia kuorittuja tomaatteja (luomu, yht. noin 800g)
2 kourallista  tuoretta persiljaa
½ kourallista tuoretta korianteria
5                    oksaa tuoretta timjamia
                      suolaa
                      pippuria
1rkl                kalakastiketta
1-3                 hyppysellistä cayennenpippuria
5 dl                kalafondia
1 dl                ruokakermaa
                      oliiviöljyä paistamiseen

Leikkaa kalafileet melko runsaiksi paloiksi. Kuori sipuli ja valkosipuli ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori perunat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.

Laita oliiviöljy suureen kattilaan ja kuullota sipulit. Lisää perunat joukkoon kunnes saavat hieman väriä. Esikypsennä perunat: kaada joukkoon n. 2 dl vettä ja anna kiehua 10 min.

Lisää tomaatit, yrtit ja kalapalat. Kaada päälle kalafondi, lisää timjamin oksat ja kypsennä vielä noin 10 min. Sekoita joukkoon lopuksi kerma ja mausteet. Huom! Mitä tulisempaa haluat, käytä sitä enemmän cayennenpippuria - itse käytin 2 hyppysellistä ja sillä tuli juuri sopivan lämpöistä keittoa. Tarkista maku.


Kommentit

Suositut tekstit