Jauheliha-lehtikaalipiirakka

Taas on uusi viikko pyörähtänyt käyntiin ja hyvää matkaa ollaan menossa kohti viikonloppua. Viikonloppuisin on kiva myös panostaa ruokaan, koska ensinnäkin on aikaa tehdä sitä ja toiseksi voi kutsu koko perheen tai ystävät koolle ja syödä yhdessä. Taas toisaalta on ihanaa myös hemmotella itseään, ottaa vähän omaa aikaa ja nauttia itse tehdystä ruuasta, joka on vain niin hyvää, että väkisinkin tulee hyvä mieli.

Ihanan kermainen jauheliha-lehtikaalipiirakka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Se on myös hyvä nyyttäriruoka yhteisiin illanistujaisiin ja mikä parasta: yhdessä piirakkapalassa on vain noin 250 kcal eli sitä voi myös syödä hyvällä omallatunnolla!

Se on lehtikaali, joka tekee piirakasta superkermaista. Piirakka suorastaan sulaa suuhun ja on makuelämys jokaisella haarukallisella. Tämä piirakka todistaa, ettei lehtikaalin trendikausi todellakaan ole vielä mennyt, sillä lehtikaali nousee tämän piirakan sankariksi, vaikka hyvin voisi kuvitella sen olevan jauheliha… Ensikerralla teen piirakasta vieläkin parempaa, valmistamalla sen kuitupitoisimpiin jauhoihin ja heittämällä sekaan vielä kaurahiutaleita.

Jauheliha-lehtikaalipiirakka
noin 10 annosta - yksi piirakkavuoka

3½ dl             vehnäjauhoja
125 g             margariinia (70 %)
200 g             lehtikaalia
400 g             naudan jauhelihaa (10 %)
1                    sipuli
1                    valkosipulin kynsi
                      pippuria
cayennenpippuria
                      oliiviöljyä
450 g             tomaatteja (pienikokoisia)
3½ dl             ruokakermaa
4                    kananmunaa
50 g               kermajuustoa raastettuna

Sekoita jauhot, yksi kananmuna, sulatettu, mutta jäähtynyt margariini ja kaksi hyppysellistä suolaa tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa puoli tuntia.

Poista lehtikaalista kova ruotiosa ja revi suupalan kokoisiksi paloiksi. Lisää isoon kulhoon noin 1 rkl oliiviöljyä ja pyöritä kaalipalat öljyssä - jätä odottamaan. Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi ja kuullota ne paistinpannulla. Lisää joukkoon jauhelija ja ruskista se. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Jauheliha saa olla hitusen liian suolaista, koska kerma vähentää suolaisuutta. Laita jauheliha kulhoon odottamaan. Paista kaalipalat pannulla noin 3 min ajan. Sekoita kaali jauhelihan kanssa.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele piirakkavuoka ja levitä taikina vuokaan, myös reunoille. Levitä päälle jauheliha-kaaliseos. Viipaloi tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja levitä piirakan päälle.

Vatkaa kerma, loput kananmunat ja hyppysellinen cayennenpippuria. Raasta juusto ja ripottele se piirakan päälle. Kaada lopuksi päälle kermaseos. Paista uunin keskitasolla 40 minuuttia. Anna asettua noin tunti ennen tarjoilua. 

Kommentit

  1. Kiitos ohjeesta! =P
    Testasin juuri ja hyvää tuli. Ainoa, että vähensin lehtikaalin määrää, koska oma vuoka oli liian pieni tuolle täytemäärälle. Pohjan tein spelttijauhoista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava valinta tuo spelttijauho. Speltti on mullakin vakiovaruste jauhokaapissa ja siitä tulee kyllä todella hyviä piirakkapohjia ja leipiä. Taidampa itsekin tehdä seuraavalla kerralla spelttijauhoihin ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit