Manhattanin juustokakku á la Ella
Hip hei! Niin siinä vain kävi,
että minusta tuli kuin tulikin opettaja! Ja kun sitä niin varma oli, että
valmistuu työttömäksi opettajaksi, niin vastoin kaikkia odotuksia, minulle
tarjottiinkin työpaikkaa seuraavaksi lukuvuodeksi! Sitä asustellaan nyt
Keski-Suomen upeissa järvimaisemissa maaseudun rauhassa. Rakas pieni keittokomeroni
on vaihtunut isompaan keittiöön, mutta tunnelma on silti yhtä suloinen. Ikävä
rakasta Joensuun kotiani kohtaan on kova, mutta niin se elämä kuljettaa
eteenpäin ja tällä hetkellä en voisi olla onnellisempi. Pääsen viimein tekemään
sitä, mistä niin pitkään olen jaksanut unelmoida.
Lauantaina aloitin virallisesti
työt. Eli siis henkisesti valmistauduin koko päivän aloittamaan työt
sunnuntaina. Uusi työni koostuu alakoulun 6-luokan luokanopettajan työstä ja
yläkoulun biologian ja maantiedon opettajan työstä, joten aloitin minulle
vieraimmasta aineesta: uskonnosta. Aloin tekemään jaksosuunnitelmaa kyseiselle
aineelle. Vaikka sain tukkaa repiä päästäni, kun asia tuntui niin haastavalta,
tajusin kuitenkin silti nauttivani haasteesta täysin sydämin. Palataan vuoden
päästä sitten vaikka uudelleen asiaan ;).
Tietysti valmistumistani ja uutta
työpaikkaa piti myös suvun kesken juhlia. Tarjolle tehtiin kaiken maailman herkkua.
Itse oli vastuussa pepperoni-basilikaminipizzoista ja kakusta. Olin aiemmin
kaveriltani saanut maistaa Manhattanin juustokakkua ja häneltä olin saanut
reseptin kakkuun. Omien muokkausten jälkeen resepti olisi seuraavanlainen:
Manhattanin juustokakku á la Ella:
Uuni: 190 astetta
8-10 annosta
Pohja:
6 rkl voita
200 g digestivekeksejä
oliiviöljyä
Murskaa keksit hienoksi muruksi.
Sulata voi kattilassa ja kaada voisula keksimurujen päälle. Sekoita tasaiseksi.
Vuoraa noin 20 senttimetrisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele
vuoan reunat oliiviöljyllä. Levitä keksi-voiseos vuoan pohjalle ja taputtele
pohja kevyesti tasaiseksi.
Kakun 1. kerros:
400 g Philadelphia tuorejuustoa
2 isoa
kananmunaa
100 g sokeria
1,5 rkl vaniljasokeria
Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella
aineet kuohkeaksi tasaiseksi massaksi. Kaada seos keksipohjan päälle ja levitä
tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia. Kun täyte on jähmettynyt
ota pois uunista ja anna kakun jäähtyä noin 20 minuuttia. Jätä uuni päälle.
Kakun 2. kerros:
2,5 dl smetanaa
2 dl créme fraiche
40 g sokeria
1,5 rkl vaniljasokeria
Sekoita ainekset kulhossa
sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi ja kaada seos jäähtyneen kakun päälle.
Kypsennä kakkua uunissa vielä 10 minuuttia. Ota pois uunista ja anna tekeytyä
jääkaapissa vähintään 8 tuntia ennen tarjoilua.
Kakulle saa lisää kesäistä makua
kun sille tekee marjaisia kastikkeita. Juhlissani tarjolla oli niin mustikka-
kuin mansikkakastike.
Kastike kakulle:
60 g sokeria
4 rkl kylmää vettä
1 tl maissitärkkelystä
150 g mustikoita
TAI
250 g mansikoita
Laita kaksi ruokalusikallista
vettä kattilaan ja kaada joukkoon sokeri. Sulata sokeria hellalla miedolla
lämmöllä.
Mansikat: soseuta mansikat esim.
sauvasekoittimella ja kaada sose sulaneen sokerin joukkoon nosta lämpötilaa
hieman. Kuumenna seos.
Mustikat: kaada mustikat sulaneen
sokerin joukkoon ja nosta lämpötilaa hieman. Hämmennä kunnes mustikoista on
mehu irronnut ja seos on tasaista.
Laita lasiin loput vesi ja lisää
joukkoon maissitärkkelys. Sekoita. Lisää tärkkelysvesi kuumien marjojen
joukkoon samalla sekoittaen. Kastike sakenee ja muuttuu paksummaksi. Jäähdytä
kastikkeet hyvin ennen tarjoilua.
Kastikkeen voi halutessaan
lusikoida kakun päälle valmiiksi tai se voidaan pitää erillisessä kulhossa,
josta kakunsyöjä itse voi annostella kastiketta palalleen sopivan määrän.
Kommentit
Lähetä kommentti