Manhattanin juustokakku á la Ella

Hip hei! Niin siinä vain kävi, että minusta tuli kuin tulikin opettaja! Ja kun sitä niin varma oli, että valmistuu työttömäksi opettajaksi, niin vastoin kaikkia odotuksia, minulle tarjottiinkin työpaikkaa seuraavaksi lukuvuodeksi! Sitä asustellaan nyt Keski-Suomen upeissa järvimaisemissa maaseudun rauhassa. Rakas pieni keittokomeroni on vaihtunut isompaan keittiöön, mutta tunnelma on silti yhtä suloinen. Ikävä rakasta Joensuun kotiani kohtaan on kova, mutta niin se elämä kuljettaa eteenpäin ja tällä hetkellä en voisi olla onnellisempi. Pääsen viimein tekemään sitä, mistä niin pitkään olen jaksanut unelmoida.

Lauantaina aloitin virallisesti työt. Eli siis henkisesti valmistauduin koko päivän aloittamaan työt sunnuntaina. Uusi työni koostuu alakoulun 6-luokan luokanopettajan työstä ja yläkoulun biologian ja maantiedon opettajan työstä, joten aloitin minulle vieraimmasta aineesta: uskonnosta. Aloin tekemään jaksosuunnitelmaa kyseiselle aineelle. Vaikka sain tukkaa repiä päästäni, kun asia tuntui niin haastavalta, tajusin kuitenkin silti nauttivani haasteesta täysin sydämin. Palataan vuoden päästä sitten vaikka uudelleen asiaan ;).

Tietysti valmistumistani ja uutta työpaikkaa piti myös suvun kesken juhlia. Tarjolle tehtiin kaiken maailman herkkua. Itse oli vastuussa pepperoni-basilikaminipizzoista ja kakusta. Olin aiemmin kaveriltani saanut maistaa Manhattanin juustokakkua ja häneltä olin saanut reseptin kakkuun. Omien muokkausten jälkeen resepti olisi seuraavanlainen:

Manhattanin juustokakku á la Ella:
Uuni: 190 astetta
8-10 annosta

Pohja:
6 rkl               voita
200 g             digestivekeksejä
                      oliiviöljyä

Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi kattilassa ja kaada voisula keksimurujen päälle. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa noin 20 senttimetrisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat oliiviöljyllä. Levitä keksi-voiseos vuoan pohjalle ja taputtele pohja kevyesti tasaiseksi.

Kakun 1. kerros:
400 g             Philadelphia tuorejuustoa
2                    isoa kananmunaa
100 g             sokeria
1,5 rkl            vaniljasokeria

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella aineet kuohkeaksi tasaiseksi massaksi. Kaada seos keksipohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia. Kun täyte on jähmettynyt ota pois uunista ja anna kakun jäähtyä noin 20 minuuttia. Jätä uuni päälle.

Kakun 2. kerros:
2,5 dl             smetanaa
2 dl                créme fraiche
40 g               sokeria
1,5 rkl            vaniljasokeria

Sekoita ainekset kulhossa sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi ja kaada seos jäähtyneen kakun päälle. Kypsennä kakkua uunissa vielä 10 minuuttia. Ota pois uunista ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 8 tuntia ennen tarjoilua.

Kakulle saa lisää kesäistä makua kun sille tekee marjaisia kastikkeita. Juhlissani tarjolla oli niin mustikka- kuin mansikkakastike.

Kastike kakulle:
60 g               sokeria
4 rkl               kylmää vettä
1 tl                 maissitärkkelystä
150 g             mustikoita
                      TAI
250 g             mansikoita

Laita kaksi ruokalusikallista vettä kattilaan ja kaada joukkoon sokeri. Sulata sokeria hellalla miedolla lämmöllä.

Mansikat: soseuta mansikat esim. sauvasekoittimella ja kaada sose sulaneen sokerin joukkoon nosta lämpötilaa hieman. Kuumenna seos.

Mustikat: kaada mustikat sulaneen sokerin joukkoon ja nosta lämpötilaa hieman. Hämmennä kunnes mustikoista on mehu irronnut ja seos on tasaista.

Laita lasiin loput vesi ja lisää joukkoon maissitärkkelys. Sekoita. Lisää tärkkelysvesi kuumien marjojen joukkoon samalla sekoittaen. Kastike sakenee ja muuttuu paksummaksi. Jäähdytä kastikkeet hyvin ennen tarjoilua.


Kastikkeen voi halutessaan lusikoida kakun päälle valmiiksi tai se voidaan pitää erillisessä kulhossa, josta kakunsyöjä itse voi annostella kastiketta palalleen sopivan määrän.


Kommentit

Suositut tekstit