Jauhelihavuoka ja sipulipatonki

Sipulinen patonki:
Taikinajuuri:
3 dl                käden lämpöistä maitoa
25 g               hiivaa
1 tl                 vaaleaa siirappia
2 dl                vehnäjauhoja

Lisäksi:
1 tl                 suolaa
1 dl                kaurahiutaleita
2 rkl               oliiviöljyä
1                    sipulin varsi pieneksi silputtuna
3-6 dl            vehnäjauhoja

Liuota hiiva maitoon. Lisää siirappi ja anna sen liueta nesteen joukkoon. Lisää jauhot voimakkaasti sekoittaen puuhaarukalla. Jätä taikinajuuri lämpimään paikkaan liinan alle kohomaan 10-15 minuutiksi.

Kun juuri kuplii, lisää joukkoon suola, kaurahiutaleet, sipuli ja öljy. Alusta käsin. Lisää pikkuhiljaa jauhot samalla vaivaten taikinaa käsin.

Siirrä taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli taikina suorakulmaiseksi levyksi. Kieritä taikina rullaksi yhdestä kulmasta vastakkaiseen kulmaan. Nosta taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Jätä kohoamaan noin 20 minuutiksi. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Ennen uuniin laittoa, viillä veitsellä leipään vinoja viiltoja. Kypsennä patonkia uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leivän leikkaamista.

Jauhelihavuoka:
2                    nippusipulia (ei varsia) kuutioituna
2                    porkkanaa (n. 80 g) ohuiksi viipaleiksi pilkottuna
                      öljyä paistamiseen
400 g             naudan jauhelihaa
1 ½ tl             juustokuminaa
½                   rouhittua chiliä
400 g             miniluumutomaatteja tai kirsikkatomaatteja puolitettuina
1 tl                 suolaa
½ tl                rouhittua mustapippuria

Valkosipulivoi
2                    valkosipulin kynttä
                      kourallinen pieneksi silputtua tuoretta persiljaa
4 rkl               huoneenlämpöistä margariinia

Kuullota paistinpannulla sipulit ja porkkanat öljyssä. Lisää joukkoon jauheliha, juustokumina ja chili ja kypsennä liha kypsäksi. Lisää suola ja pippuri. Tarkista maku. Lisää joukkoon puolitetut tomaatit ja hauduta noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Sekoita välillä. Siirrä jauhelihakastike isoon uuni vuokaan


Laita uuni lämpimään 225 asteeseen. Viipaloi noin 5 siivua patonkia. Hienonna valkosipuli ja lisää se ja persilja voin joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Voitele patonkisiivut valkosipulivoilla ja asettele jauhelin päälle. Paista uunissa noin 10 minuuttia kunnes voi on sulanut ja patongit ovat saaneet väriä. 




Kommentit

Suositut tekstit