Italia: Melanzane alla parmigiana eli munakoisoa parmesanilla
Minut tuntevat ihmiset tietävät (ainakin nyt) rakkauteni italialaista
keittiötä kohtaan. Kertomusten lukeminen Italiasta tuottaa minulle suurta
nautintoa – aivan kuin itse italialainen ruoka. Vielä parempaa on, jos
kertomukset pysyvät ruuan ympärillä. Lempikohtaukseni on, kun Frances alkaa kokkaamaan
ruokaa työmiehille elokuvassa Toscanan auringon alla. Puhumattakaan siitä,
kuinka vesikielellä ahmin ruokaan liittyviä tarinoita Ella Kannisen kirjoista.
Ei niin kauan aikaa sitten ostin myös pitkään toivelistalla
olleen Pizze-kirjan. Meinasin heti alkuun hypätä suoraan reseptien kimppuun, mutta
päätinkin, että hyvää kannattaa odottaa. Niin myös te, rakkaat lukijani, joudutte
nyt tekemään.
Odotellessani pääsyäni reseptikappaleisiin tutkin kirjan
innoittamana italialaisia ruokasivustoja ja muuta internetin antoa. Innostuin
kovasti eräästä munakoisoruuasta eli Melanzane alla parmigiana’sta. Sen aineksista
tuli mieleen lapsuudesta eräs munakoisovuoka, jota äitini teki kerran. Se oli
niin hyvää, joten tämänkin oli pakko olla, koska ainekset tuntuivat olevan
kovin samanlaisia.
Melanzane-kokeiluni onnistumista piti lopulta oikein
arvioida ja sen saattaakin mieltää monella eri tavalla. Pitkän pohdinnan
jälkeen päädyin seuraaviin päätelmiin:
1. Onnistui: jos tavoitteena on dippailla vuokaan leipää,
kuten ciabattaa tai maalaisleipää (tai tässä tapauksessa itsetekemääni, osittain
epäonnistunutta, mutta hyvän makuista sämpylää).
2. Ei onnistunut: Liiallista nestettä tuli aika paljon…
ehkäpä, koska en tajunnut itkettää munakoisoja molemmilta puolilta…? Ratkaisu1:
paista ne ensin kuumalla pannulla. Ratkaisu2: Lasagnelevyt!
3. Onnistui: jos käytät pastakastikkeena (ja kuutioit
munakoisot).
4. Onnistui: Maku oli aivan erinomainen! Vaikka pelkäsin
laittaneeni liikaa suolaa…
Näillä perustein miellän ensiyritykseni onnistuneeksi ja reseptin
käyttiseksi.
Koska teoriassa lasagnelevyteoriani pitäisi toimia, laitan
sen tähän reseptiin mukaan. Myös koisojen paistamisen kuumalla pannulla
ruskeiksi pitäisi auttaa. Huomaathan kuitenkin, etten ole oikeasti kokeillut
kumpaakaan tapaa ja nämä pohdinnat ovat teoreettisia…
Melanzane alla
parmigiana
6 annosta
9 lasagnelevyä
800 g munakoisoja
viipaloituna noin 1 cm paksuisiksi
2 sipulia
silputtuna
3 valkosipulin
kynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
paistamiseen
2 tlk kokonaisia
säilyketomaatteja (mutti)
1 rkl tomaattipyreetä
(mutti)
1 dl viiniä
1 basilikapuskan
lehdet silputtuna
½ kourallista timjamia
(mittaa varsineen, mutta poista varret ennen käyttöä) silputtuna
½ kourallista lehtipersiljaa
silputtuna
mustapippuria
rouhittuna
oreganoa
2 rkl balsamicoa
suolaa
3 dl parmesaania
raastettuna
2 mozzarellapalloa
viipaloituna
Laita lasagnelevyt veteen likoamaan, JOS sinun täytyy
leikata niitä saksilla vuoan muotoiseksi. Tämä helpottaa asiaa huomattavasti. Laita
uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Asettele munakoisopalat rinnakkain esim. leivinpaperin
päälle ja sirottele päälle suolaa. Anna itkeä 10-15 min. Kuivaa talouspaperilla
ja toista sama toiselle puolelle. Itketyksen aikana valmista kastike
seuraavasti:
Kuullota sipulit öljytilkassa korkeareunaisessa
paistinpannussa tai kasarissa. Lisää tomaatit ja riko niiden rakenne. Lisää viini
ja keitä kastiketta kokoon ilman kantta 15 min. Mausta basilikalla, timjamilla,
lehtipersiljalla, mustapippurilla, oreganolla ja balsamicolla. Maista ja
tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa.
Kun kastike ja koisot ovat valmiit, täytä uunivuoka lasagnentavoin:
Pohjalle 1/3 tomaattikastiketta, (3 lasagnelevyä), puolet munakoisoista, puolet
mozzarellasta ja puolet parmesaanista. (3 lasagnelevyä), 1/3
tomaattikastiketta, munakoisot, mozzarella (loput 3 lasagnelevyä), loput
tomaattikastikkeet ja pinnalle loput parmesaanit.
Kommentit
Lähetä kommentti