Italia: Melanzane alla parmigiana eli munakoisoa parmesanilla


Minut tuntevat ihmiset tietävät (ainakin nyt) rakkauteni italialaista keittiötä kohtaan. Kertomusten lukeminen Italiasta tuottaa minulle suurta nautintoa – aivan kuin itse italialainen ruoka. Vielä parempaa on, jos kertomukset pysyvät ruuan ympärillä. Lempikohtaukseni on, kun Frances alkaa kokkaamaan ruokaa työmiehille elokuvassa Toscanan auringon alla. Puhumattakaan siitä, kuinka vesikielellä ahmin ruokaan liittyviä tarinoita Ella Kannisen kirjoista.

Ei niin kauan aikaa sitten ostin myös pitkään toivelistalla olleen Pizze-kirjan. Meinasin heti alkuun hypätä suoraan reseptien kimppuun, mutta päätinkin, että hyvää kannattaa odottaa. Niin myös te, rakkaat lukijani, joudutte nyt tekemään.

Odotellessani pääsyäni reseptikappaleisiin tutkin kirjan innoittamana italialaisia ruokasivustoja ja muuta internetin antoa. Innostuin kovasti eräästä munakoisoruuasta eli Melanzane alla parmigiana’sta. Sen aineksista tuli mieleen lapsuudesta eräs munakoisovuoka, jota äitini teki kerran. Se oli niin hyvää, joten tämänkin oli pakko olla, koska ainekset tuntuivat olevan kovin samanlaisia.



Melanzane-kokeiluni onnistumista piti lopulta oikein arvioida ja sen saattaakin mieltää monella eri tavalla. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin seuraaviin päätelmiin:

1. Onnistui: jos tavoitteena on dippailla vuokaan leipää, kuten ciabattaa tai maalaisleipää (tai tässä tapauksessa itsetekemääni, osittain epäonnistunutta, mutta hyvän makuista sämpylää).
2. Ei onnistunut: Liiallista nestettä tuli aika paljon… ehkäpä, koska en tajunnut itkettää munakoisoja molemmilta puolilta…? Ratkaisu1: paista ne ensin kuumalla pannulla. Ratkaisu2: Lasagnelevyt!
3. Onnistui: jos käytät pastakastikkeena (ja kuutioit munakoisot).
4. Onnistui: Maku oli aivan erinomainen! Vaikka pelkäsin laittaneeni liikaa suolaa…

Näillä perustein miellän ensiyritykseni onnistuneeksi ja reseptin käyttiseksi.

Koska teoriassa lasagnelevyteoriani pitäisi toimia, laitan sen tähän reseptiin mukaan. Myös koisojen paistamisen kuumalla pannulla ruskeiksi pitäisi auttaa. Huomaathan kuitenkin, etten ole oikeasti kokeillut kumpaakaan tapaa ja nämä pohdinnat ovat teoreettisia…

Melanzane alla parmigiana
6 annosta

9                           lasagnelevyä
800 g                  munakoisoja viipaloituna noin 1 cm paksuisiksi
2                           sipulia silputtuna
3                           valkosipulin kynttä hienonnettuna
                             oliiviöljyä paistamiseen
2 tlk                    kokonaisia säilyketomaatteja (mutti)
1 rkl                    tomaattipyreetä (mutti)
1 dl                      viiniä
1                          basilikapuskan lehdet silputtuna
½ kourallista    timjamia (mittaa varsineen, mutta poista varret ennen käyttöä) silputtuna
½ kourallista    lehtipersiljaa silputtuna
                             mustapippuria rouhittuna
                             oreganoa
2 rkl                    balsamicoa
                             suolaa
3 dl                      parmesaania raastettuna
2                          mozzarellapalloa viipaloituna

Laita lasagnelevyt veteen likoamaan, JOS sinun täytyy leikata niitä saksilla vuoan muotoiseksi. Tämä helpottaa asiaa huomattavasti. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Asettele munakoisopalat rinnakkain esim. leivinpaperin päälle ja sirottele päälle suolaa. Anna itkeä 10-15 min. Kuivaa talouspaperilla ja toista sama toiselle puolelle. Itketyksen aikana valmista kastike seuraavasti:

Kuullota sipulit öljytilkassa korkeareunaisessa paistinpannussa tai kasarissa. Lisää tomaatit ja riko niiden rakenne. Lisää viini ja keitä kastiketta kokoon ilman kantta 15 min. Mausta basilikalla, timjamilla, lehtipersiljalla, mustapippurilla, oreganolla ja balsamicolla. Maista ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa.

Kun kastike ja koisot ovat valmiit, täytä uunivuoka lasagnentavoin: Pohjalle 1/3 tomaattikastiketta, (3 lasagnelevyä), puolet munakoisoista, puolet mozzarellasta ja puolet parmesaanista. (3 lasagnelevyä), 1/3 tomaattikastiketta, munakoisot, mozzarella (loput 3 lasagnelevyä), loput tomaattikastikkeet ja pinnalle loput parmesaanit.

Kommentit

Suositut tekstit