Joulukuusen höyhenen kevyt soodakoristeet

Lahja vinkki: Miksi et tekisi ystäville ja tutuille joululahjaksi itsetehtyjä joulukuusen koristeita. Vielä ehtii. Soodataikinalla teet nopeasti monta höyhenen kevyttä ja kauniin valkoista koristetta. Tai miksei värikästä: värjää vesi elintarvikevärillä, niin saat haluamasi värisiä koristeita. Koristeiden askartelu sopii myös mukavaksi pikkujoulupuuhaksi perheen kesken.

Soodataikina on ihanan pehmeää muovailtavaa ja halkeilevia taikinan reunoja ei tarvitse pelästyä kaulinta vaiheessa. Niin kuin kaikessa askartelussa, malttia pitää olla, vaikka soodakoristeet syntyvätkin todella nopeasti. Tänä vuonna omaakin joulukuusta tulee soodakoristeet koristamaan. Tavallisilla piparkakkumuoteilla saa tehtyä mitä kauniimpia koristeita. Kuvioiden tekoon voi käyttää sapluunoja, pitsiliinoja tai vaikka kohokuvioista lautasta – mitä ikinä keksit käyttää. Itse käytin sapluunoja, jotka kaulin taikinan päälle ja lisäksi käytin Iittalan kastehelmi kynttiläkippoa.

Taikinan voi tehdä myös valmiiksi etukäteen, kun sen käärii tiiviisti kelmuun, kuivumisen estämiseksi.

Soodataikina:
noin 20 kpl

1 dl maissitärkkelystä (Maizena)
2 dl soodaa
1¼ dl kylmää vettä
kuviointivälineitä
piparkakkumuotteja
grillitikkuja (tai cocktailtikkuja)
ripustuslankaa
halutessasi: elintarvikeväriä, kimalteita

Sekoita kaikki aineet keskenään kattilassa. Lämmitä liedellä miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes taikina muodostuu. Siirrä valmis taikina kulhoon kostean liinan alle ja anna jäähtyä. Kylmävesihaude nopeuttaa, mikäli on kiire päästä tekemään koristeita.

Kauli taikina silikonisen taikina-alustan tai leivinpaperin päällä puolen sentin paksuiseksi. Paina kuviot pintaan ja leikkaa kuviot piparkakkumuoteilla. Tee lopuksi grillitikulla reikä, josta haluamasi naru mahtuu läpi. Anna kuivua huoneen lämmössä yön yli tai 75 asteisessa uunissa 1h.

Kun koristeet ovat kuivuneet, pujota ripustuslanka reiästä, tee solmu ja ripusta valmis koriste kuuseen. Mikäli annat koristeita lahjaksi, suosittelen pakkaamaan koristeet niin, että pienennät niiden rikkoutumisen riskiä pehmusteilla tai varovaisella kuljetuksella. Sama koristeiden säilytyksen kanssa. 



Kommentit

Suositut tekstit