Blogin luetuimmat – osa 1: Mitä tehdä, jos taikinasta unohtuu hiiva?
Kyllä! Tämä on ollut blogini listahitti numero 1 useaan
otteeseen ja usein jopa monta viikkoa putkeen. Kyseisen tekstin vilkaisee
viikosta riippuen useampi ihminen ja ei ihme: se juhannus, kun leipätaikinasta
hiivan unohdin, paniikki oli ilmeinen! Moni voisi kuvitella, että
uudelleen aloittaminen on ainoa vaihtoehto. Niin kuvittelin itsekin, mutta
tilanne oli tuolloin se, että käytettävissä olevat jauhot oli tarkasti laskettu
hampurilaisiin ja tavallisiin sämpylöihin. Uudelleen aloittaminen ei siis ollut
vaihtoehto ja vaihtoehtoa B oli pakko pohtia.
Kun taikina on niinkin valmis, että se on menossa jo
kohoamaan, on oikeasti todella vaikeaa lisätä hiivaa joukkoon. Mutta kyllä se
onneksi onnistuu. Tarvitset tuorehiivaa,
käden lämpöistä vettä ja jauhoja.
”Otin noin kaksi desiä
lämmintä vettä, johon sekoitin hiivan ja hieman jauhoja (sen verran, että seos
on juoksevaa mutta melko paksua). Aloin vaivaamaan seosta taikinan joukkoon,
kunnes kaikki neste oli imeytynyt taikinaan.”
Miksi tarvitaan jauhoja? Vain ja ainoastaan helpottamaan
prosessia. Pelkällä hiivalla ja vedellä sählääminen aiheuttaa vain sotkua, kun
vesi loiskuu. Jauhot tuovat seokseen kiinteyttä ja se on helpompi saada
pysymään kulhossa ja menemään sinne mihin sen pitäisi mennä – taikinaan.
Taikinan vaivauksessa tulee olla tässä vaiheessa huolellinen, jotta hiiva
oikeasti päätyy taikinaan mahdollisimman tasaisesti.
Linkki alkuperäiseen tekstiin: tässä.
Kommentit
Lähetä kommentti