Ruokaisat kesäterveiset: Parmesan burgerit
Kesä on edennyt jo kovaa vauhtia ja lomaa on jäljellä vielä
kaksi ja puoli viikkoa. Viikon verran lomastani käytin töiden tekoon ja nyt
onkin sitten oppitunteja suunniteltu ensimmäiset puolitoista viikkoa! Aika = hyvin
käytetty. Kaikennäköistä kesäherkkua on tullut kokkailtua. Tuossa taannoin,
muutama kuukausi sitten, tein supermaukkaita pekoniburgereita, joiden ohjeen
voit käydä lukemassa täältä. Ohjeesta poiketen paistoin pekonit erillään
pihvistä. Lisäksi jaoin aiolin kahteen purkkiin, joista toiseen lisäsin erittäin
hienoksi hienonnettua basilikaa noin puolen puskan verran saaden näin
basilika-aiolia. Nam!
Lomalle siirtyminen ei tuottanut ongelmaa. Heti ensimmäisestä
päivästä alkaen unirytmi muuttui aivan toiseksi ja tekemisen puutetta ei ollut.
Olen kesän aikana tehnyt ja suunnitellut monenmoista sisustusprojektia ja
haaveillut unelmieni talosta, jonka kenties joku päivä vielä saankin :).
Ehdottomasti kesässä parasta ovat olleet oman kullan,
perheen ja ystävien näkeminen sekä heidän kanssa ajan vietto, mansikat, tuoreet
vihannekset ja maukkaat hedelmät, oman takapihan grilli ja uiminen. Seuraavaksi
kuvina ruokaisia kesäterveisiä:
Uudet perunat, porkkanat ja grillattu naudanlihapihvi ja kesäsipuli. Ei voi muuta kuin nauttia mausta <3. |
Lämmin nuudelikanasalaatti porkkanoilla, mansikoilla, halloumjuustolla ja parmankinkulla. Kesän maut senkun vaan paranee... ;) |
Luonnonjogurttia kiivillä, banaanilla ja persikalla. Mysliä ja kaurahiutaleita. Kauraa kun ei vaan muut viljat päihitä <3. |
Treffi-ilta: Haraldin Björn rautakyljen kilpi ja viiniä Figaro winebistrossa. |
Hankasalmi. |
Tänään kalliolahdelta, jossa kävimme uimassa ja nuotiotunnelmoimassa. |
Eilen iski jälleen burgernälkä ja tällä kertaa päätin kokeilla
jotain uutta. Täysin uutena kokkaustuttavuutena valmistin tomaattisalsaa, johon
olen monesti törmännyt ravintoloissa. Olen myös huomannut, että siinä mitä ilmeisimmin
käytettään punasipulia, mutta koska lähikaupastani ei saanut punaista
kesäsipulia, päädyin tavalliseen keltaiseen kesäsipuliin ja se toimi salsassa
ihan yhtä hyvin… ellei sopinut jopa paremmin omaan makuuni. Sämpylät valmistin
vuorokautta aikaisemmin ja myös salsa sekä majoneesi ovat sellaisia, jotka voi
helposti valmistaa etukäteen jääkaappiin, jolloin kokkailuissa ei tule niin
kiire, mikäli ruokavieraita on enemmän.
Parmesan
burgersämpylät
13 kpl
3½ dl rasvatonta
maitoa
25 g tuorehiivaa
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl vaalea
siirappia
2 tl suolaa
50 g parmesan-juustoa
3,5 dl durumjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
seesaminsiemeniä
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva,
siirappi ja suola. Lisää joukkoon oliiviöljy ja raastettu parmesan. Alusta
taikinaan durumjauhot ja vehnäjauhot muutamissa erissä, kunnes taikina alkaa
irrota kulhon reunoista ja käsistä. Anna taikinan kohota lämpimässä,
vedottomassa paikassa 60 min.
Muotoile taikinasta noin 13 kappaletta sämpylöitä ja
asettele ne pellille. Anna sämpylöiden kohota liinan alla vielä 30 min. Ennen
uuniin laittoa voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Kypsennä uunin keskitasolla noin 10-12 min, kunnes ovat kauniin kullanruskeita.
3 isoa
tomaattia
1 kesäsipuli
varsineen
½ sirtuunan
mehu
n. ¼ tl suolaa
¾ tl sokeria
Aluksi kalttaa tomaatit, eli kuumenna kattilassa vesi
kiehuvaksi. Leikkaa tomaattien päälle ristiin viilto ja laita tomaatit
kiehuvaan veteen muutamaksi sekunniksi. Ota tomaatit kuumasta vedestä ja
jäähdytä kylmän veden alla, jolloin tomaattien kuori lähtee irtoamaan
siististi. Poista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi.
Silppua sipuli ja sekoita silppu tomaattikuutioiden kanssa
yhteen. Mausta suolalla, sokerilla ja sitruunalla.
Paprikamajoneesi
3 kananmunan
keltuaista
2½ dl oliiviöljyä
150 g paprikaa
2 valkosipulinkynttä
Santa
Maria grillimaustetta
Riko keltuaisten rakenne kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella
voimakkaasti keltuaisia, samalla kaataen ohuena nauhana öljyä joukkoon. Poista
paprikasta kanta ja siemenet. Silppua paprika mahdollisimman pieneksi silpuksi
ja lisää se majoneesin joukkoon (mikäli paprikasta irtoaa paljon nestettä,
valuta neste pois ennen silpun sekoittamista majoneesiin). Raasta valkosipuli
erittäin hienoksi ja lisää se majoneesiin. Mausta grillimausteella oman maun
mukaan.
Parmesan burgerit
700 g naudan
jauhelihaa (rasvaa väh. 10%)
50 g parmesan-juustoa
2 tl suolaa
ripaus
valkosipulimaustetta
pari
hyppysellistä kuivattua timjamia
1½ tl
mustapippuria
jäävuorisalaattia
avokadoa
kurkkua
2 palloa mozzarellaa
16 viipaletta suolakurkkua
ketsuppia
Ota liha huoneenlämpöön vähintään puolituntia ennen paistoa.
Raasta parmesan-juusto ja lisää se, suola, valkosipulimauste, timjami ja
pippuri jauhelihan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Muotoile pihveiksi. Kypsennä
pihvit kuumassa grillissä molemmin puolin 2,5min. Ei haittaa jos jäävät
mediumiksi. Kun käännät pihvin toisen puolen paistumaan, lisää viipale
mozzarellaa pihville, jotta se sulaa pihvin päälle.
Kokoa hampurilainen: pohjalle hieman ketsuppia ja
majoneesia, jäävuorisalaattia, 3-4 viipaletta kurkkua, pari ohutta
avokadoviipaletta, pihvi, tomaattisalsaa, kaksi suolakurkkuviipaletta. Käytä
apunasi cocktailtikkua.
Kommentit
Lähetä kommentti