Piimäjuustoa
Pitkästä aikaan tein piimäjuustoa
©!
Se on kyllä niin nannaa, että jos et ole vielä maistanut, niin kannattaa! Siis
piimäjuusto on kerta kaikkiaan niin hyvää ja sopii niin monen ruuan
lisukkeeksi.
Piimäjuusto
3 l täysmaitoa
1 l piimää
(esim. AB-piimä)
3 tl suolaa
4 kananmunaa
Ota piimä huoneenlämpöön kuusituntia ennen juuston tekoa.
Laita maito suureen kattilaan (sellaiseen jonne myös piimä
tulee mahtumaan) ja kiehauta maito.
Kun odotat maidon kiehumista, kaada piimä kulhoon ja vatkaa
sen joukkoon kananmunat ja suola.
Kun maito on kiehuvan kuumaa kaada piimä-kananmuna seos
hitaasti maidon joukkoon samalla vatkaten maitoa voimakkaasti.
Jätä seos noin puoleksi tunniksi kattilaan (kannen alle),
jotta hera ja juustomassa erottuvat toisistaan (juustomassa tulee pintaan).
Vuoraa lävikkö (tai juustomuotti) vedellä kastellulla
harsoliinalla ja kauho reikäkauhalla juustomassa sen päälle. Nosta harson
reunat juustomassan päälle, siten että juusto jää ”pakettiin”. Aseta juuston
päälle jotain painavaa, esim. kattila, jossa on kylmää vettä, painoksi. Aseta
myös lävikön alle, jokin astia, johon ylimääräinen neste voi valua. Siirrä
juusto jääkaappiin. Käy parin tunnin jälkeen tyhjentämässä valuma-astia, jos lävikkö
on kovin matala. Seuraavana päivänä ylimääräinen neste on valunut juustosta
pois ja se on valmista syötäväksi.
Kattilaan jäänyt hera on muuten aivan loistavaa nestettä sämpylöiden
leivontaan!! Yleensä niinä päivinä kun teen juuston, teen myös
sämpylöitä hirmuiset määrät pakkaseen. Hera tuo sämpylöihin niin hyvää makua.
Juuston voi myös paistaa uunissa. Se pitää ensin valella
kananmunalla ja uskoakseni se paistetaan jossain 200-225 asteessa. En ole
meinaan ikinä itse paistanut juustoa, mutta maistanut kyllä olen sellaista ja
se on myös todella hyvää.
Kommentit
Lähetä kommentti