Piimäjuustoa

Pitkästä aikaan tein piimäjuustoa ©! Se on kyllä niin nannaa, että jos et ole vielä maistanut, niin kannattaa! Siis piimäjuusto on kerta kaikkiaan niin hyvää ja sopii niin monen ruuan lisukkeeksi.


Piimäjuusto

3 l                  täysmaitoa
1 l                  piimää (esim. AB-piimä)
3 tl                 suolaa
4                    kananmunaa

Ota piimä huoneenlämpöön kuusituntia ennen juuston tekoa.

Laita maito suureen kattilaan (sellaiseen jonne myös piimä tulee mahtumaan) ja kiehauta maito.

Kun odotat maidon kiehumista, kaada piimä kulhoon ja vatkaa sen joukkoon kananmunat ja suola.

Kun maito on kiehuvan kuumaa kaada piimä-kananmuna seos hitaasti maidon joukkoon samalla vatkaten maitoa voimakkaasti.

Jätä seos noin puoleksi tunniksi kattilaan (kannen alle), jotta hera ja juustomassa erottuvat toisistaan (juustomassa tulee pintaan).

Vuoraa lävikkö (tai juustomuotti) vedellä kastellulla harsoliinalla ja kauho reikäkauhalla juustomassa sen päälle. Nosta harson reunat juustomassan päälle, siten että juusto jää ”pakettiin”. Aseta juuston päälle jotain painavaa, esim. kattila, jossa on kylmää vettä, painoksi. Aseta myös lävikön alle, jokin astia, johon ylimääräinen neste voi valua. Siirrä juusto jääkaappiin. Käy parin tunnin jälkeen tyhjentämässä valuma-astia, jos lävikkö on kovin matala. Seuraavana päivänä ylimääräinen neste on valunut juustosta pois ja se on valmista syötäväksi.

Kattilaan jäänyt hera on muuten aivan loistavaa nestettä sämpylöiden leivontaan!! Yleensä niinä päivinä kun teen juuston, teen myös sämpylöitä hirmuiset määrät pakkaseen. Hera tuo sämpylöihin niin hyvää makua.


Juuston voi myös paistaa uunissa. Se pitää ensin valella kananmunalla ja uskoakseni se paistetaan jossain 200-225 asteessa. En ole meinaan ikinä itse paistanut juustoa, mutta maistanut kyllä olen sellaista ja se on myös todella hyvää.

Kommentit

Suositut tekstit