Kaupanleipä – paha leipä

Plaah… olen pari päivää joutunut syömään kaupan outoja leipiä, kun en ole ehtinyt leipomaan. Kaupan leivissä on niin teollinen maku. Tosiaan ainoa hyvä leipä jota kaupassa myydään on Vasan ruispalat ja Oululaisen jälkiuunileipä. Mikään kaupan pehmeä leipä ei vain voita kotona tehtyä leipää. Tällä kertaa aamiaispöytään pääsee speltti-unikonsiemensämpylöitä, namskis! Speltistä on tullut yksi suosikki leivän raaka-aineista, joten sitä on tässäkin ohjeessa ;). Heidin kanssa olen menossa huomenna mökkeilemään ©, joten nyt on sitten evästä mukana. Katsoo mitä sitten vielä huomenna keksitään…

Speltti-unikonsiemensämpylät
Kietoilmauuni: 200 astetta (tavallinen 225 astetta)
20-30 minuuttia
n. 11 kpl (suurta sämpylää)

4 dl                rasvatonta maitoa
1 pss              kuivahiivaa
1 dl                piimää
3 dl                spelttijauhoja
0,5 dl             unikonsiemeniä
4 rkl               siirappia
2,5 tl              suolaa
6-8 dl            vehnäjauhoja
50-70 g          margariinia (sulatettuna)

Lämmitä maito 42 asteiseksi. Lisää joukkoon siirappi, suola ja unikonsiemenet. Lisää myös piimä.

Sekoita kuivahiiva spelttijauhoihin ja lisää ne nesteen joukkoon.

Vaivaa vehnäjauhot vähitellen joukkoon. Lisää lopuksi sulatettu margariini ja vaivaa vielä noin 10 minuuttia.

Jätä taikina kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan noin puoleksi tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, jaa taikina noin 11 osaan ja leivo niistä sämpylöitä.

Ennen uuniin laittoa, valele sämpylät lämpimällä vedellä. Paista uunissa (tavallisen uunin keskitasolla) niin kauan kunnes ovat kauniin kullan ruskeita.


Ihanaa saada syödä oikeaa leipää©

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit