Ellan hampparisämpylät ja Ellun paprikamajoneesi
Lauantai oli aivan mahtava päivä! On jo yli viikon verran
ollut huono ilma lähes taukoamatta, mutta lauantaina paistoi pitkästä aikaan
aurinko koko päivän ja oli lämmintä. Tyttöjen kanssa olimme sopineet, että
tavataan kun kerrankin olimme kaikki samalla paikkakunnalla. Päätettiin sitten
tehdä hampurilaisia ja minä sain vastuulleni hampurilaissämpylät ©. Tällaisen ohjeen sitten
sain kehiteltyä ja tytöt vaikuttivat erittäin tyytyväisiltä lopputulokseen.
Itsekin olin kyllä yllättänyt, kuinka hampurimaisia
sämpylöistä tulikaan, joten tämä ohje oli kyllä ehdottomasti jakamisen
arvoinen.
Ellan hampparisämpylät
Kiertoilmauuni:
200 astetta
20-30 min
n. 15 kpl
2 dl vettä
2 rkl rasvatonta maitoa
2 rkl maustamatonta jogurttia (esim. Kosken kotijogurttia ©)
2,5 tl kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
4 kananmunan valkuaiset
8-10 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
5 rkl öljyä
voiteluun: 1 kananmuna
päälle: seesaminsiemeniä
Sekoita vesi
ja maito suureen kulhoon ja lämmitä ne 42 asteiseksi.
Sekoita
jogurtti, hunaja ja suola nesteen joukkoon.
Sekoita
kuiva hiiva noin kolmeen desiin jauhoja ja sekoita se nesteen joukkoon. Vatkaa
joukkoon myös kananmunan valkuaiset ja öljy.
Vaivaa loput
jauhot nesteen joukkoon. Lisää jauhoja niin kauan kunnes se on enää vain vähän
käsiin kiinni jäävää (eli taikina on jo suht. jauhokylläinen). Vaivaa noin 10
min.
Jätä
hautumaan lämpimään vesihauteeseen kahdeksi tunniksi liinan alle. Katso, että
kulho on reilun kokoinen, sillä taikina turpoaa yli kaksinkertaiseksi!
Leikkaa taikina noin 15 osaan ja vaivaa niistä sämpylöitä jauhotetulla pöydällä.
Jätä sämpylät kohoamaan uunipellille kahdeksi tunniksi liinan alle. (Kohoavat kaksinkertaisiksi, joten jätä kunnon väli sämpylöiden väliin.) Laita uuni lämpiämään.
Ennen uuniin
laittoa, voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele seesaminsiemenet päälle.
Sämpylät ovat valmiita kun ovat kauniin kullanruskeita päältä. Jäädytä sämpylät
liinan alla, jotta kuoresta tulee pehmeä.
Maku kyllä korvaa pitkän leivonta-ajan ;).
Maku kyllä korvaa pitkän leivonta-ajan ;).
Ja mitäpä
hampurilaiset olisivat ilman kunnon majoneesia. Siskoni Ellu © päätti ottaa majon
vastuulleen ja autoin häntä sitten hieman sen valmistamisessa. Majosta tuli
kyllä tosi hyvää! Käsin vatkaamiseen ei kyllä meinaa riittää kaksi kättä. Niin
kamalaa se oli!
Paprikamajoneesi á la Ellu
3 kananmunan keltuaista
2,5 dl rypsiöljyä
1 tl Santa Maria grillimaustetta
1 punainen paprika
(4 kättä vatkaamiseen)
Silppua
paprika erittäin pieniksi paloiksi.
Vatkaa
keltuaiset kulhossa rikki. Lisää joukkoon rypsiöljy ohuena nauhana samalla
vatkaten voimakkaasti.
Makua sämpylään ennen paistoa. |
Ennen
hampurilaissämpylöiden grillaamista valele leikkuu pinta
valkosipuli-voisulaseoksella. Lisäksi täytteeksi laitettiin Ellun tekemiä
jauhelihapihvejä, tomaattia, salaattia, cheddar-juustoa,
aurajuustoa ©ja ketsuppia.
Jauhelihapihvit tietysti myös grillattiin kesään kuuluvaan tyyliin ;).
Jälkiruuaksi Ellu oli tehnyt mascarponejäätelökakun… NA-MI! |
Kommentit
Lähetä kommentti