Kermainen lohikeitto
Syksy on viimeinkin täällä. Jes! Illat viilenevät ja
pimenevät ja hyggen taika on läsnä heti, kun tunnelma valot ja kynttilät sytyttävät,
käpertyy viltin alle ja ottaa lempikirjan luettavakseen. Tai sitten laittaa
päälle Masterchef Australian uuden kauden.
Oli hyggehenkeäsi nostattava tekeminen mikä tahansa, uskon,
että kukaan ei voi kieltää sitä, etteikö kermainen lohikeitto viilenevään
syysiltaan ole sitä parasta hyggeruokaa. Ja kyllä, olen hygge ihminen henkeen
ja vereen ja olen niin onnellinen, että olen saanut kaikelle sellaiselle
tunnelmalle ihka oman käsitteen, jota käyttää. Hyggemessut ovat myös tulossa Jyväskylään ja
en meinaa pysyä liitoksissani, kun haluan jo päästä sinne niin kovin.
Mihin jäinkään… Niin kermainen lohikeitto… Siihen lupaamaani
toiseen kalakeittoon. Tee tätä keittoa paljon, sillä tämä keitto vain paranee,
kun sitä seuraavana päivänä syö uudelleen. Kalan rasva tekee siitä ihanan
kermaista, pehmeää ja pientä potkua tuo chili sekä sipaus cayennenpippuria – ne
myös lisäävät keiton lämmittävää vaikutusta. Ruisleipä juuston ja voin kanssa
on keiton paraskaveri.
Laitahan pata porisemaan ja kutsu ystävät ja perhe koolle, tästä
nimittäin riittää keittoa kaikille.
Kermainen
lohikeitto
700 g kirjolohta
1 punasipuli
2 rkl valkoviinietikkaa
loraus
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
8 porkkanaa
6 perunaa
1 punainen
mieto chili
1 ripaus cayennenpippuria
pippuria
suolaa
3 laakerinlehteä
7 dl kalalientä
fondista
3 dl ruokakermaa
½ dl silputtua
tilliä
Silppua sipulit hyvin hienoksi silpuksi ja sekoita se yhtään
etikan ja oliiviöljyn kanssa. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja chili.
Muista, että chili on sitä tulisempi, mitä enemmän jätät siemeniä keittoon.
Keiton kannalta kuitenkin kannattaa jättää edes noin puolet siemenistä.
Kuumenna suuri kattila ja kuullota sipuleita hetki. Lisää
kalaliemi ja perunat ja anna kiehua pari minuuttia, kunnes voit lisätä
porkkanat, chilin ja mausteet sekä kerma. Tarkista maku. Anna keiton porista
samalla kun valmistelet kalan.
Poista kalasta nahka ja paloittele kala sopiviksi, melko
runsaiksi paloiksi. Lisää kala keittoon, kun peruna on juuri ja juuri kypsää.
Kalapalat kypsyvät muutamassa minuutissa. Lisää keittoon vielä runsas annon
tilliä.
Tarjoile heti tai seuraavana päivänä ruisleivän, juuston ja
voin kanssa. Silppua vielä tilliä kulhoon, josta jokainen voi ripotella sitä
koristeeksi ja mausteeksi omalle annokselleen.
Kommentit
Lähetä kommentti