Kermainen lohikeitto

Syksy on viimeinkin täällä. Jes! Illat viilenevät ja pimenevät ja hyggen taika on läsnä heti, kun tunnelma valot ja kynttilät sytyttävät, käpertyy viltin alle ja ottaa lempikirjan luettavakseen. Tai sitten laittaa päälle Masterchef Australian uuden kauden.

Oli hyggehenkeäsi nostattava tekeminen mikä tahansa, uskon, että kukaan ei voi kieltää sitä, etteikö kermainen lohikeitto viilenevään syysiltaan ole sitä parasta hyggeruokaa. Ja kyllä, olen hygge ihminen henkeen ja vereen ja olen niin onnellinen, että olen saanut kaikelle sellaiselle tunnelmalle ihka oman käsitteen, jota käyttää.  Hyggemessut ovat myös tulossa Jyväskylään ja en meinaa pysyä liitoksissani, kun haluan jo päästä sinne niin kovin.

Mun lempihyggeilypaikka on meidän pienellä sievällä parvekkeella.
Vielä siellä onneksi pärjää ison huivin, vilttie ja tossujen kera.
Talven kylmyys on ihana asia, mutta uuden hyggepaikan etsiminen asunnosta
sattaa tuottaa päänvaivaa ja sopeutumisongelmia alkuun.

Mihin jäinkään… Niin kermainen lohikeitto… Siihen lupaamaani toiseen kalakeittoon. Tee tätä keittoa paljon, sillä tämä keitto vain paranee, kun sitä seuraavana päivänä syö uudelleen. Kalan rasva tekee siitä ihanan kermaista, pehmeää ja pientä potkua tuo chili sekä sipaus cayennenpippuria – ne myös lisäävät keiton lämmittävää vaikutusta. Ruisleipä juuston ja voin kanssa on keiton paraskaveri.

Laitahan pata porisemaan ja kutsu ystävät ja perhe koolle, tästä nimittäin riittää keittoa kaikille.

Kermainen lohikeitto
700 g                  kirjolohta
1                           punasipuli
2 rkl                    valkoviinietikkaa
                             loraus oliiviöljyä
2                          valkosipulinkynttä
8                           porkkanaa
6                          perunaa
1                           punainen mieto chili
1 ripaus             cayennenpippuria
                             pippuria
                             suolaa
3                           laakerinlehteä
7 dl                      kalalientä fondista
3 dl                      ruokakermaa
½ dl                     silputtua tilliä

Silppua sipulit hyvin hienoksi silpuksi ja sekoita se yhtään etikan ja oliiviöljyn kanssa. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja chili. Muista, että chili on sitä tulisempi, mitä enemmän jätät siemeniä keittoon. Keiton kannalta kuitenkin kannattaa jättää edes noin puolet siemenistä.

Kuumenna suuri kattila ja kuullota sipuleita hetki. Lisää kalaliemi ja perunat ja anna kiehua pari minuuttia, kunnes voit lisätä porkkanat, chilin ja mausteet sekä kerma. Tarkista maku. Anna keiton porista samalla kun valmistelet kalan.

Poista kalasta nahka ja paloittele kala sopiviksi, melko runsaiksi paloiksi. Lisää kala keittoon, kun peruna on juuri ja juuri kypsää. Kalapalat kypsyvät muutamassa minuutissa. Lisää keittoon vielä runsas annon tilliä.


Tarjoile heti tai seuraavana päivänä ruisleivän, juuston ja voin kanssa. Silppua vielä tilliä kulhoon, josta jokainen voi ripotella sitä koristeeksi ja mausteeksi omalle annokselleen. 



Kommentit

Suositut tekstit