Pinaattipiirakka kuin pizza
Noniin, nyt kun olen töitä aloitellut innoissani jo huikeat
kaksi päivää, ilmat muuttuivat heti viileämmiksi ja syksyn tuoksu on saapunut
keskuuteemme. Ihanaa! Mikäs olisi sen parempaa kuin palata muistelemaan mennyttä
kesää ja sen parhaimpia hetkiä. Heti
kesäloman alkuun istuttiin ystäväporukalla iltaa aivan upeassa paikassa,
Hankasalmen leivintuvalla. Leivintupa oli ihana, pieni tunnelmallinen paikka,
jonne kokoonnuimme viettämään hauskaa aikaa yhdessä saunoen ja jutustellen.
Iltaan kuului myös nyyttärihenkinen tarjoilu, johon itse panostin tekemällä
pinaattipiirakan, jonka pohja oli ihan peruspizzapohja. Hyvän ja paksun pohjan
ansiosta piirakan syöminen oli helppoa jopa käsin, koska piirakkapala pysyi hyvin
koossa.
Olen ahkerasti kesällä myös ravannut kirpputoreilla ja
löytöjä olen tehnyt: 40-50-luvun söpö pöytä, joka päätyi yöpöydäkseni. Lisäksi
toisen yöpöydän olen korvannut vanhempieni luota, makasiinin pölyisimmästä
nurkasta esiin kaivetuilla vanhan piirongin laatikoilla. Laatikoihin olisi
tarkoitus kiinnittää hyllyjä ja takaseinät olisi tarkoitus päällystää erilaisin
paperein. Niiden aika koittaa kuitenkin tuonnempana, kun löydän aikaa oikeasti
panostaa niiden tekemiseen.
Pinaattipiirakka:
Pohja
2 dl vettä
¼ tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 rkl pizzamaustetta
1 rkl oliiviöljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja
Ota kädenlämpöistä vettä kulhoon ja liuota siihen hiiva.
Lisää suola, pizzamauste ja oliiviöljy. Lisää jauhot ja alusta taikina kädellä
kimmoisaksi. Taikinassa on tarpeeksi jauhoja kun se alkaa irtoamaan kulhon
reunoilta ja kädestä. Jätä kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan liinalla
peitettynä kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä ja kauli se hieman
uunipelliä suuremmaksi levyksi. Asettele taikinalevy leivinpaperilla vuoratulle
uunipellille ja peitä pohja liinalla. Anna pohjan kohota sen aikaa, kun
valmistat täytteen.
Täyte
1 sipuli
3 valkosipulin
kynttä
150 g pakastepinaattia
1 rkl margariinia
2 dl kermaviili
1 dl kevytmaitoa
3 munaa
1 ½ rkl pizzamaustetta
½ tl mustapippurirouhetta
2 tl suolaa
200 g fetaa
1 rasia kirsikka
tomaatteja
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Silppua sipuli ja
valkosipuli pieneksi. Kuumenna margariini pannussa ja kuullota sipulit siinä.
Lisää pinaatti pannulle ja paista pari minuuttia. Anna jäähtyä hetki.
Puolita kirsikkatomaatit. Sekoita kermaviili, maito, munat
ja mausteet kulhossa. Lisää joukkoon feta ja pinaatti-sipuliseos. Kaada täyte
piirakkapohjan päälle ja levitä tasaisesti joka puolelle täytettä. asettele
tomaatinpuolikkaat tasaisesti piirakan päälle leikkuupinta ylöspäin. Kypsennä
piirakka uunin keskitasolla 30–40 minuuttia.
Ja sitten vain uuniin! |
Kommentit
Lähetä kommentti