Pinaattipiirakka kuin pizza

Noniin, nyt kun olen töitä aloitellut innoissani jo huikeat kaksi päivää, ilmat muuttuivat heti viileämmiksi ja syksyn tuoksu on saapunut keskuuteemme. Ihanaa! Mikäs olisi sen parempaa kuin palata muistelemaan mennyttä kesää ja sen parhaimpia hetkiä.  Heti kesäloman alkuun istuttiin ystäväporukalla iltaa aivan upeassa paikassa, Hankasalmen leivintuvalla. Leivintupa oli ihana, pieni tunnelmallinen paikka, jonne kokoonnuimme viettämään hauskaa aikaa yhdessä saunoen ja jutustellen. Iltaan kuului myös nyyttärihenkinen tarjoilu, johon itse panostin tekemällä pinaattipiirakan, jonka pohja oli ihan peruspizzapohja. Hyvän ja paksun pohjan ansiosta piirakan syöminen oli helppoa jopa käsin, koska piirakkapala pysyi hyvin koossa.
 
Olen ahkerasti kesällä myös ravannut kirpputoreilla ja löytöjä olen tehnyt: 40-50-luvun söpö pöytä, joka päätyi yöpöydäkseni. Lisäksi toisen yöpöydän olen korvannut vanhempieni luota, makasiinin pölyisimmästä nurkasta esiin kaivetuilla vanhan piirongin laatikoilla. Laatikoihin olisi tarkoitus kiinnittää hyllyjä ja takaseinät olisi tarkoitus päällystää erilaisin paperein. Niiden aika koittaa kuitenkin tuonnempana, kun löydän aikaa oikeasti panostaa niiden tekemiseen.

Pinaattipiirakka:
Pohja
2 dl                vettä
¼                   tuorehiivaa
½ tl                suolaa
1 rkl               pizzamaustetta
1 rkl               oliiviöljyä
n. 5 dl            vehnäjauhoja

Ota kädenlämpöistä vettä kulhoon ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, pizzamauste ja oliiviöljy. Lisää jauhot ja alusta taikina kädellä kimmoisaksi. Taikinassa on tarpeeksi jauhoja kun se alkaa irtoamaan kulhon reunoilta ja kädestä. Jätä kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan liinalla peitettynä kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. 

Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä ja kauli se hieman uunipelliä suuremmaksi levyksi. Asettele taikinalevy leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja peitä pohja liinalla. Anna pohjan kohota sen aikaa, kun valmistat täytteen.

Täyte
1                    sipuli
3                    valkosipulin kynttä
150 g             pakastepinaattia
1 rkl               margariinia
2 dl                kermaviili
1 dl                kevytmaitoa
3                    munaa
1 ½ rkl           pizzamaustetta
½ tl                mustapippurirouhetta
2 tl                 suolaa
200 g             fetaa
1 rasia            kirsikka tomaatteja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi. Kuumenna margariini pannussa ja kuullota sipulit siinä. Lisää pinaatti pannulle ja paista pari minuuttia. Anna jäähtyä hetki.


Puolita kirsikkatomaatit. Sekoita kermaviili, maito, munat ja mausteet kulhossa. Lisää joukkoon feta ja pinaatti-sipuliseos. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja levitä tasaisesti joka puolelle täytettä. asettele tomaatinpuolikkaat tasaisesti piirakan päälle leikkuupinta ylöspäin. Kypsennä piirakka uunin keskitasolla 30–40 minuuttia.
Ja sitten vain uuniin!

Kommentit

Suositut tekstit